Twee boeren gearresteerd bij protest in Den Haag

Demonstraties Boeren protesteren in Den Haag tegen de stikstofplannen van het kabinet. De toegangswegen tot het centrum werden door de politie afgesloten. Enkele boeren trokken zich daar niets van aan.
Boeren op de Benoordenhoutseweg in Den Haag tijdens de actie van boerenactiegroep Farmers Defence Force.
Boeren op de Benoordenhoutseweg in Den Haag tijdens de actie van boerenactiegroep Farmers Defence Force. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De politie heeft dinsdagochtend twee demonstrerende boeren in Den Haag gearresteerd. Vooralsnog is niet bekend waarom ze werden aangehouden. Een groep boeren protesteert in het centrum van de stad tegen het stikstofbeleid van het kabinet. ‘s Ochtends vroeg arriveerden de betogers, onder leiding van protestgroep Farmers Defence Force, met landbouwvoertuigen in de stad.

Eerder op de ochtend omzeilde een groep demonstranten een politieblokkade. De politie verzocht de actievoerders om de landbouwvoertuigen te parkeren bij de Benoordenhoutseweg, om daarna te voet naar het Koekamp te gaan. Enkele boeren weigerden dat en probeerden de politieblokkade te ontwijken via de middenberm, zo heeft de politie laten weten. De agenten gingen in gesprek met hen en inmiddels is de situatie opgelost. „Tot dusver verloopt het protest rustig”, reageerde een politiewoordvoerder vlak na het voorval.

Ook parkeerden tientallen boeren hun trekkers rond het Malieveld, zonder dat ze daarvoor toestemming hadden van de politie. Organisator Farmers Defence Force zal de foutparkeerders verzoeken hun trekker op de juiste plek te zetten, meldt de politie. Vorig jaar raakte het Malieveld zodanig beschadigd dat een nieuw grasveld moest worden ingezaaid. De herstelwerkzaamheden werden betaald door bedrijven uit de agrarische sector.

Farmers Defence Force heeft in een verklaring opgeroepen de coronaregels na te leven, maar op foto’s is te zien dat veel boeren daar lak aan hebben en dichter dan anderhalve meter bij elkaar staan.

Lees ook: Boerenverzet: hoe intimidatie en radicale acties het stikstofoverleg blokkeerden

Files

Onderweg naar Den Haag zorgden de boeren voor vertraging in de ochtendspits op provinciale wegen in de omgeving van Den Haag. Volgens de ANWB hielden de langzaam rijdende trekkers het verkeer rondom Wassenaar op. Ook richting Leiden en Alphen aan den Rijn veroorzaakten de trekkers files. Aanvankelijk wilden de boeren demonstreren bij Paleis Huis ten Bosch, maar de gemeente heeft dat verboden. Daarnaast werden de toegangswegen tot het Binnenhof afgesloten. De boeren gaan naar verwachting later op dinsdag richting het Centraal Bureau voor Levensmiddelen in Leidschendam.

De boeren demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Een van hun bezwaren is de voorgenomen uitkoopregeling van veehouderijen, waarmee minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) de stikstofuitstoot wil verlagen.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Nu sprekers, straks petitie aan de koning en defile langs zijn paleis is het plan #boerenprotest https://t.co/vHjj1yKnjQ