Race naar het Witte Huis

Peiling: helft Republikeinen vindt Trump ‘echte winnaar’ verkiezingen

Joe Biden is uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen. President Trump heeft zich hier niet bij neergelegd en probeert via een gang naar de rechter de uitslag aan te vechten. NRC deelt in dit blog het laatste nieuws in de nasleep van de stembusgang. Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de Verenigde Staten. Bekijk hier de laatste uitslagen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen is gesloten en wordt niet meer bijgewerkt. Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe blog:

Lees ook: Advocaat Rudy Giuliani over juridische strijd van Trump: ‘omvangrijk complot’

Peiling: helft Republikeinen vindt Trump ‘echte winnaar’ verkiezingen

Iets meer dan de helft van alle Republikeinen vindt dat president Donald Trump eigenlijk de verkiezingen had moeten winnen, en dat Joe Biden de overwinning ‘gestolen’ zou hebben. Dat blijkt woensdag uit een online peiling van Ipsos en persbureau Reuters. Minder dan één op de drie Republikeinse respondenten stelt dat de Democratische president in spe Joe Biden „met recht gewonnen” heeft.

Ipsos en Reuters hebben 1.346 mensen geënquêteerd, van wie 598 Democraten en 496 Republikeinen. Van al deze mensen erkende 73 procent dat Biden wel degelijk gewonnen had, al vermoeden veel Republikeinen dus dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen - een beschuldiging die Trump al maanden uit maar waarvoor geen overtuigend bewijs is gevonden. 68 procent van de Republikeinse respondenten zegt dat er sprake was van „vervalste” verkiezingen; onder Democraten lag dat percentage op 16 procent.

Überhaupt hebben Amerikanen dit jaar beduidend minder vertrouwen in het verkiezingsproces dan tijdens de vorige stembusgangen. Slechts 55 procent van alle volwassenen in de Verenigde Staten denkt dat de presidentsverkiezingen van 3 november volledig „legitiem en accuraat” zijn verlopen: 7 procentpunt minder dan in 2016. 28 procent van de volwassen Amerikanen denkt zelfs dat Biden als winnaar uit de bus is gekomen door „illegaal stemmen of verkiezingsvervalsing”. Dat percentage ligt 12 procentpunt hoger dan vier jaar geleden.

Lees de analyse van Amerikaredacteur Merijn de Waal: Republikeinse ontkenning Trumps nederlaag wordt almaar ongerijmder

Aanhangers van president Trump die denken dat er sprake is van verkiezingsfraude. Foto John Minchillo/AP

Trump ontslaat hoogste cyberveiligheidsfunctionaris

President Donald Trump heeft de hoogste cyberveiligheidsfunctionaris van de VS, Chris Krebs, ontslagen via Twitter. Volgens Trump heeft Krebs „zeer onjuiste” verklaringen afgegeven over de integriteit van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De president herhaalt in zijn ontslagtweet ongefundeerde beschuldigingen van verkiezingsfraude, die eerder door Krebs werden tegengesproken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The recent statement by Chris Krebs on the security of the 2020 Election was highly inaccurate, in that there were massive improprieties and fraud - including dead people voting, Poll Watchers not allowed into polling locations, “glitches” in the voting machines which changed…
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump …votes from Trump to Biden, late voting, and many more. Therefore, effective immediately, Chris Krebs has been terminated as Director of the Cybersecurity and Infrastructure Security Agency.

Krebs stond aan het hoofd van het agentschap voor cyberveiligheid en infrastructuurveiligheid van ministerie van Binnenlandse Veiligheid en had als taak het verkiezingsproces te beschermen tegen hackers.

Hij sprak in die hoedanigheid de fraudebeschuldigingen van Trump aan het adres van de Democraten tegen en zijn agentschap stelde met de website Rumor Control mede door Trump verspreide desinformatie rondom de verkiezingen aan de kaak. Krebs zei vorige week al tegen journalisten dat hij verwachtte ontslagen te worden.

Hij reageerde op zijn ontslag op Twitter door te stellen dat hij het een eer vond om te dienen en dat hij goed gehandeld heeft: „Verdedig vandaag, stel morgen veilig.”

Twitter avatar C_C_Krebs Chris Krebs Honored to serve. We did it right. Defend Today, Secure Tomrorow. #Protect2020

Joe Biden maakt deel van Witte Huis-staf bekend

De verkozen president Joe Biden heeft dinsdag een deel van zijn toekomstige staf bekendgemaakt. Dat melden verschillende internationale persbureaus. De nieuwe topposities worden onder andere vervuld door medewerkers uit Bidens campagneteam en enkele van zijn vertrouwelingen.

Zo mag voormalig campagneleider Jen O’Malley Dillon zich straks plaatsvervangend stafchef noemen, en krijgen ook campagnevoorzitter Cedric Richmond en campagneadviseur Steve Ricchetti topposities in het nieuwe personeelsbestand. Bidens oude vertrouweling Mike Donilon zal als senior adviseur dienen. Biden heeft uitgedragen diversiteit na te zullen streven onder zijn personeel. De dinsdag gepresenteerde stafleden zijn vier mensen van kleur en vijf vrouwen.

De komende weken zal Biden honderden nieuwe Witte Huis-bewindslieden bekendmaken. Op 20 januari wordt hij beëdigd als nieuwe president van de Verenigde Staten. De zittend president Donald Trump heeft zijn verlies nog altijd niet erkend en stelt dat er stembusfraude is gepleegd. Daar is overigens geen bewijs voor.

‘Trump overweegt voor 2024 opnieuw gooi naar presidentschap’

Huidig president Donald Trump overweegt bij de volgende presidentsverkiezingen, in 2024, om opnieuw een gooi te doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. Dat meldt CBS dinsdag. De Amerikaanse zender baseert zich op gesprekken met een hooggeplaatste adviseur van Trump. Daaruit zou blijken dat de president nog een poging zeer „serieus” overweegt en hier de afgelopen dagen over heeft gesproken met zijn team.

Het bericht van CBS is opvallend, omdat de president zijn verlies bij de verkiezingen van begin deze maand nog steeds publiekelijk niet heeft erkend. Volgens Trump is er bij de stembusgang op grote schaal gefraudeerd door de Democraten en via verschillende rechtszaken probeert hij zijn verlies aan te vechten, al lijkt dat weinig kans van slagen te hebben. Ondertussen maakte toekomstig president Joe Biden dinsdagavond de eerste namen van zijn staf bekend.

2.500 ‘vergeten’ stemmen gevonden bij hertelling Georgia

Bij het hertellen van de stemmen in de staat Georgia zijn 2.500 stembiljetten gevonden die bij de eerste telling niet zijn meegenomen. 1.600 van die stemmen gingen naar huidig president Trump. De stemmen komen uit één county, waar op de verkiezingsdag een registratieprobleem was. Het lijkt er niet op dat de vondst van invloed is op de einduitslag in de staat; het verschil tussen presidentskandidaten was na afloop van de eerste telling 14.000 (op bijna vijf miljoen stemmen) in het voordeel van Joe Biden. Die won daarmee de staat, goed voor zestien kiesmannen.

„Dit is waarom wij een hertelling doen”, zei coördinator Gabriel Sterling in gesprek met de Amerikaanse nieuwszender Fox News. In Georgia worden de stemmen met de hand opnieuw geteld.

Naast Georgia worden hertellingen overwogen in onder meer Pennsylvania en Arizona. President Donald Trump heeft voorafgaand aan de verkiezingen, op de verkiezingsdag zelf en tijdens het tellen van de stemmen vaak gesproken over fraude tijdens de verkiezingen. Voor die claim is vooralsnog geen bewijs aangeleverd.

Republikeinse minister Georgia krijgt doodsbedreigingen én wordt onder druk gezet door eigen partij

De minister van Binnenlandse Zaken in Georgia, Brad Raffensperger, wordt vanuit zijn partij onder druk gezet om geldige stemmen ongeldig te laten verklaren. Dat heeft de Republikein maandagavond (Amerikaanse tijd) gezegd in een interview met The Washington Post. Senator Lindsey Graham uit buurstaat South Carolina is volgens Raffensperger een van de mensen die pressie op hem uitoefent.

Senator Graham zou aan Raffensperger hebben gevraagd of hij bevoegd is om alle schriftelijk uitgebrachte stemmen in Georgia ongeldig te laten verklaren. Ook wilde Graham weten of partijdige stembureaumedewerkers misschien ongeldige briefstemmen hadden geaccepteerd. Graham, tevens
voorzitter van de Senaatscommissie Juridische Zaken, zegt dat hij inderdaad contact heeft gezocht met Raffensperger, maar dat dat puur was bedoeld omdat hij meer wilde weten over de regels met betrekking tot briefstemmen. Dat hij wilde suggereren legale stemmen weg te maken, noemt hij „belachelijk”.

Volgens Raffensperger zijn hij en zijn echtgenote daarnaast vorige week meerdere keren met de dood bedreigd. „Je kunt deze hertelling maar beter niet verprutsen”, leest hij een sms voor aan The Washington Post. „Je leven hangt ervan af.”

In het interview met de krant noemt Raffensperger niet alleen Graham, maar ook Congreslid Doug Collins. Collins, een van de meest felle verdedigers van de ongegronde fraudeclaims van president Trump, noemde Raffensperger onder meer een leugenaar en charlatan een ongeschikte minister.

Joe Biden won vorige week als eerste Democraat in 28 jaar de staat Georgia in de presidentsverkiezingen met zo een kleine marge dat de stemmen zullen worden herteld. Volgens president Donald Trump werd in Georgia op grote schaal gefraudeerd en is de hertelling van de stemmen onrechtmatig, omdat Republikeinen dat proces niet mogen bijwonen. Voor beide claims is geen bewijs.

Raffensperger vorige week in Atlanta, waar hij een handmatige hertelling van de stemmen aankondigde. Foto Brynn Anderson / AP

Biden: meer mensen zullen sterven als Trump niet meewerkt

De toekomstige president Joe Biden zei maandagavond in een speech dat als president Donald Trump de machtsoverdracht blijft blokkeren er „meer mensen zullen sterven”. Dat meldt persbureau Reuters. Ook zei Biden dat het gênant is voor de Verenigde Staten dat Trump weigert samen te werken.

Biden en zijn team willen graag toegang tot de plannen van het Witte Huis om het vaccin te distribueren. Als hij moet wachten tot hij aantreedt als president - in januari - zou hij meer dan een maand achterlopen. „Het is dus belangrijk dat er nu zo snel mogelijk coördinatie komt.”

Verder voorspelde Biden een „hele donkere winter” vanwege de verspreiding van het coronavirus. „Het wordt eerst veel erger voordat het beter wordt.” De coronacijfers in de VS stijgen al sinds half september. Afgelopen week werden dagelijks meer dan 153.000 positieve testen gemeld en meer dan 1.100 doden.

Economische hulp
Eerder op maandag had Biden samen met Kamala Harris een overleg met vakbondsleiders en ceo’s van onder andere General Motors en Microsoft over de economie. Biden: „Pas als we het virus stilleggen en economische hulp bieden aan werknemers en bedrijven, kunnen we beginnen met het opbouwen van de economie, beter dan voorheen.” Ook werd besproken hoe bedrijven en werknemers veilig kunnen werken tijdens de coronapandemie.

Terwijl Trump weigert mee te werken, liet zijn Nationale Veiligheidsadviseur, Robert O’Brien, maandagavond weten dat er een „professionele” machtsoverdracht zal plaatsvinden als Biden de verkiezingen wint. „En daar lijkt het nu duidelijk op.”

Joe Biden tijdens zijn speech maandagavond over de economie. Foto Joe Raedle/Getty Images

Het laatste nieuws uit de VS

Welkom in een nieuw blog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar NRC het laatste nieuws brengt over de uitslagen en de nasleep van de stembusgang. De Democraat Joe Biden is door alle grote nieuwszenders, kranten en persbureaus uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Regeringsleiders uit de hele wereld hebben hem en zijn toekomstige vicepresident Kamala Harris gefeliciteerd met hun overwinning.

President Donald Trump erkent de uitslag vooralsnog niet en beweert dat er op grote schaal is gefraudeerd met het stemmen. Cyberexperts hebben die ongefundeerde bewering van Trump vorige week verworpen. In een verklaring, die is verspreid door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, is gesteld dat deze stembusgang „de veiligste” was uit de Amerikaanse geschiedenis. Onderwijl hebben in Pennsylvania, Michigan en Arizona de Republikeinen juridische tegenslagen geleden in hun pogingen om de uitslagen in die staten aan te vechten.

Aangezien Trump de uitslag niet erkent, wordt het voor Biden en diens team moeilijker te beginnen met de voorbereiding op de machtsoverdracht in januari. Zo krijgt Biden geen toegang tot de dagelijkse inlichtingenbriefing van het Witte Huis. De stafchef van Biden riep zondag de regering van Trump op om tafel te gaan zitten met Biden en zijn team. Volgens de stafchef moeten „beide partijen aan het werk” en moet „een agenda voor komend jaar worden vastgesteld”, met name met het oog op de coronacrisis.

Lees hier al het nieuws van vorige week terug