Thuiskok.

Zaterdag

Mijn ideale zaterdag ziet er zo uit: Ik slaap uit, ontbijt uitgebreid en begin aan de weekendkrant. Dan ga ik naar de markt, verse groenten en brood kopen, vlees bij de slager en kaas bij de kaasboer halen, en soms een bakje kibbeling voor de lunch. Thuis gaat het vlees in de marinade, sous-vide of in de oven, en buig ik me weer over de krant. ’s Middags zet ik voetbal op tv aan en ik ren een rondje, en ik loop langs de slijter. ’s Avonds gaat de wijn open als vrienden op bezoek komen, bij de borrel of bij het eten.

Het diner is het volmaakte sluitstuk van de dag. Langzaam gemarineerd of gegaard vlees waar je op het laatste moment weinig meer aan hoeft te doen. Perfect comfort food. Ik heb vrienden die zich graag buigen over moleculair koken, zelf vind ik het leuker een eenvoudig gerecht zo lekker mogelijk klaar te maken. Een tomatensaus, pulled pork, pompoensoep of een spaghetti cacio e pepe.

Ik maak comfort food eigenlijk altijd met vlees. Maar dat is niet meer van deze tijd. Goed dus dat Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam het kookboek Comfort Food met groente hebben uitgebracht. Het stel eet thuis geen vlees en wil met dit boek „de keuzestress buiten de deur houden”. Ze zijn klaar met de kookboeken vol kleine gerechtjes, waarvan je er altijd een paar moet maken. „Wat we wél willen is een bord met warm eten en een voldaan gevoel als het op is”, schrijft Bezoen.

Nu schaar ik me niet onder de groeiende groep culicollega’s die allergisch zijn geworden voor shared dining en ‘bent u bekend met ons concept?’. Ik vind dat deze stroming welkome vernieuwing in restaurants heeft gebracht en ik kan tegenwoordig alles delen en proeven. Maar thuis heb je geen zin of tijd om vier gerechten voor één maaltijd te maken. En ook ik vind dat comfort food huiselijke gerechten moeten zijn die worden opgediend in grote porties.

Aan die eis voldoet dit boek ruimschoots. Met veel room, kaas, roomkaas en veel calorie- en koolhydraatrijke recepten, die zelden langer zijn dan een paar alinea’s. Het lijkt me niet allemaal even lekker, maar sommige recepten zijn zeker het proberen waard. Zoals pastinaakrösti’s met peterselie-ricotta en uien-appelchutney, of rijstcustard met amandelcrunch, of paddestoelentaart met comté. Ik kijk alweer uit naar aankomende zaterdag.