Kamerleden Sjoerdsma en Omtzigt ontvangen mensenrechtenprijs

Magnitsky Award Sjoerd Sjoerdsma en Pieter Omtzigt hebben zich hard gemaakt voor de zogenaamde Europese Magnitsky-wet om sancties te kunnen invoeren tegen mensenrechtenschendingen.
Sjoerd Sjoerdsma (D66) tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Sjoerd Sjoerdsma (D66) tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Foto Sem van der Wal/ANP

De Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) hebben maandagavond de Magnitsky Award in ontvangst genomen. Zij kregen de prijs voor hun contributie aan de Global Magnitsky Justice Campaign. Sjoerdsma en Omtzigt hebben zich hard gemaakt voor de zogeheten Europese Magnitsky-wet. Als de wet volgende maand aangenomen wordt, kan de Europese Unie sancties opleggen aan individuen die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of grootschalige corruptie.

Sjoerdsma laat via een video weten „heel erg vereerd” te zijn met de prijs. „Maar het belangrijkste is dat misdadigers hun straf niet meer kunnen ontlopen.” Ook Omtzigt bedankt in een video voor de prijs en stelde dat de nalatenschap van Magnitsky zal bestaan uit een sanctieregime voor mensenrechtenschendingen. In de Verenigde Staten en Canada zijn al Magnitsky-wetten van kracht.

Lees ook: EU komt met sanctiewet, maar zonder gevoelige naam ‘Magnitsky’

De prijs en de wet zijn vernoemd naar de Russische jurist Sergej Magnitsky (37). Hij stierf in 2009 in een Russische cel na gemarteld te zijn. Kort voor zijn arrestatie had hij een grote belastingfraudezaak onthuld. De Magnitsky Award wordt sinds 2015 uitgereikt. De twee jaar geleden overleden Amerikaanse senator John McCain en de mensenrechtenadvocaat Amal Clooney ontvingen de prijs eerder.

Bekijk hier de reactie van Sjoerd Sjoerdsma op het ontvangen van de prijs:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd Wiemer Sjoerdsma Vereerd! Vandaag ontvang ik de Magnitsky Award - samen met @PieterOmtzigt - en treden we in de voetsporen van oa John McCain en Boris Nemtsov. https://t.co/eYdTQ4OGzL https://t.co/pSouPafsA6