EU: deal met CureVac voor 405 miljoen vaccins, deal met Moderna „hopelijk snel” afgerond

Ursula von der Leyen tijdens een persconferentie over de maatregelen van Europese overheden tegen corona.
Ursula von der Leyen tijdens een persconferentie over de maatregelen van Europese overheden tegen corona. Foto Olivier Hoslet/Reuters

De Europese Commissie heeft een deal gesloten met de farmaceut CureVac voor de aankoop van 405 miljoen vaccins. Dat zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, maandag op een persconferentie. Ook sprak Von der Leyen de hoop uit dat een deal met Moderna snel afgerond wordt.

De deal met het Duitse CureVac wordt dinsdag goedgekeurd door de Commissie. CureVac had van de EU al 80 miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling van het vaccin. Von der Leyen benadrukte dat vaccins alleen aangekocht en ingezet worden als het Europees Medicijnagentschap (EMA) ze goedgekeurd heeft.

Farmaceut Moderna maakte maandag bekend dat uit de eerste resultaten van een analyse blijkt dat hun coronavaccin voor 94,5 procent effectief is. De Commissie heeft al gesprekken gevoerd met Moderna over een deal en hoopt de aankoop binnenkort af te ronden. Om hoeveel doses het gaat, maakte Von de Leyen niet bekend.

Lees ook: Volg de wereldwijde race naar een vaccin

Vorige week maakte Von der Leyen bekend een deal gesloten te hebben met BioNTech en Pfizer voor de aankoop van maximaal 300 miljoen doses. In totaal heeft de Commissie nu vijf vaccinorders geplaatst bij farmaceuten. De EU-lidstaten krijgen de vaccins volgens een vaste verdeelsleutel geleverd. Nederland heeft recht op 3,89 procent van de EU-vaccins.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: EU sluit deal met CureVac voor 405 miljoen vaccins