Duizend mensen protesteren op Museumplein tegen coronamaatregelen

Zo'n duizend mensen kwamen af op de actie tegen het coronabeleid van de overheid.
Zo'n duizend mensen kwamen af op de actie tegen het coronabeleid van de overheid. Foto Inter Visual Studio

In Amsterdam hebben zaterdagavond circa duizend mensen een demonstratie op het Museumplein tegen de coronamaatregelen bijgewoond. Dat meldt persbureau ANP. Volgens de gemeente is de bijeenkomst vroegtijdig afgebroken. De organisatie van de betoging, de actiegroep Vrouwen Voor Vrijheid, zegt daarentegen dat er van een vroegtijdige beëindiging geen sprake was.

Tijdens de manifestatie zouden de aanwezigen volgens de gemeente niet altijd anderhalve meter afstand van elkaar hebben gehouden. Daarom zou al om 18.20 uur een einde aan het protest zijn gemaakt, schrijft Het Parool, in plaats van op het eigenlijke slottijdstip van 19.00 uur.

Tegen Het Parool weerspreekt Vrouwen Voor Vrijheid zondag dat de bijeenkomst vroegtijdig is stopgezet. De demonstratie was weliswaar aangemeld bij de gemeente met een eindtijd van 19.00 uur, maar het programma zou slechts tot 18.00 uur hebben geduurd. Daarna werd nog muziek gedraaid - „een afscheidnummertje” als „achtergrond terwijl mensen vertrokken”, volgens de organisatie - die werd afgezet nadat de politie daarom had gevraagd.

De politie bevestigt tegenover Het Parool dat er van ingrijpen door agenten om demonstranten naar huis te sturen geen sprake was. Nadat de muziek was stopgezet, gingen de overgebleven aanwezigen rustig naar huis.

Vrouwen voor Vrijheid is een organisatie van onbekende omvang die zich verzet tegen de coronamaatregelen van de overheid, die zij als een inperking van de vrijheid ziet. Door acties als die op het Museumplein wil de organisatie een „tegengestelde mening” laten horen, staat op de website. „Het kan niet zo zijn, dat op een onderwerp waar zoveel verschillende meningen en visies op rusten, er vanuit de overheid maar één lijn opgevolgd dient te worden”, aldus de organisatie.

Correctie (16 november 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de gemeente de demonstratie heeft afgebroken. Dat klopt niet en is hierboven aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Catshuisoverleg ten einde, dinsdag vermoedelijk persconferentie