Republikeinen verliezen meerdere rechtszaken om uitslagen in cruciale staten

Republikeinen hebben vrijdag juridische tegenslagen geleden bij hun pogingen om de uitslagen van de presidentsverkiezingen aan te vechten in drie belangrijke staten: Pennsylvania, Michigan en Arizona. Dat meldt AP.

President Donald Trump heeft zijn nederlaag bij de verkiezingen van 3 november nog niet erkend, en probeert via rechtszaken in meerdere staten de resultaten veranderd te krijgen. Hij wijt zijn verlies aan fraude - maar heeft daarvoor geen bewijs geleverd.

In Pennsylvania verwierp een federaal hof van beroep een poging om 9.300 stembiljetten die na verkiezingsdag zijn binnengekomen, ongeldig te verklaren. Tot drie dagen na de verkiezingsdag mochten biljetten binnenkomen en geteld worden, zo stond het Hooggerechtshof van de staat toe, mits de briefstemmen een poststempel hadden van uiterlijk 3 november. Het proces is een van vijftien zaken die door Republikeinen zijn aangespannen in Pennsylvania, een poging om de officiële bevestiging van de zege van Biden in de staat op zijn minst uit te stellen.

Republikeinen hebben ook het federale Hooggerechtshof gevraagd zich over de kwestie te buigen. Maar zelfs als de late briefstemmen zouden worden verworpen, zijn er niet genoeg om het resultaat van de verkiezingen in Pennsylvania fundamenteel te veranderen. Biden won er met ongeveer 60.000 stemmen verschil.

In Michigan verwierp een rechter een Republikeins verzoek om de officiële vaststelling van de uitslag in de omgeving van Detroit te blokkeren. Beweringen dat de stad had gefraudeerd werden door de rechter van de hand gewezen. Biden won Michigan met bijna 150.000 stemmen verschil.

In Arizona keurde een rechter een eis van de Trump-campagne om stembiljetten in Phoenix en omgeving te inspecteren op zogeheten overstemmen af. Bij overstemmen zouden kiezers op meer kandidaten gestemd hebben dan toegestaan is. Advocaten van de campagne erkenden dat het geringe aantal stembiljetten met dat probleem te klein is om verschil te maken bij de uitslag van de staat, die is gewonnen door Biden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Trump verspreekt zich bijna over verlies