Poppodia en festivals: alleen toegang voor gevaccineerden

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals wil, zodra er een vaccin beschikbaar is, onderscheid kunnen maken tussen wel- en niet-gevaccineerden. Dat zegt directeur van de brancheorganisatie Berend Schans tegen Trouw. Festivals kunnen weer doorgaan en podia open als kaartjes geweigerd kunnen worden aan personen die niet gevaccineerd zijn, volgens Schans.

„Voor het overleven van onze organisaties is het cruciaal dat er weer wat meer kan”, aldus Schans. De vereniging stelt dat personen met een bewijs van vaccinatie toegang kunnen krijgen tot allerlei plekken. De zalencentra RAI in Amsterdam en Ahoy in Rotterdam zeggen tegen Trouw dat het mogelijk kan zijn om met negatieve testen of vaccinatiebewijzen weer veilig evenementen te organiseren.

Vanaf half januari wil de evenementenbranche proeven gaan doen met publiek bij voetbalwedstrijden en in de in de Jaarbeurs in Utrecht en in het Beatrix Theater in dezelfde stad. Het risiconiveau moet dan wel verlaagd zijn naar ‘waakzaam’, dat is momenteel in nog geen enkele regio het geval. Alle bezoekers bij die testevenementen moeten 48 uur van tevoren een PCR-test doen en bij binnenkomst worden er steekproefsgewijs sneltesten en temperatuurmetingen uitgevoerd.

Lees ook: Het vaccin levert tal van lastige keuzes op Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Italië breidt ‘rode zones’ uit na nieuw dagrecord besmettingen