Laatste nieuws Covid-19

Lichte daling nieuwe besmettingen en coronapatiënten in ziekenhuizen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

10 mensen omgekomen bij brand in Roemeens ziekenhuis

Een brand op een corona-afdeling van een Roemeens ziekenhuis heeft zaterdag aan tien mensen het leven gekost. Ook raakten nog eens tien anderen gewond, onder wie zeven zwaargewond. Dat meldt persbureau AP op basis van de Roemeense autoriteiten.

De brand vond plaats op een intensive care-afdeling in een ziekenhuis in Piatra Neamt, een stad in het noordenoosten van het land. Alle slachtoffers zijn ziekenhuispatienten, op één persoon na. Volgens AP gaat het om een arts die de patiënten van de brand probeerde te redden. De brand brak uit in een van de kamers op de ic-afdeling en sloeg daarna over op een andere ruimte.

De brand is waarschijnlijk het gevolg van kortsluiting, zei de Roemeense minister van Volksgezondheid zaterdagavond. De autoriteiten stellen een onderzoek naar het ongeval in.

Brandweer bij het ziekenhuis in Piatra Neamt. Foto AP

Oostenrijk dinsdag in lockdown, blijft 3 weken van kracht

In Oostenrijk wordt dinsdag om 12.00 uur een nationale lockdown van kracht die tot 6 december duurt. Dat heeft de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz zaterdag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters.

De lockdown houdt in dat alleen essentiële winkels zoals supermarkten open mogen blijven en men zoveel mogelijk thuis moet werken. Naar buiten gaan mag alleen om boodschappen te doen en om te sporten. Verder gaf Kurz de Oostenrijkers als advies om elkaar vooral niet op te zoeken: „Spreek niet af! Ieder sociaal contact is er nu een teveel.”

Begin deze maand stelde het land een gedeeltelijke lockdown in. Dat hield in dat de horeca dicht moest en er een avondklok werd ingesteld. Na tien dagen werd gekeken of de maatregelen voldoende effect hadden gehad. Het aantal nieuwe besmettingen nam echter niet af zoals gehoopt, zei Kurz tijdens een persconferentie.

Door de naderende lockdown was het vandaag in veel winkels druk, schrijft de Oostenrijkse omroep ORF. Vooral electronicazaken en woonwarenhuizen trokken veel klanten. In hoofdstad Wenen was ook veel winkelend publiek op de been. Een winkelier omschreef de sfeer daar als „agressief”.

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (r) en vicekanselier Werner Kogler eerder vandaag. Foto Christian Bruna/EPA

Lichte daling nieuwe besmettingen en coronapatiënten in de ziekenhuizen

In het afgelopen etmaal zijn er 5.941 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat zijn er 167 minder dan een dag eerder. Toen werden er 6.109 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het is de eerste daling in drie dagen.

Ook rapporteerde het RIVM 86 doden aan de gevolgen van het coronavirus. Een dag eerder waren dat er 54. Niet alle patiënten overleden daadwerkelijk op het moment van het melden van hun overlijden: de cijfers worden soms met enige vertraging doorgegeven aan het RIVM.

Momenteel liggen er 2.125 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 56 minder dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Op de IC’s liggen 595 coronapatiënten, 14 minder dan een dag eerder.

Poppodia en festivals: alleen toegang voor gevaccineerden

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals wil, zodra er een vaccin beschikbaar is, onderscheid kunnen maken tussen wel- en niet-gevaccineerden. Dat zegt directeur van de brancheorganisatie Berend Schans tegen Trouw. Festivals kunnen weer doorgaan en podia open als kaartjes geweigerd kunnen worden aan personen die niet gevaccineerd zijn, volgens Schans.

„Voor het overleven van onze organisaties is het cruciaal dat er weer wat meer kan”, aldus Schans. De vereniging stelt dat personen met een bewijs van vaccinatie toegang kunnen krijgen tot allerlei plekken. De zalencentra RAI in Amsterdam en Ahoy in Rotterdam zeggen tegen Trouw dat het mogelijk kan zijn om met negatieve testen of vaccinatiebewijzen weer veilig evenementen te organiseren.

Vanaf half januari wil de evenementenbranche proeven gaan doen met publiek bij voetbalwedstrijden en in de in de Jaarbeurs in Utrecht en in het Beatrix Theater in dezelfde stad. Het risiconiveau moet dan wel verlaagd zijn naar ‘waakzaam’, dat is momenteel in nog geen enkele regio het geval. Alle bezoekers bij die testevenementen moeten 48 uur van tevoren een PCR-test doen en bij binnenkomst worden er steekproefsgewijs sneltesten en temperatuurmetingen uitgevoerd.

Lees ook: Het vaccin levert tal van lastige keuzes op

Italië breidt ‘rode zones’ uit na nieuw dagrecord besmettingen

In de Italiaanse regio’s Campania en Toscane zijn de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames in verband met het coronavirus zo opgelopen, dat de regio’s nu aangemerkt zijn als ‘rode zones’. Dat meldt AP.

Vanaf zondag gaat in deze twee regio’s een gedeeltelijke lockdown in: alleen essentiële winkels als supermarkten en apotheken open mogen blijven. Vijf andere Italiaanse regio’s waren al eerder uitgeroepen tot rode zones, waaronder het noordelijke Lombardije met miljoenenstad Milaan en Calabria in het zuiden.

Volgens de directeur van het nationale gezondheidsinstituut, Gianni Rezza, zijn de maatregelen nodig om een „zorgwekkende toename van het aantal ziekenhuisopnames” te bestrijden. Het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in Italië bereikte vrijdag een nieuw dagrecord van bijna 41.000. In het afgelopen etmaal zijn 550 mensen aan Covid-19 overleden. Het totale aantal bekende sterfgevallen gerelateerd aan het coronavirus bedraagt in Italië sinds het begin van de pandemie ruim 44.000. Meer dan 1,1 miljoen besmettingen zijn vastgesteld.

De burgemeester van Napels, dat in het zuidelijke Campania ligt, heeft gewaarschuwd dat „het gezondheidsstelsel er onder enorme druk staat, en op het punt staat in te storten”. Ziekenhuizen in Napels kwamen deze week in het nieuws naar aanleiding van een video die viraal ging op sociale media, waarop te zien was dat een oudere man dood op de vloer lag van een toilet bij de spoedeisende hulp. Op de video, gemaakt met een smartphone, was een overvolle eerste-hulpafdeling te zien, met patiënten dicht op elkaar op stretchers en zonder medische hulp.

Het zuiden van het land bleef grotendeels gespaard toen de pandemie dit voorjaar toesloeg in het noorden van Italië. Na een ontspannen zomer is het virus nu echter door het hele land verspreid. Volgens Walter Ricciardi, corona-adviseur van de Italiaanse regering, heeft het land „twee tot drie weken om te beslissen of opnieuw een nationale lockdown moet worden afgekondigd”.

Voetgangers lopen vrijdag in het centrum van Napels in de zuidelijke regio Campania, die is uitgeroepen tot een ‘rode zone’ van het coronavirus. Foto Gregorio Borgia / AP

Het laatste nieuws

Hier houdt de redactie van NRC de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus bij, uit binnen- en buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 13 november:

  • Het aantal positieve coronatests is voor de derde dag op rij iets toegenomen. Van donderdag werden 6.109 positieve testuitslagen gerapporteerd bij het RIVM.
  • Het aantal opgenomen coronapatiënten in ziekenhuizen daalde licht van 2.201 naar 2.181, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er lagen wel iets meer mensen op de IC.
  • Het kabinet heeft een algemeen vuurwerkverbod aangekondigd voor de komende jaarwisseling om een stroom van vuurwerkslachtoffers naar de ziekenhuizen te voorkomen. Alleen licht vuurwerk zoals sterretjes is nog toegestaan. De vuurwerkbranche krijgt 40 miljoen euro compensatie vanwege het verbod.
  • Ondanks dat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus een grote invloed hebben gehad op de economische ontwikkeling, is de Nederlandse economie volgens het CBS in het derde kwartaal toch met 7,7 procent gegroeid, na de „ongekende krimp” in het tweede kwartaal.
  • Nederland en Aruba zijn het eens geworden over een derde coronasteunpakket. Tot het einde van dit jaar krijgt het Caribische eiland in ruil voor hervormingen 105 miljoen euro aan steun van de Nederlandse overheid.
Lees hier het hele coronablog van vrijdag 13 november terug