Brieven 14/11/2020

Corona

Aanpak had effect

In ‘We hameren en hameren, en alles gaat kapot’ (7/11) komt Rudi Westendorp aan het woord. Op veel punten geef ik hem gelijk, maar wat absoluut niet klopt is denken dat Covid-19 net zo mild is als een griepgolf. Ter vergelijking noemt hij de griepgolf van de winter 2017/2018 waarin in drie maanden bijna 10.000 mensen doodgingen. Ongeveer net zo veel als sinds februari aan Covid. Hij vergeet daarbij dat het aantal doden aan Covid viel ondanks strenge maatregelen en het aantal doden tijdens de griepgolf zonder lockdown en mondkapjes. Het is alsof hij vindt dat de dijken in Nederland overbodig zijn omdat er sinds 1953 niemand meer is verdronken. Als je echt wil weten wat er zou zijn gebeurd als je geen maatregelen tegen Covid neemt, kijk dan naar Bergamo. Daar raakte 60 procent van de bevolking besmet en stierven in april 4500 van de 120.000 inwoners (3,8 procent). Omgerekend zou dat voor Nederland met 17 miljoen inwoners neerkomen op 650.000 doden. Dus 65 maal zo veel als tijdens een griepgolf. Dezelfde redenering gaat op als hij over de IC-bedden spreekt. Hij beweert dat de IC’s niet zijn overlopen omdat we ons gerealiseerd hebben dat niet iedereen baat heeft bij een behandeling op de IC. Dat is maar de halve waarheid. De IC’s zijn wel overgelopen: Zo moesten patiënten naar Duitsland en IC-personeel moest onverantwoord hard werken. Bovendien hebben we het vooral gered door de strenge maatregelen. Kijk maar weer naar Bergamo.


arts-onderzoeker te Leiden

Het jaar 2020

Niet meer

Het jaar 2020 is het jaar van ‘niet meer’. Niet harder dan 100 kilometer per uur op de snelweg. Geen Zwarte Piet meer. Geen vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dit jaar is het jaar van pleisters trekken. Gelukkig gaan we ons 2020 ook herinneren als een jaar waarin de tijd snel voorbij ging, zoals Douwe Draaisma veronderstelt in het interview Als we later terugkijken, ging deze tijd snel (8/11). Dat stelt gerust. Hopelijk vergeten we dan ook snel de oeverloze maatschappelijke discussies over bovenstaande onderwerpen.

Vuurwerkverbod

Ook voor carbid

De regering overweegt een vuurwerkverbod met Oud en Nieuw. Hiervoor zullen veel mensen en dieren haar danken. Hopelijk valt daaronder ook expliciet het carbidschieten. Immers even gevaarlijk als regulier vuurwerk. Niet verbieden zou ongelijkheid scheppen met de reguliere knallers, waarvan een deel automatisch zal overstappen op carbid.

Dan zijn er handhavingsproblemen. De politie denkt uit te rukken naar knallende overtreders en wordt uitgelachen omdat het om carbid gaat.

Taal

Gameheldin

Alweer steekt een nieuwe vorm van taalverarming de kop op. Steeds vaker worden vrouwelijke vormen gemeden (schrijfster, echtgenote). Hoe curieus dan nu de kop vrouwelijke gameheldin is een verademing (NRC, 9/11). Bestaan er ook mannelijke gameheldinnen?

Democratie

Duitse Rijk

In de brief met de kop Weimar-moment (11/11) beweert Marchinus Hofkamp dat Hitler in 1933 „een meerderheid van de stemmen” kreeg. Ik neem aan dat hij het aantal stemmen bij verkiezingen voor de Duitse Rijksdag bedoelde. Dat is echter niet juist. Zijn partij, de NSDAP, behaalde op 5 maart 1933 43,9 procent – wel een grote verkiezingswinst. Daarna maakte hij snel korte metten met de parlementaire democratie.

Correcties & aanvullingen

#MeToo

In de rubriek van de ombudsman vorige week (NRC volgde de Amerikaanse methode met #MeToo, maar niet helemaal, 8/11, O10) stond dat het artikel over wangedrag van een kunstenaar „inslaat als een bom en Justitie tot actie aanspoorde”. In het artikel is sprake van aangiften die tot niets leidden, maar ook van lopend onderzoek door Justitie. Het parket Amsterdam laat weten dat dit onderzoek is begonnen voor de publicatie in NRC.