Foto Elsbeth Tijssen

Kijken naar hoe mooi eten kan zijn

KookboekVenusian Kitchen legt zich toe op schoonheid in eten, foto’s en verhalen. En viert het leven met aantrekkelijke recepten.

Zonlicht dat op het aanrecht valt en daar net even een helderblauwe salvia aanraakt. De kleur van een laatste dahlia. Een wonderlijk geel van twee geglazuurde kandelaars, walnoten op een krant, de getekende vlinder voor haar speld die aan de muur hangt – soms valt je oog op iets in huis of voor het raam en dan blijf je er een poos naar kijken en het is of je er niet bent, je vergeet je eigen aanwezigheid. Je bent wat je ziet. Is dat wat we schoonheid noemen?

Schoonheid is een lastig onderwerp. Het klinkt makkelijk wee. Het klinkt makkelijk te groot – woorden op ‘heid’ hebben nogal eens de neiging om zich belangrijk en zwaar te maken.

Dus een boek dat zich toelegt op schoonheid, in eten, foto’s en verhalen, moet oppassen.

Dit boek, Venusian Kitchen, past helemaal niet op. De titel alleen al. ‘Venusian’. Van Venus mogen we aannemen, de Romeinse godin van de liefde. Ze is er niet alleen voor verliefden, maar speelt ook haar rol binnen het huwelijk, ze is de stammoeder van de Romeinen. Die wat bredere opvatting van liefde is in dit boek duidelijk bedoeld: de keuken die de maaksters, Elsbeth Tijssen en Henriëtte Tomassen, voorstaan, is niet bedoeld om te verleiden maar om te verbinden. In schoonheid, geur, kleur, in smaken en mensen en keukens en kinderen – in een overvloedig gezamenlijk geleefd leven.

Het opvallendste aan het boek is de omslag: van stof, een geweven foto van anemonen, granaatappelen, druiven in warme kleuren waar je graag je hand op legt. En het andere opvallendste aan het boek zijn de foto’s.

Wat zijn die mooi.

Foto Elsbeth Tijssen
Foto Elsbeth Tijssen
Foto Elsbeth Tijssen

Ik ga thuis ook borlottibonen op een Frans bord leggen! Een knolselderie op een gehaakte plaid, twee innige struikjes lof op huwelijksreis, vijgen en druiven met uitbloeiende hortensia. En dan ga ik ernaar kijken. Of blijf ik gewoon fijn naar de foto’s kijken die fotografe Elsbeth Tijssen heeft genomen?

En niet alleen die bonen zijn zo prachtig. Ook de bomvolle appelbomen, de stralende bloemkool, het schaterende kind in het hoge gras – of het meisje met de donkere ogen en de kwajongensachtige blik dat een sjaal om haar hoofd heeft geknoopt of pompoensoep eet. De mooie blonde vrouw die in de chocolade-vijgentaart grijpt. Yess!

Er is een ‘bootsgapenleist’ waarop broot en wein en joget en oobeciene staan, allemaal met duidelijke kinderinspanning geschreven. Er zijn, kortom, schitterende en vrolijke foto’s te bekijken waarin je kunt verdwijnen.

Verder wil het boek het leven vieren, en dat doet het met aantrekkelijke recepten, dan eens dit dan eens dat, smakelijke, kleurige, onopgesmukte dingen, van pannenkoeken tot tajines, van gebakken aardpeer tot snijbiettaart of gestoofde herfstgroenten met room en saffraan (erg lekker trouwens).

Het enige dat hier en daar minder is zijn de teksten. Die zijn vaak nogal onmachtig, omdat men zo graag de schoonheid en het bijzondere van het leven wil uitdrukken. Dan krijg je suffe zinnetjes die onder elkaar gezet net staan te doen of ze poëzie zijn:

kiemkrachtige zaden

een nieuw begin

sterker en weerbaarder

nog rijkelijker kunnen zaaien

Terwijl een echt gedicht, ‘Onder de appelboom’ van Rutger Kopland, al zijn essentiële witregels heeft verloren. We lezen onbeholpen gedweep als: ‘Het gadeslaan van de pure schoonheid van verse kruiden en bloemen in hun fusie met heet water is iets wat mij diep ontspant’ en volstrekt overbodig Engels (‘the apple tree’ onder een foto van… drie keer raden). Dat aspect van dit beeldschone boek moet een lezer zoveel mogelijk negeren.

Maar het licht op koolbladeren, met rijp bedekte boerenkool, een bloot kind dat kersen naar binnen propt, of een nestje linguine met vongole…

Wat is er veel en wat kan het mooi zijn.

 

Foto Elsbeth Tijssen

Foto Elsbeth Tijssen
Foto Elsbeth Tijssen
Foto Elsbeth Tijssen

Foto Elsbeth Tijssen

Foto Elsbeth Tijssen

Foto Elsbeth Tijssen
Foto Elsbeth Tijssen
Foto Elsbeth Tijssen
Foto Elsbeth Tijssen
Foto Elsbeth Tijssen
Foto Elsbeth Tijssen

Foto Elsbeth Tijssen

Foto Elsbeth Tijssen