Hoogste legergeneraal: wij leggen eed af aan grondwet, niet aan persoon

De bevelhebber van de strijdkrachten van de Verenigde Staten Mark Milley had woensdag een opvallende boodschap: hij benadrukte zijn onvoorwaardelijke toewijding aan de grondwet. Dat deed hij tijdens een ceremonie in bijzijn van waarnemend minister van Defensie Christopher Miller, die de ontslagen Mark Esper vervangt. „Wij zijn een uniek leger. We leggen geen eed af aan een koning of koningin, een tiran of een dictator. We leggen geen eed af aan een individu. Nee, we leggen geen eed af aan een land, een stam of religie. Wij leggen een eed af aan de grondwet”, stelde Milley. De speech werd afgelopen dagen breed opgepikt door Amerikaanse media.

De opmerkingen van de generaal worden door sommige commentatoren gezien als een signaal dat de militaire tak zich niet zomaar zal laten inzetten als de regering-Trump de machtsoverdracht probeert te verhinderen of vertragen. Volgens CNN herinnert Milley zijn toehoorders vaker aan de gelofte die deze strijdkrachten doen aan de grondwet. Maar deze verklaring kwam op een saillant moment, namelijk kort nadat ingrijpende veranderingen werden doorgevoerd in de top van het ministerie van Defensie. In 24 uur tijd vertrokken, na Esper, nog drie hooggeplaatste functionarissen bij het Pentagon. Zij werden ontslagen of besloten zelf te vertrekken. Volgens analisten stonden zij op gespannen voet met president Donald Trump. Hun plaatsvervangers zouden zich meer naar zijn agenda voegen.

Twitter avatar MeidasTouch MeidasTouch.com Gen. Mark Milley, the chairman of the Joint Chiefs of Staff: „We do not take an oath to a king or a queen, a tyrant or a dictator. We do not take an oath to an individual.” https://t.co/dfqGxobZJD

Milley, die in 2018 werd aangesteld als ‘Chairman of the Joint Chiefs of Staff’, heeft zich vaker publiekelijk uitgelaten over beleidsvraagstukken. Zo sprak hij zich uit tegen een versnelde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Het ministerie van Defensie is een van de onderdelen van het staatsapparaat waar traditiegetrouw veel functionarissen blijven zitten als de regering wisselt.

Op 1 juni van dit jaar verscheen Milley, in uniform, aan de zijde van Trump, nadat die tijdens protesten het park Lafayette Square in Washington had laten ‘schoonvegen’ voor een fotomoment met een bijbel. Het leverde hem veel kritiek op, en later stelde hij in een videoboodschap dat zijn aanwezigheid „een fout” was geweest, omdat daardoor de indruk was gewekt „van militaire betrokkenheid in binnenlandse politiek”.

Lees ook: ‘Een populist kan een nederlaag bij de verkiezingen niet accepteren’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Beijing feliciteert Joe Biden alsnog, ‘respecteert keuze Amerikaanse volk’