Beerdiertje kan tegen uv

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Wim van Egmond/Science Photo Library

Lichtgevend nieuws te over deze week: eerder al berichtten we in NRC over het gloeiende ijs van Europamaan Jupiter en het lichtgevende vogelbekdier, en nu is daar het glow-in-the-dark beerdiertje.

De microscopisch kleine beerdiertjes zijn sowieso al beroemd vanwege hun vermogen om te overleven in extreme milieus (zelfs in de ruimte). Nu blijkt een bepaald geslacht binnen die familie, Paramacrobiotus, door een natuurlijk ‘schild’ van fluorescentie uitzonderlijk goed tegen schadelijke uv-straling te kunnen. Een ander beerdiertjesgeslacht, Hypsibius, kent die uv-resistentie niet. Maar opvallend genoeg, zo beschrijven Indiase onderzoekers in Biology Letters, raken deze diertjes ook beschermd als ze ingesmeerd worden met een extract van hun gemalen collega’s.