Race naar het Witte Huis

Team-Biden wil beginnen met plannen machtsoverdracht, Trump twittert door

Joe Biden werd vorige week uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen. President Trump heeft zich hier niet bij neergelegd en probeert via een gang naar de rechter de uitslag aan te vechten. NRC deelt in dit blog het laatste nieuws in de nasleep van de stembusgang. Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de Verenigde Staten. Bekijk hier de laatste uitslagen.

Dit blog is gesloten

Dit blog, waarin NRC de laatste ontwikkelingen rondom de presidentsverkiezingen in de VS bijhoudt, is gesloten.

Lees ook: Volg hier het nieuwe blog, de week van maandag 16 november

Team-Biden wil beginnen met plannen machtsoverdracht, Trump twittert door

Ron Klain, de stafchef van president in spé Joe Biden, wil dat de regering van president Donald Trump om tafel gaat met Biden en zijn team. Daartoe roept hij zondag op in een interview met nieuwszender MSNBC. Klain stelt dat „beide partijen aan het werk moeten (…) en een agenda voor komend jaar moeten vaststellen”.

Vanwege de coronacrisis is het des te belangrijker dat de machtsoverdracht in januari probleemloos verloopt, aldus Klain. Hij benadrukte dat het aantal coronabesmettingen de laatste weken flink oploopt en dat er in de komende maanden hard gewerkt moet worden om de crisis te bezweren. Zo zal de uitrol van een coronavaccin een „gigantisch logistiek project” zijn, waar nu vast aan gewerkt zou moeten worden. Biden en zijn coronataskforce zullen de komende weken daarom al in gesprek gaan met de producenten van kandidaat-vaccins.

Lees ook: Gespletenheid beheerst Trumps nadagen

Tot dusver weigert de regering-Trump in gesprek te gaan met Biden en zijn team omdat zij niet erkent dat de Democraat de verkiezingen heeft gewonnen. Ook veel hooggeplaatste Republikeinen, zoals de leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell, hebben nog niet met Biden gesproken over hun toekomstige samenwerking. Volgens Klain heeft de toekomstige president wel een aantal andere Republikeinse senatoren gesproken, maar hij wilde niet vertellen wie.

Ondertussen heeft president Trump een tweet geplaatst waarin hij voor het eerst zegt dat Biden de verkiezingen gewonnen heeft, hoewel hij meteen benadrukt dat het volgens hem geen terechte winst is. „Hij won omdat de verkiezingen vervalst waren”, schreef hij zondagochtend (lokale tijd) op Twitter. Al snel werd gespeculeerd dat dit een eerste stap richting erkenning van zijn verlies zou zijn. Niet veel later publiceerde de president echter nog een tweet waarin hij lijkt terug te krabbelen: „Hij heeft alleen gewonnen in de ogen van de FAKE NEWS MEDIA. Ik geef NIETS op. We hebben nog een lange weg te gaan. Dit was een VERVALSTE VERKIEZING!”

De twee tweets van de president.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump He won because the Election was Rigged. NO VOTE WATCHERS OR OBSERVERS allowed, vote tabulated by a Radical Left privately owned company, Dominion, with a bad reputation & bum equipment that couldn’t even qualify for Texas (which I won by a lot!), the Fake & Silent Media, & more! https://t.co/Exb3C1mAPg
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump He only won in the eyes of the FAKE NEWS MEDIA. I concede NOTHING! We have a long way to go. This was a RIGGED ELECTION!

Correctie (15 november 2020): In een eerdere versie van deze update werd Bidens stafchef abusievelijk Mark Klain genoemd. Dat klopt niet. Hij heet Ron Klain. Hierboven is dat aangepast.

Archiefbeeld van Ron Klain uit 2014, toen hij werkte voor de toenmalige president Obama. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Duizenden Trump-aanhangers komen in Washington samen

In Washington DC hebben zich zaterdag duizenden mensen verzameld om hun steun te betuigen aan president Donald Trump en om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag, meldt persbureau Reuters. Het protest begon om 12.00 uur plaatselijke tijd op een van de hoofdstraten van Washington, Pennsylvania Avenue, niet ver van het Witte Huis.

Op de demonstratie zijn verschillende groepen afgekomen, waaronder ook extreem-rechtse groeperingen, zo schrijft CNN. Anderhalf uur voor aanvang reed Trump met zijn escorte van beveiligers langs de al aanwezige supporters.

Al eerder kwamen aanhangers van de president samen tegen de verkiezingsuitslag. De pro-Trump manifestaties werden onder verschillende namen aangekondigd, waaronder March for Trump en Stop The Steal. Die laatste verwijst naar Trumps uitspraken over verkiezingsfraude. Via sociale media sprak de president eerder zijn dank uit richting zijn aanhangers, die de straat opgaan om tegen de verkiezingsuitslag van 3 november te demonstreren. Hij noemde hun aanwezigheid „hartverwarmend”.

Gisteren werd duidelijk dat zijn tegenkandidaat Joe Biden in de staat Georgia had gewonnen. Trump zelf haalde North Carolina binnen. Het ging om de laatste twee staten die nog moesten worden toegewezen. Biden komt daarmee uit op een ruime meerderheid van 306 kiesmannen. Volgens de president is er echter fraude in het spel, al is daar vooralsnog geen bewijs voor. Hij heeft tot dusver geweigerd de verkiezingsuitslag te erkennen.

Trump-aanhangers met vlaggen. Foto Julio Cortez/AP Photo

Republikeinen verliezen meerdere rechtszaken om uitslagen in cruciale staten

Republikeinen hebben vrijdag juridische tegenslagen geleden bij hun pogingen om de uitslagen van de presidentsverkiezingen aan te vechten in drie belangrijke staten: Pennsylvania, Michigan en Arizona. Dat meldt AP.

President Donald Trump heeft zijn nederlaag bij de verkiezingen van 3 november nog niet erkend, en probeert via rechtszaken in meerdere staten de resultaten veranderd te krijgen. Hij wijt zijn verlies aan fraude - maar heeft daarvoor geen bewijs geleverd.

In Pennsylvania verwierp een federaal hof van beroep een poging om 9.300 stembiljetten die na verkiezingsdag zijn binnengekomen, ongeldig te verklaren. Tot drie dagen na de verkiezingsdag mochten biljetten binnenkomen en geteld worden, zo stond het Hooggerechtshof van de staat toe, mits de briefstemmen een poststempel hadden van uiterlijk 3 november. Het proces is een van vijftien zaken die door Republikeinen zijn aangespannen in Pennsylvania, een poging om de officiële bevestiging van de zege van Biden in de staat op zijn minst uit te stellen.

Republikeinen hebben ook het federale Hooggerechtshof gevraagd zich over de kwestie te buigen. Maar zelfs als de late briefstemmen zouden worden verworpen, zijn er niet genoeg om het resultaat van de verkiezingen in Pennsylvania fundamenteel te veranderen. Biden won er met ongeveer 60.000 stemmen verschil.

In Michigan verwierp een rechter een Republikeins verzoek om de officiële vaststelling van de uitslag in de omgeving van Detroit te blokkeren. Beweringen dat de stad had gefraudeerd werden door de rechter van de hand gewezen. Biden won Michigan met bijna 150.000 stemmen verschil.

In Arizona keurde een rechter een eis van de Trump-campagne om stembiljetten in Phoenix en omgeving te inspecteren op zogeheten overstemmen af. Bij overstemmen zouden kiezers op meer kandidaten gestemd hebben dan toegestaan is. Advocaten van de campagne erkenden dat het geringe aantal stembiljetten met dat probleem te klein is om verschil te maken bij de uitslag van de staat, die is gewonnen door Biden.

Trump verspreekt zich bijna over verlies

Hij zei het bijna: „Volgende regering.” President Trump gaf vrijdag zijn eerste persconferentie van deze onstuimige week in de nasleep van de presidentsverkiezingen. Het onderwerp was het Covid-19-vaccin van Pfizer dat nu heel dicht bij distributie lijkt te zijn. Maar iedereen die toekeek, schoof naar het puntje van de stoel toen de president vertelde dat „deze regering” nooit een lockdown zal afkondigen. Ondanks een flinke achterstand op zijn rivaal Joe Biden, in stemmen en in de benodigde kiesmannen, heeft Trump zijn verlies nog altijd niet toegegeven.

Trump begon daarop aan een vervolgzin die ineens richting concession speech leek te gaan. „Hopelijk zal de… euh de… wat er ook gebeurt in de toekomst. Wie weet welke regering er dan zit. Ik denk dat de tijd het zal leren.”

Twitter avatar nowthisnews NowThis Pres. Trump almost giving up the game: ‘This administration will not be going to a lockdown, hopefully the — the uh — whatever happens in the future, who knows what administration it will be. Time will tell’ https://t.co/ZXGWbadnrl

Tot dat moment was het een toespraak die ook een maand of een half jaar geleden had kunnen worden gehouden. Trump prees het optreden van hemzelf en zijn regering ten aanzien van de Covid-19-epidemie, die intussen meer dan 243.000 levens in de VS heeft geëist. Ook het feit dat er een vaccin is ontwikkeld in Duitsland, in partnerschap met de Amerikaanse farmaceut Pfizer, schreef Trump op zijn conto.

Nadat vicepresident Pence had gesproken, sloot Trump de persconferentie af zonder vragen te beantwoorden.

Trump wint North Carolina

De staat North Carolina gaat naar de huidige president Donald Trump, meldt persbureau AP vrijdagavond. Trump komt daarmee op 232 kiesmannen. AP heeft de staat Georgia nog niet toegewezen aan een kandidaat, omdat daar nog een hertelling van de stemmen gaande is.

Andere Amerikaanse media hebben Biden al wel als winnaar in Georgia aangewezen. Hij zou daarmee op 306 kiesmannen komen, precies hetzelfde aantal als Trump vier jaar eerder. Die kiesmannen brachten uiteindelijk niet daadwerkelijk allemaal hun stem op hem uit. Hij hield bij de stemming 304 van de 306 behaalde kiesmannen over, toenmalige Democratische kandidaat Hillary Clinton 227 van de 232.

Als de winst in Georgia standhoudt, heeft de Democraat Joe Biden vijf staten ‘gewonnen’ die vier jaar geleden nog naar Trump gingen. Naast Georgia zijn dat Arizona, Pennsylvania, Michigan en Wisconsin. Republikein Trump won dit jaar geen enkele staat die vier jaar geleden nog naar de Democraten ging.

Intussen is in Georgia al een hertelling van de stemmen aan de gang. Trump had daarom verzocht omdat de marge er klein was (Biden won er met 0,28 procent verschil).

Correctie (14 november 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat Trump bij de verkiezingen van 2016 304 kiesmannen behaalde en Clinton 227. Dat waren de verhoudingen bij de stemming in het electoral college (kiescollege). De verkiezingen van dit jaar bevinden zich nog in een vroeger stadium, waarbij alleen bekend is hoeveel kiesmannen de kandidaten verwachten te behalen op basis van de stemuitslagen. In dat stadium rekende Trump destijds op 306 kiesmannen en Clinton op 232. Omwille van een eerlijke vergelijking zijn die cijfers hierboven weergegeven.

Aanhangers van president Trump demonstreren vrijdagen in Georgia tegen de verkiezingen die volgens hen oneerlijk zijn verlopen. Voor die claim zijn tot op heden geen bewijzen gevonden. Foto John Bazemore/AP

Beijing feliciteert Joe Biden alsnog, ‘respecteert keuze Amerikaanse volk’

China heeft Joe Biden alsnog gefeliciteerd met zijn winst bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, melden verschillende internationale persbureaus vrijdag. Dat gebeurt bijna een week nadat de Democratische kandidaat door verschillende landelijke media en persbureaus is uitgeroepen tot president.

„We respecteren de keuze van het Amerikaanse volk”, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag tegen verslaggevers. Ook toekomstig vicepresident Kamala Harris is gefeliciteerd. Hoewel veel staatshoofden de verkiezingsuitslag afgelopen week publiekelijk erkenden, bleef een reactie vanuit China tot nu toe uit. De zegsman van het ministerie gaf in zijn reactie geen reden voor die vertraging maar zei ervan uit te gaan dat „het resultaat zal worden bevestigd volgens de Amerikaanse wetten en procedures”. President Trump zelf weigert vooralsnog zijn verlies te erkennen en stelt steevast dat er sprake is van grootschalige stembusfraude. Daarvoor is overigens geen bewijs.

De relatie tussen de Verenigde Staten en China is onder de regering-Trump bekoeld. Vanwege China’s handelsoverschot en ambities op het gebied van technologie legden de VS Chinese bedrijven talloze exportbeperkingen en andere sancties op, die door Beijing vervolgens met soortgelijke maatregelen werden beantwoord. Of de gespannen relatie onder Biden gaat verbeteren, is de vraag.

Tijdens zijn verkiezingscampagne noemde de Democratische kandidaat de Chinese president Xi Jinping een „misdadiger” en hekelde hij zijn gebrek aan democratische waarden. Toch lieten experts aan Chinese kant zich in de Chinese krant Global Times onlangs voorzichtig optimistisch uit over de relatie met de VS. „Biden zal een gematigder en een meer volwassen koers varen als het gaat om buitenlandse zaken”, zei Jin Cangrong, expert internationale relaties aan de Renmin Universiteit in Beijing.

Lees ook China verwacht onder Biden een overgangsperiode

De overwinningsspeech van Joe Biden was te volgen via een gigantisch televisiescherm in Beijing. Foto Andy Wong/AP

Hoogste legergeneraal: wij leggen eed af aan grondwet, niet aan persoon

De bevelhebber van de strijdkrachten van de Verenigde Staten Mark Milley had woensdag een opvallende boodschap: hij benadrukte zijn onvoorwaardelijke toewijding aan de grondwet. Dat deed hij tijdens een ceremonie in bijzijn van waarnemend minister van Defensie Christopher Miller, die de ontslagen Mark Esper vervangt. „Wij zijn een uniek leger. We leggen geen eed af aan een koning of koningin, een tiran of een dictator. We leggen geen eed af aan een individu. Nee, we leggen geen eed af aan een land, een stam of religie. Wij leggen een eed af aan de grondwet”, stelde Milley. De speech werd afgelopen dagen breed opgepikt door Amerikaanse media.

De opmerkingen van de generaal worden door sommige commentatoren gezien als een signaal dat de militaire tak zich niet zomaar zal laten inzetten als de regering-Trump de machtsoverdracht probeert te verhinderen of vertragen. Volgens CNN herinnert Milley zijn toehoorders vaker aan de gelofte die deze strijdkrachten doen aan de grondwet. Maar deze verklaring kwam op een saillant moment, namelijk kort nadat ingrijpende veranderingen werden doorgevoerd in de top van het ministerie van Defensie. In 24 uur tijd vertrokken, na Esper, nog drie hooggeplaatste functionarissen bij het Pentagon. Zij werden ontslagen of besloten zelf te vertrekken. Volgens analisten stonden zij op gespannen voet met president Donald Trump. Hun plaatsvervangers zouden zich meer naar zijn agenda voegen.

Twitter avatar MeidasTouch MeidasTouch.com Gen. Mark Milley, the chairman of the Joint Chiefs of Staff: „We do not take an oath to a king or a queen, a tyrant or a dictator. We do not take an oath to an individual.” https://t.co/dfqGxobZJD

Milley, die in 2018 werd aangesteld als ‘Chairman of the Joint Chiefs of Staff’, heeft zich vaker publiekelijk uitgelaten over beleidsvraagstukken. Zo sprak hij zich uit tegen een versnelde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Het ministerie van Defensie is een van de onderdelen van het staatsapparaat waar traditiegetrouw veel functionarissen blijven zitten als de regering wisselt.

Op 1 juni van dit jaar verscheen Milley, in uniform, aan de zijde van Trump, nadat die tijdens protesten het park Lafayette Square in Washington had laten ‘schoonvegen’ voor een fotomoment met een bijbel. Het leverde hem veel kritiek op, en later stelde hij in een videoboodschap dat zijn aanwezigheid „een fout” was geweest, omdat daardoor de indruk was gewekt „van militaire betrokkenheid in binnenlandse politiek”.

Lees ook: ‘Een populist kan een nederlaag bij de verkiezingen niet accepteren’

Obama: Republikeinen die Trump steunen bij aantijgingen verkiezingsfraude op ‘gevaarlijk pad’

Voormalig president Barack Obama maakt zich zorgen over de presidentiële machtsoverdracht. Dat vertelt hij in het televisieprogramma 60 Minutes dat komende zondag wordt uitgezonden en waarvan al fragmenten zijn vrijgegeven. Volgens Obama ondermijnen prominente Republikeinen de democratie door met president Donald Trump mee te gaan in ongefundeerde beweringen over verkiezingsfraude.

Obama tijdens een toespraak eerder deze maand. Foto Chandan Khanna/AFP

Joe Biden, van 2008 tot en met 2016 Obama’s vicepresident, heeft de verkiezingen „duidelijk gewonnen”, stelt Obama. Trump is volgens hem een slechte verliezer, maar hij zegt zich nog meer zorgen te maken „over het feit dat andere Republikeinse functionarissen, die duidelijk beter weten, hiermee instemmen. Dat is weer een stap om niet alleen de nieuwe regering-Biden te delegitimeren, maar ook de democratie in het algemeen”. De oud-president spreekt over „een gevaarlijk pad”.

Binnenkort verschijnen de memoires over Obama’s twee termijnen in het Witte Huis. In een voorwoord dat donderdag verscheen bij het tijdschrift The Atlantic stelt hij: „Ik vind de recordopkomst bij de verkiezingen van vorige week bemoedigend, en ik heb een blijvend vertrouwen in Joe Biden en Kamala Harris, in hun karakter en capaciteit om te doen wat juist is. Maar ik weet ook dat geen enkele verkiezing de kwestie zal oplossen. Onze verdeeldheid loopt diep; onze uitdagingen zijn overweldigend.”

Het programma 60 Minutes gaf een korte video vrij uit het interview met Obama:

Twitter avatar 60Minutes 60 Minutes Barack Obama tells Scott Pelley Republicans who “go along with” the President’s claims of election fraud put democracy on “a dangerous path.” The former president appears in his first interview about his new book “A Promised Land,” Sunday on 60 Minutes. https://t.co/S7MEAx3F8j https://t.co/CRx6XkT0Na

Biden definitief winnaar in Arizona

Aankomend president Joe Biden is donderdagnacht door meerdere Amerikaanse media uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen in de staat Arizona. Daarmee haalt hij definitief de elf kiesmannen binnen van de zuidwestelijke staat, die vier jaar geleden werd gewonnen door president Donald Trump.

Persbureau AP en Fox News hadden de staat vorige week tijdens de verkiezingsnacht al toegekend aan Biden. Ongeveer 80 procent van de stemmen was toen geteld en de Democraat had een voorsprong van 5 procentpunt. AP, dat geldt als zeer betrouwbaar en daarom door NRC gevolgd wordt, baseerde deze toekenning op eerdere uitkomsten en bestaande data, zoals historische resultaten in bepaalde districten en peilingen voorafgaand aan de verkiezingen. Ook NRC kleurde de staat daarom sinds vorige week blauw op de uitslagenkaart.

Enkele andere media, waaronder CNN en The New York Times, beschouwden Arizona echter als too close to call. Hoewel Trump in de tussentijd wist in te lopen op Biden, kennen andere Amerikaanse media de staat nu ook toe aan de Democratische kandidaat. Nu meer dan 98 procent van de stemmen is geteld, wint Biden de staat met ruim 11.000 stemmen verschil, een marge van 0,3 procentpunt. Het is voor het eerst sinds Bill Clinton in 1996 dat een Democatische presidentskandidaat er wint. Vier jaar geleden won Trump met een marge van 3,5 procentpunt van zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton.

Alleen voor de staten Georgia (16 kiesmannen) en North Carolina (15 kiesmannen) is nu nog geen winnaar uitgeroepen. Biden gaat nipt aan kop in Georgia, waar een hertelling wordt georganiseerd. Trump gaat met een iets groter verschil aan de leiding in North Carolina.

Lees meer over de uitslag in Arizona: Wie heeft Arizona nu gewonnen?

Meer Republikeinen willen dat Biden toegang krijgt tot inlichtingenbriefings

Een klein maar groeiend aantal Republikeinse senatoren zegt dat Joe Biden toegang moet krijgen tot de dagelijkse inlichtingenbriefing van de president, zoals gebruikelijk is voor de aankomend president tijdens de overgangsperiode tussen de verkiezingen en de beëdiging - een impliciete erkenning dat Biden in januari het Witte Huis zal betrekken, ook al heeft president Donald Trump zijn verlies nog niet toegegeven. Dat meldt Reuters.

De Republikeinse senator Lindsey Graham, een van de meest loyale bondgenoten van Trump, heeft de regering-Trump opgeroepen Biden toegang te geven tot de dagelijkse inlichtingen, zodat hij op de hoogte is van de dreigingen waar de VS mee te maken hebben. Zo’n zeven andere Republikeinse senatoren, onder wie John Cornyn, Chuck Grassley, Ron Johnson en James Lankford, hebben daar eveneens toe opgeroepen - zonder te zeggen dat Biden heeft gewonnen. Lankford zei dat dat wat hem betreft uiterlijk vrijdag moet gebeuren.

„Ik zie dat niet als een risicovolle zaak, ik denk dat het gewoon deel uitmaakt van de machtsoverdracht”, aldus Cornyn. „En als hij uiteindelijk wint, dan denk ik dat ze meteen aan de slag moeten kunnen”, zei hij, doelend op Biden. Cornyn weigerde echter te zeggen dat Biden de winnaar is. Dat hebben tot nu toe slechts vier Republikeinse senatoren gedaan, onder wie Mitt Romney uit Utah, Lisa Murkowski uit Alaska en Susan Collins uit Maine.

Reeks rechtszaken

De meeste Republikeinse volksvertegenwoordigers steunen tot nu toe de pogingen van Trump om de uitslag van de verkiezingen te veranderen door middel van een reeks rechtszaken in meerdere staten, naar aanleiding van ongefundeerde beweringen van grootschalige kiesfraude. Het Witte Huis heeft tot nu toe geweigerd mee te werken aan de machtsoverdracht. Biden is wel begonnen aan de transitie. Normaal verleent de vertrekkende president zijn volle medewerking aan zijn opvolger.

Een groep van 150 voormalige federale functionarissen, onder wie enkelen uit de regering-Trump, heeft gezegd dat het delen van inlichtingenbriefings essentieel is om de continuïteit van de regering te garanderen.

De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, zei echter tegen het idee te zijn om Biden toegang te geven tot de dagelijkse inlichtingenbriefing. „Hij is nu niet de president”, aldus McCarthy. „Ik weet niet of hij op 20 januari president zal zijn.” Veel Republikeinse volksvertegenwoordigers lijken met Trump mee te gaan, om zijn kiezers niet van zich te vervreemden. Meer dan 72 miljoen kiezers hebben op Trump gestemd - het hoogste aantal ooit voor een verliezer. Biden kreeg tot nu toe meer dan 77 miljoen stemmen.

Democraten hebben felle kritiek op de ongewone opstelling van Republikeinen om de winnaar van de verkiezingen niet te erkennen. Volgens Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, trekken Republikeinen „opzettelijk onze verkiezingen in twijfel voor geen enkele andere reden dan angst voor Donald Trump”.

De Republikeinse senatoren Lindsey Graham (rechts) en John Cornyn dinsdag in Washington. Foto Susan Walsh / Reuters

Paus Franciscus feliciteert Biden met zege

Paus Franciscus heeft aankomend president Joe Biden donderdag gefeliciteerd met zijn verkiezingszege. De paus heeft Biden, die de tweede katholieke president uit de Amerikaanse geschiedenis wordt, telefonisch gesproken. Dat heeft zijn transitieteam laten weten, meldt AP.

Biden zei tijdens het telefoongesprek dat hij met de paus hoopt samen te werken op gebieden als klimaatverandering, armoedebestrijding en migratie. Hoewel president Trump zijn nederlaag nog niet heeft erkend, heeft Biden deze week telefonisch felicitaties in ontvangst genomen van andere wereldleiders, onder wie de Canadese premier Justin Trudeau, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Boris Johnson.

Biden, die zijn katholieke geloof actief belijdt en bijna elke week de mis bijwoont nabij zijn woning in Wilmington, Delaware, wordt de eerste katholieke president sinds John F. Kennedy aan het begin van de jaren zestig.

Ondanks de felicitaties van paus Franciscus, hebben sommige katholieke bisschoppen in de Verenigde Staten de verkiezingszege van Biden nog niet erkend. Zij vinden dat gelovigen hem moeten afzweren wegens zijn steun voor het recht op abortus. Zo schreef bisschop Joseph Strickland uit Texas dinsdag op Twitter dat Biden en aankomend vicepresident Kamala Harris „de slachting van onschuldigen” steunen.

Volgens opinie-onderzoek van VoteCast zijn katholieke stemmen bij de verkiezingen nagenoeg gelijk verdeeld tussen de twee kandidaten: 50 procent van katholieke kiezers stemde op Trump, 49 procent op Biden.

Cyberexperts: verkiezingen waren ‘veiligste uit Amerikaanse geschiedenis’

Er is geen bewijs dat stemmen in gevaar zijn gebracht of zijn gewijzigd tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorige week. Dat zegt een coalitie van experts op het gebied van cyberveiligheid op federaal en staatsniveau in een gezamenlijke verklaring die donderdag is gepubliceerd, meldt AP. De experts noemen de verkiezingen van 3 november „de veiligste uit de Amerikaanse geschiedenis”.

De verklaring van de deskundigen is een directe verwerping van ongefundeerde beweringen door president Donald Trump van grootschalige fraude bij de stembusgang, die door veel van zijn aanhangers worden herhaald. De cyberexperts bevestigen uitspraken van verkiezingsdeskundigen en functionarissen in de staten dat de verkiezingen soepel zijn verlopen, zonder grote onregelmatigheden.

„Hoewel we weten dat er veel ongefundeerde beweringen en gelegenheden voor misinformatie zijn over het proces van onze verkiezingen, kunnen we u verzekeren dat we het volste vertrouwen hebben in de veiligheid en integriteit van de verkiezingen, en dat u die ook kunt hebben”, aldus de ondertekenaars van de verklaring, die is verspreid door het Cybersecurity and Infrastucture Security Agency (CISA). Dat agentschap, dat deel uitmaakt van het Amerikaanse departement van Binnenlandse Veiligheid, droeg op federaal niveau verantwoordelijkheid voor beveiliging van de verkiezingen.

De functionarissen stellen dat ze geen bewijs hebben dat stemmachines stemmen hebben gewist of gewijzigd, of op welke andere manier dan ook in gevaar hebben gebracht. Ze weerspreken daarmee direct beweringen van Trump, die donderdag op Twitter beweerde dat een firma op het gebied van verkiezingstechnologie grote aantallen van zijn stemmen zou hebben „gewist” of veranderd in stemmen voor zijn tegenstander Joe Biden.

Trump en zijn aanhangers hebben het gemunt op het technologiebedrijf Dominion Voting Systems, dat veel stemmachines levert. Met aanvallen op dat bedrijf trekken ze de integriteit van de verkiezingen in twijfel. Er is geen bewijs van grootschalige onregelmatigheden, of van problemen met de apparatuur van Dominion.

Republikeinen winnen vijftigste Senaatszetel

De Republikeinse senator Thom Tillis uit North-Carolina heeft de herverkiezing voor zijn Senaatszetel gewonnen, meldt persbureau AP. Door de winst van Tillis behouden de Republikeinen zeker vijftig zetels in de Senaat, de Democraten staan nu op 48 zetels.

Als de Democraten willen voorkomen dat de Republikeinen hun meerderheid behouden, moeten ze de twee nog onbesliste verkiezingen in de staat Georgia winnen. Die worden in januari beslecht via zogeheten run-offs. Voor aantredend president Joe Biden is het van groot belang dat de Republikeinen de controle over de Senaat verliezen, want een Republikeinse meerderheid kan het hem zo goed als onmogelijk maken wetten in te voeren.

Als de Democraten de twee Senaatsraces in Georgia winnen, komen beide partijen op vijftig zetels uit. Bij een gelijke stemming ligt de doorslaggevende stem bij Democraat Kamala Harris, die als vicepresident formeel voorzitter van de Senaat wordt.

Tillis behaalde zijn tweede termijn in de Senaat doordat hij de Democraat Cal Cunningham versloeg. Woensdag riep AP de Republikein uit tot winnaar van de zetel. Cunningham heeft zijn verlies inmiddels toegegeven, volgens hem „hebben de kiezers gesproken”.

De Republikeinse senator Thom Tillis vorige week met zijn vrouw in de stad Mooresville. Foto Chris Carlson/AP

Biden kiest met Ron Klain alvast zijn stafchef

Ron Klain wordt de nieuwe stafchef van Joe Biden. Dat heeft de aankomende president bekendgemaakt op zijn website waar alle aankondigingen over het transitieproces worden gedaan. De stafchef van het Witte Huis geldt als de rechterhand van de president.

Toen Biden vicepresident was, was Ron Klain ook al zijn stafchef, een rol die hij eveneens vervulde toen Al Gore vicepresident was onder Bill Clinton. Verder werkte Klain als adviseur voor de presidentscampagne van Biden.

In 2014 was Klain verantwoordelijk voor het beleid van het Witte Huis tijdens de ebola-uitbraak in West-Afrika, een ervaring die van pas zou kunnen komen in de bestrijding tegen het coronavirus. In een verklaring schrijft Joe Biden: „Zijn ervaring en vermogen om met mensen uit het hele politieke spectrum samen te werken, is precies wat ik nodig heb”.

Twitter avatar JoeBiden Joe Biden Ron Klain’s deep, varied experience and capacity to work with people all across the political spectrum is precisely what I need in a White House chief of staff as we confront this moment of crisis and bring our country together again. https://t.co/s4XlAgMrxf

Ronald Klain will serve President-Elect Biden as White House Chief of Staff. https://t.co/hERLdgML6n

— Biden-Harris Presidential Transition (@Transition46) November 12, 2020

Ron Klain en Joe Biden op een foto uit 2014. Foto Mark Wilson / AFP

‘Biden krijgt geen toegang tot felicitaties buitenlandse regeringen’

De gekozen president Joe Biden krijgt geen toegang van het ministerie van Buitenlandse Zaken tot berichten en felicitaties van buitenlandse regeringen. Dat meldt CNN. Normaal ondersteunt het ministerie de communicatie tussen een nieuwgekozen president en leiders van andere landen. Omdat Trump de verkiezingswinst van Biden niet heeft toegegeven, krijgt het team van Biden geen toegang tot die communicatie.

Daardoor zouden tientallen berichten niet zijn ontvangen door Biden. Het team van de Democraat heeft noodgedwongen zelf contact gezocht met buitenlandse regeringsleiders. Inmiddels heeft Biden gesproken met Europese leiders als Angela Merkel en Emmanuel Macron, terwijl op woensdag gesprekken werden gevoerd met de Japanse premier Yoshihide Suga en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Volgens CNN zijn er verschillende regeringsleiders die de hulp hebben ingeschakeld van diplomaten uit het tijdperk van oud-president Obama om Biden te kunnen feliciteren. De huidige minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei dinsdag nog dat er sprake zou zijn van „een soepele overgang naar een tweede Trump-regering”, waarmee ook hij de overwinning van Biden niet leek te erkennen.

Lees ook: Fox houdt Trumps illusie in stand

Republikeinse ministers in Arizona en Georgia weerspreken fraude

Twee Republikeinse ministers in Arizona en Georgia zeggen dat er geen signalen zijn rondom fraude bij de verkiezingen in hun staten. Bij een interview bij de zender Fox News zei Mark Brnovich, minister van Justitie van Arizona, dat het erop lijkt dat Joe Biden gaat winnen in de staat. Het zou betekenen dat voor het eerst in 24 jaar een Democraat in Arizona wint. Volgens Brnovich betekent die verrassende winst niet dat er fraude is gepleegd.

Volgens de laatste cijfers heeft Biden een voorsprong van zo’n 13.000 stemmen op Trump. De staat, goed voor elf kiesmannen, was eerder door persbureau AP en Fox News al aan Biden toegeschreven. Andere media, zoals The New York Times, hebben dat nog niet gedaan.

Twitter avatar brahmresnik Brahm Resnik NEW Arizona’s Republican Attorney General Mark Brnovich basically calls AZ presidential race for @JoeBiden. „If indeed there was some great conspiracy, it apparently didn’t work.” #12News #BattlegroundAZ https://t.co/RAQBQ02XGE

Ook in Georgia ligt er nog geen definitieve uitslag. Op woensdag werd bekend dat daar een handmatige hertelling komt omdat de marges tussen Trump en Biden zeer klein zijn. Biden zou de staat met 14.000 stemmen verschil hebben gewonnen. Brad Raffensperger, de minister van Binnenlandse Zaken van de staat, benadrukte in een interview met CNN dat er geen signalen van fraude zijn bij de verkiezingen in Georgia.

Een dag eerder hadden Kelly Loeffler en David Perdue, de Republikeinse senatoren voor Georgia, het aftreden geëist van Raffensperger, eveneens een Republikein. Volgens de twee senatoren zou er fraude zou zijn gepleegd in de staat, maar woensdag benadrukte Raffensperger het tweetal geen bewijs heeft aangeleverd voor de fraudeclaims en dat hij niet zal aftreden.

Welkom in een nieuw blog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

In dit blog brengt NRC het laatste nieuws over de stembusgang van afgelopen dinsdag die zaterdag zijn besluit kreeg: Alle grote nieuwszenders, kranten en persbureaus in de Verenigde Staten riepen Joe Biden uit als winnaar. Vanuit de hele wereld zijn de voormalig vicepresident en zijn running mate Kamala Harris al gefeliciteerd, op een paar staten na.

Hoewel het voor de uitslag niet meer uitmaakt, zal in de staat Georgia deze week nog worden begonnen met het met de hand hertellen van alle stemmen. Het verschil tussen het aantal stemmen voor de twee presidentskandidaten was er dusdanig klein dat Republikeinen hierom mochten vragen.

President Donald Trump wil vooralsnog van geen wijken weten en erkent de uitslag niet. Tijdens de verkiezingen is volgens hem op grote schaal gefraudeerd, hoewel hij voor die claim geen enkele vorm van bewijs leverde. Niettemin houdt Trump vol dat niet Biden, maar hij de winnaar is. „Deze verkiezingen zijn nog lang niet voorbij”, schreef hij aan zijn aanhangers.

Lees hier: het vorige blog terug

Kinderen vieren dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen in Atlanta in de staat Georgia. Foto Brandon Bell/Reuters