‘Tientallen arbeiders vermoord in bloedbad Tigray-regio’

Ethiopië Amnesty bestudeerde en verifieerde „gruwelijk” foto- en videomateriaal van „een heel groot aantal burgers” dat is omgebracht in het dorp May Cadera.
Leden van de militie van de regio Amhara, dat ten zuiden ligt van de Tigray-regio en vecht naast het regeringsleger tegen de rebellen in het noorden.
Leden van de militie van de regio Amhara, dat ten zuiden ligt van de Tigray-regio en vecht naast het regeringsleger tegen de rebellen in het noorden. Foto Tiksa Negeri/Reuters

In het noorden van Ethiopië zijn maandagnacht tientallen en mogelijk zelfs honderden arbeiders met messen en machetes vermoord in de plaats May Cadera, dat schrijft Amnesty International donderdagavond op basis van eigen onderzoek. Sinds vorige week escaleert het conflict tussen de regionale overheid van de Tigray-regio en de nationale machthebbers van Ethiopië. Door het uitslaande geweld, waaronder luchtaanvallen op militaire doelen van het rebellenleger, sloegen al duizenden inwoners op de vlucht.

Amnesty bestudeerde en verifieerde „gruwelijk” foto- en videomateriaal van lichamen na het bloedbad waarin „een heel groot aantal burgers” is omgekomen. De slachtoffers lijken volgens Amnesty seizoenswerkers te zijn „die op geen enkele manier betrokken waren bij het militaire offensief in de regio.” Wie er achter de moorden zit, kon Amnesty nog niet met zekerheid zeggen. Wel citeert de organisatie lokale bronnen die stellen dat het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) het dorp uitmoordde toen deze op het punt stond binnen gevallen te worden door het overheidsleger.

Lees ook: Ethiopië stevent af op een burgeroorlog. Vier vragen en antwoorden over het conflict in de Tigray regio.

„De Ethiopische autoriteiten moeten deze flagrante aanval op burgers onmiddellijk, grondig, onpartijdig en effectief onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht brengen in een eerlijk proces”, zegt de hoofdvertegenwoordiger van Amnesty voor het oosten en zuiden van Afrika, Deprose Muchena.

Donderdagavond zei de Ethiopische premier Abiy Ahmed op sociale media dat „het westelijke deel van de Tigray-regio is bevrijd”. Volgens Ahmed biedt het leger nu humanitaire steun en voedsel aan de bevolking. Of zijn uitspraken kloppen kan momenteel niet onafhankelijk worden bevestigd.

De regering begon eind vorige week een militaire actie tegen de rebellen in de Tigray-regio. De regering beschuldigde het TPLF ervan militaire doelen aan te vallen. De spanning tussen de lokale en nationale machthebbers bestaat al veel langer. Tigray organiseerde recentelijk nog eigen verkiezingen, wat de premier „een provocatie” noemde. Inmiddels zijn duizenden Ethiopiërs uit de Tigray-regio op de vlucht geslagen en de grens overgestoken naar buurland Soedan.