Recensie

Recensie Uit eten

Next level Spaanse tapas van Bar Berta voor thuis: proeven!

Uit eten Rotterdam Frank van Dijl recenseert elke twee weken een restaurant dat thuisbezorgt in Rotterdam, zolang de lockdown duurt.

Foto Frank van Dijl

Als ik de voordeur opendoe, staat er een stralende jonge vrouw met twee kartonnen dozen op de stoep. Lachend zegt ze: „Uw bestelling van Bar Berta.” Ik kijk op de kerkklok aan de overkant, het is iets over vijf, en zeg: „Nu al? Ik dacht dat jullie om zeven uur zouden komen.”

Maar inderdaad: nu al. Geen probleem, want de ene doos bevat kant-en-klare koude gerechten en de andere gerechten die we zelf moeten opwarmen. Ik neem de boxen en de bijbehorende fles wijn in ontvangst en vraag aan de bezorgster of zij de Berta is naar wie het restaurant is genoemd, maar nee: „Berta is het hondje van de eigenaren.”

De eigenaren zijn Remco van de Lagemaat en Magdalena Szajko, die eerder culinaire faam verwierven met Bistrot Du Bac (verkocht) en Osteria Vera (gesloten). Ze zegden de Franse en de Italiaanse keuken vaarwel om al hun energie te steken in de tapasbar die Bar Berta is en die, zo hoorden we van mensen die het geluk hadden om er afgelopen zomer te hebben kunnen eten, Spaanser is dan Spaans.

Dat geluk moest je inderdaad wel hebben: beide keren dat ik een poging deed om te reserveren, was de zaak volgeboekt. Dat had enerzijds natuurlijk te maken met het maximaal aantal gasten dat Bar Berta door de coronamaatregelen mocht verwelkomen, anderzijds kon je niet anders dan concluderen dat Van de Lagemaat en Szajko in hun nieuwe zaak aan de Calandstraat hun reputatie meer dan waar stonden te maken.

Nu we door de tweede lockdown wéér niet ter plaatse kunnen proeven, is bezorging (afhalen kan ook) het redelijk alternatief. We klikken de beugel open van het halveliterflesje vermouth dat in een van de twee dozen zat verstopt en schenken onze glazen vol. We proosten op normale tijden.

Bar Berta voert zoals gezegd twee boxen, een met koude tapas (60 euro) en een met gerechtjes die je warm eet (75 euro), beide voor twee personen. Per box is een fles wijn (cava, rood, wit of vermouth) inbegrepen. Extra kun je de toast met gepekelde ganzenlever en ansjovis (10 euro) en de wittechocolade-cheesecake (5,50 euro) bestellen, wat ik zowel bij box 1 als box 2 deed. Helaas kwam die extra bestelling maar één keer door, want die toast was niet te versmaden.

Elke doos is voorzien van een inhoudsopgave, in het geval van de warme tapas bovendien van instructies wat te doen. De meeste gerechtjes moeten in de oven, het langst de cannelloni (met een ragout van kip, paddenstoelen en foie gras): twaalf minuten, tegen de gehaktballetjes (met garnalen en trompette de la mort), de lamsspiesjes en de gamba’s in knoflook en chili zes minuten, de kwartel in sherry en pijnboompitten vijf minuten, de op de huid gebakken zeebaars met artisjokken vier minuten en de gefrituurde padronpepers twee minuten. Dat is dus even puzzelen, ook omdat intussen de zwarte rijst met octopus in een pan moet worden opgewarmd.

Opgediend in schaaltjes en op schoteltjes leverde dit alles een volle tafel op. Omdat we met vijf waren (twee huishoudens!), deden we het met kleine porties, die groot genoeg waren om ten volle te kunnen proeven. Het meeste indruk maakte de kwartel die fantastisch was, maar de andere van de in totaal negen gerechtjes eindigden ex aequo op nummer 2. Je merkte dat er veel zorg aan was besteed.

Box 1 hadden we toen natuurlijk al achter de kiezen. De salade van mojama, gedroogde en gezouten rode tonijn, met witlof en granaatappel was fenomenaal. Ook was er gepekelde zeeduivel, koude soep van amandelen en duiven met ibericoham en een goeie tortilla met wilde garnalen. Hoewel het voor ons vijven voldoende bleek, hadden we nóg wel zo’n doos met lekkers gewild, alleen maar om te proeven.

Op naar de Calandstraat dan maar zodra het weer kan.

Frank van Dijl is culinair recensent en journalist.