De basisverzekering wordt (een stuk) duurder

Zorgverzekeringen Grote zorgverzekeraars verhogen hun premie, sommige fors. Dat komt door hogere lonen, dure medicijnen en kosten door de coronacrisis.

De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem.
De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. Erik van ’t Woud / ANP

De zorgpremie maakt een sprong omhoog. Verzekeraar CZ verhoogt de premie van z’n meestgekozen basisverzekering met 8,65 euro naar 129,60 per maand. Verzekeraar VGZ verhoogt de premie van de basisverzekering met 4,50 naar 124,45 euro. Zilveren Kruis houdt de stijging beperkt: de premie gaat drie euro omhoog naar 128,45.

Bij Zilveren Kruis gaat het om een stijging van bijna 40 euro per jaar, bij VGZ om meer dan 50 euro. De premie van CZ stijgt meer dan 100 euro.

Het ministerie van Volksgezondheid had op Prinsjesdag de hogere premies al aangekondigd. Ambtenaren hadden ingeschat dat de gemiddelde basispremie maandelijks met 5 euro zou stijgen.

Grote verzekeraars wachten elk jaar tot het laatste moment om hun nieuwe premie bekend te maken. Deze donderdag is de deadline. De premie van de laatste grote verzekeraar, Menzis, zou in de loop van de dag bekend worden.

CZ wijst op de stijging van zorgkosten als oorzaak van de hogere premie. Vooral de lonen in de zorg zijn afgelopen jaar flink gestegen. Ook zijn er meer dure geneesmiddelen gekomen. Verder speelt vergrijzing mee, net als de impact van het coronavirus.

CZ, Zilveren Kruis en VGZ zetten een deel van de eigen reserves in om de premie niet te hard te laten stijgen. CZ en Zilveren Kruis zetten elk ruim 100 miljoen van hun reserves in, VGZ zelfs 150 miljoen.

In september werd de nieuwe premie van de wat kleinere zorgverzekeraar DSW al bekend. Deze stijgt met 6,50 naar 124,50 euro per maand. Ook DSW schrijft de verhoging toe aan stijgende lonen in de zorg en dure nieuwe geneesmiddelen.

Corona

De impact van de coronacrisis op de premie valt volgens de zorgverzekeraars mee. Verzekeraars en ziekenhuizen hebben afgelopen zomer afspraken gemaakt over hoe die kosten worden betaald. Bovendien werden door corona weliswaar veel extra zorgkosten gemaakt, maar tegelijk werd veel normale zorg niet geleverd. Daardoor is het effect van het coronavirus op de zorgpremie volgens de verzekeraars nog beperkt.

Komende jaren blijven de lonen in ziekenhuizen stijgen en komen er dure geneesmiddelen voor nog meer ziektes op de markt. Ook de vergrijzing zet door. En veel door corona uitgestelde zorg moet alsnog worden ingehaald. Vermoedelijk wordt het daardoor steeds lastiger om de stijging van de zorgpremie beperkt te houden.