Laatste nieuws Covid-19

Lockdown Frankrijk blijft van kracht, situatie ernstig maar kleine lichtpuntjes

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 12 november is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Meer vacatures en meer banen in derde kwartaal 2020

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Op donderdag werden er 5.658 nieuwe positieve coronatests gemeld door het RIVM. Dat is een lichte stijging in vergelijking met de dagen ervoor. 2.201 mensen liggen met corona in het ziekenhuis, dat zijn er 76 minder dan een dag eerder.
 • Het kabinet zal nog drie maanden langer garant staan voor bestellingen op krediet door bedrijven. Eerst was de einddatum maart 2021, die is nu verschoven naar juni 2021.
 • Tien musea verwachten binnen een half jaar de deuren te moeten sluiten vanwege de coronacrisis, blijkt uit een enquête van de Museumvereniging. Veel musea zeggen niet zonder de noodhulp van het kabinet te kunnen.
 • Ondanks de coronacrisis lag het aantal faillissementen in oktober op het laagste peil in 21 jaar. Er werden in die maand slechts 171 faillissementen uitgesproken, meldt het CBS.

Kabinet staat drie maanden langer garant voor kredietverzekeringen

Het kabinet staat drie maanden extra garant voor kredietverzekeringen. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën, D66) donderdag in een Kamerbrief. Het besluit betekent dat bedrijven langer op krediet kunnen blijven bestellen bij hun leveranciers. Volgens Vijlbrief is de afgelopen maanden gebleken dat de garantstelling „rust in de markt brengt” en is de verlenging nodig om onzekerheid bij bedrijven en bijkomende economische schade te voorkomen.

In april kondigde het kabinet aan garant te zullen staan voor de kredietverzekeringen. De regeling die vooral bedoeld is voor de (leveranciers van) winkels en horecaondernemingen werd eerder al verlengd tot eind maart 2021. Nu is 30 juni de voorlopige einddatum. Vijlbrief sluit niet uit dat de regeling nogmaals verlengd zal worden of er een andersoortig steunpakket komt als de crisis aanhoudt. Zolang het risico op massale faillissementen boven de markt hangt, is overheidsingrijpen in „de markt voor leverancierskredieten” volgens de staatssecretaris noodzakelijk.

Veel bedrijven in sectoren als de retail en horeca betalen hun leveranciers af in termijnen, dus op krediet. De leveranciers sluiten hiervoor een verzekering af, zodat zij gedekt zijn op het moment dat een bedrijf niet in staat is te betalen. Door de coronacrisis werden verzekeraars echter huiveriger met het uitgeven van zulke verzekeringen, omdat het risico toenam dat bedrijven niet konden betalen.

Minder verzekeringen had kunnen leiden tot grote economische schade omdat veel leveranciers niet willen leveren zonder verzekering. Als ze dat wel deden hadden zij zelf ook kunnen omvallen: een soort domino-effect. Om dit te voorkomen besloot de staat daarom tijdelijk garant te staan voor de kredietverzekeringen; zij het tot 90 procent.

Lees ook: Kredietverzekeraar: ‘de echte pijn van de coronacrisis moet nog komen’

Lockdown Frankrijk blijft van kracht, situatie ernstig maar kleine lichtpuntjes

De lockdown die in Frankrijk is ingesteld wordt niet aangepast en duurt nog zeker vijftien dagen. Dat heeft premier Jean Castex donderdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Volgens de premier is het te vroeg om de maatregelen op te heffen of juist aan te scherpen.

De situatie in het land is momenteel zeer ernstig, benadrukte Castex. De afgelopen week stierven dagelijks vier- à vijfhonderd Fransen aan Covid-19; zoveel dat een kwart van alle sterfgevallen in het land nu aan de ziekte is toe te schrijven. Ook is de druk op de ziekenhuizen op het moment hoger dan tijdens de eerste golf. Iedere dertig seconden wordt iemand opgenomen en iedere drie minuten komt een patiënt binnen die aan de beademing moet. 40 procent van alle opgenomen patiënten is jonger dan 65 jaar.

Toch is er ook goed nieuws: de afgelopen dagen registreerde de Franse gezondheidsdienst 16 procent minder besmettingen. Castex noemde deze trend „broos” en benadrukte dat nog niet te zeggen is of de ontwikkeling doorzet. Minister van Volksgezondheid Olivier Véran voegde toe dat ook het aantal ziekenhuisopnames moet afnemen alvorens maatregelen teruggedraaid kunnen worden. „We zijn nog niet op de piek”, aldus Véran.

Twee weken geleden maakte president Emmanuel Macron bekend dat heel Frankrijk tot 1 december opnieuw in lockdown moest om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds vrijdag 28 oktober mogen Fransen daarom niet zonder goede reden meer naar buiten, zijn niet-essentiële winkels gesloten en wordt men gevraagd zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Anders dan in het voorjaar blijven de scholen wel open.

Een gesloten café met een toepasselijke naam in Parijs. Foto Joel Saget/AFP

Kuipers: tweede golf is nog niet voorbij, ondanks daling positieve tests

De tweede golf van het coronavirus is nog niet voorbij, waarschuwde voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers donderdag. De daling van het dagelijkse aantal positieve coronatests vlakt nu af, zei Kuipers tijdens een persconferentie. Daardoor kan het zeker tot aan de kerstdagen duren voordat de ziekenhuiszorg weer terug op het oude niveau is. „De eerste beweging was prachtig”, aldus Kuipers tijdens een persconferentie. „Maar nu zien we dat de daling stokt.”

In oktober schommelde het dagelijkse aantal positieve coronatests een aantal dagen rond de 10.000. Dat nam na het ingaan van nieuwe coronamaatregelen af tot ongeveer vijfduizend per dag. „Mensen zeggen als de cijfers naar beneden gaan al snel: de tweede golf is over”, aldus Kuipers. „Maar de tweede golf is nog niet over.”

Kuipers ging ook in op het goede vaccin-nieuws van de Amerikaanse farmaceut Pfizer, dat maandag stelde dat een mogelijk kandidaatvaccin 90 procent effectief bleek tegen het virus. „Dat geeft absoluut hoop”, zei Kuipers. Wel benadrukte hij het belang om „Hollands nuchter” naar het nieuws te blijven kijken. Hij benadrukte dat deze „tussentijdse evaluatie van één vaccin” nog niet het einde betekent van de pandemie in Nederland.

Lees ook: Dit zijn de vijf knelpunten van het vaccin tegen Covid-19

RIVM meldt 5.658 nieuwe positieve tests

Bij het RIVM is het afgelopen etmaal melding gemaakt van 5.658 positieve coronatests. Dat zijn er iets meer dan woensdag, toen 5.624 positieve tests werden geregistreerd.

Sinds begin november nam het aantal positieve tests vrijwel iedere dag af, maar de laatste twee dagen is weer een stijging waarneembaar. Wat dit zegt over het daadwerkelijke aantal besmettingen in Nederland, valt niet met zekerheid te zeggen. Positieve tests worden vaak met vertraging doorgegeven aan het RIVM, wat voor fluctuaties in de gemelde aantallen kan zorgen.

Lees ook: Dit zijn de Nederlandse coronabrandhaarden

Het rijksinstituut maakt donderdag verder melding van 89 doden door Covid-19: in totaal dertien meer dan gisteren. Dit betekent niet dat alle 89 mensen afgelopen etmaal zijn overleden; sterfgevallen worden net als positieve tests soms vertraagd doorgegeven.

Iets minder Covid-patiënten op IC’s en andere ziekenhuisafdelingen

Op het moment liggen 2.201 mensen die lijden aan Covid-19 in een Nederlands ziekenhuis; 76 minder dan woensdag. Van alle patiënten liggen 595 op de intensive care, terwijl dat er gisteren 606 waren. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Op de intensive cares liggen momenteel ook 496 mensen die voor andere ziektes dan Covid-19 worden behandeld. Daarmee is de totale IC-bezetting 1.091; vijf meer dan gisteren. In de afgelopen 24 uur zijn 28 patiënten verplaatst tussen regio’s, van wie acht op IC’s liggen.

Een coronatestlocatie bij een Van der Valk-hotel in Vught. Foto Rob Engelaar / ANP

GGD: uitslag coronatest duurt nog maximaal twee dagen

De tijd tussen het maken van een afspraak voor een coronatest en het ontvangen van de uitslag is nog maximaal 48 uur. Dat meldt de GGD GHOR donderdag aan persbureau ANP na berichtgeving van de NOS.

Wie een afspraak maakt voor een test weet binnen twee dagen of hij of zij een coronabesmetting heeft: het duurt gemiddeld tien uur voordat iemand die belt aan de beurt is, en de uitslag van het geteste neus- en keelslijm duurt ongeveer dertig uur. Daarmee is de tijd tussen afspraak en uitkomst teruggebracht tot zo’n veertig uur, rekent de organisatie voor. „Als mensen zich gratis en veilig willen laten testen bij ons, kan dat weer snel”, aldus GGD GHOR Nederland.

De 48-uurwachttijd was al sinds 1 juni het streven van de gezondheidsdiensten, maar in de eerste weken van de tweede golf wilden zo veel mensen zich laten testen dat die niet werd gehaald. Dat kwam doordat de laboratoria onvoldoende mankracht of middelen hadden om de monsters te onderzoeken. Inmiddels zijn de laboratoria en de GGD’s voldoende opgeschaald om coronatests sneller te verwerken. Aan de NOS vertelt een woordvoerder van GGD HGOR dat nu sprake is van „veel meer capaciteit dan vraag”.

Een coronatest wordt afgenomen in een Van der Valk Hotel, dat samenwerkt met een bedrijf dat sneltesten aanbiedt, Foto Rob Engelaar / ANP

Veiligheidsregio roept Belgen op niet in Nederland te komen winkelen

De veiligheidsregio Zeeland roept inwoners van België op niet in Nederland te komen winkelen. Volgens de veiligheidsregio is het aantal in Nederland winkelende Belgen de afgelopen week toegenomen, laat persbureau ANP donderdag weten. Aanleiding voor de toename is volgens de veiligheidsregio de aanscherping van de coronamaatregelen in België. Sinds 2 november worden daar alle niet-noodzakelijke winkels gesloten, zoals kleding- en speelgoedzaken.

„Opvallend is dat het niet alleen om de naaste buren uit België gaat, maar ook om winkelpubliek uit Wallonië, wat toch een stuk verder weg is”, aldus de veiligheidsregio. Bezoekers uit België zouden bovendien niet alle in Nederland geldende coronamaatregelen naleven, zoals afstand houden en de groepsgrootte op straat beperken tot twee personen. Nederlandse grensgemeenten zoals Sluis en Hulst nemen komend weekend verkeersmaatregelen om drukte in de winkelstraten tegen te gaan.

Ook winkels in Sluis sloten dit jaar eerder vanwege de pandemie. Foto Jonas Roosens / ANP

Olympische atleten hoeven niet in quarantaine voor Spelen 2021

 • Atleten hoeven bij aankomst in Japan voor de Olympische Spelen in Tokio in de zomer van 2021 niet eerst in quarantaine. Die maatregel geldt wel voor andere reizigers. Dat heeft de leider van de olympische organisatie in Tokio, Toshiro Muto, donderdag bekendgemaakt, laten internationale persbureaus weten. Wel krijgen sporters met andere coronamaatregelen te maken. Welke dat precies worden, is nog niet bekend. Waarschijnlijk moeten sporters zich 72 uur voor aankomst in Japan laten testen. Mogelijk komt in de stadions ook een no-scream-beleid, aldus Muto. „Er is een mogelijkheid dat toeschouwers wordt gevraagd niet te schreeuwen of luid te praten.”

  Later deze maand zou meer duidelijk moeten worden over de te nemen maatregelen, aldus Muto. De Olympische Spelen zouden eigenlijk in de zomer van 2020 worden gehouden, maar zijn vanwege de pandemie een jaar uitgesteld. De openingsceremonie staat gepland voor 23 juli 2021.
 • In Turkije is roken in het openbaar de komende tijd verboden vanwege de mondkapjesplicht in het land. Veel Turken zouden de buiten geldende mondkapjesplicht omzeilen door hun gezichtsmasker even af te zetten om te kunnen roken. Daarom kondigden de Turkse gezondheidsautoriteiten woensdag aan dat het in alle publieke buitenruimtes, zoals straten en pleinen, verboden wordt om te roken. Tot wanneer de maatregel van kracht blijft, is niet bekend.

Mondkapjesdragers in Istanbul, Turkije. Foto Sedat Suna / EPA

Sluiting dreigt voor tien musea, volgens koepel moet steun beter uitgevoerd worden

De coronacrisis dreigt het definitieve einde te betekenen voor zo’n tien musea, die verwachten binnen een half jaar te moeten sluiten. Dat blijkt uit een enquête die de Museumvereniging hield onder leden en waarvan de resultaten donderdag zijn gepubliceerd. De organisatie verenigt meer dan vierhonderd musea, ongeveer 95 procent van de sector; 60 procent van de leden deed mee aan de rondvraag. Naast de instellingen die in nood verkeren, stelt ongeveer een kwart van de musea het hoogstens nog een jaar te kunnen volhouden.

De noodpakketten die het kabinet aan de cultuursector heeft toegekend, zijn volgens de brancheorganisatie cruciaal. De steun is „ruimhartig” volgens de branche, maar de Nederlandse musea zien dat de uitvoering daarvan soms problemen oplevert: verschillende maatregelen zitten elkaar in de weg. „Een voorbeeld: als een gemeente noodsteun geeft aan een museum wordt die steun vervolgens verrekend met de NOW en komt zo ten goede aan het Rijk. Daardoor kan een museum soms zelfs slechter af zijn dan zónder die gemeentelijke steun.”

De Museumvereniging pleit dan ook voor goede controle van het geld dat voor cultuur is geoormerkt, zodat dat wel degelijk de sector ten goede komt. Dat geldt onder meer voor het extra geld dat voor gemeenten beschikbaar is gesteld om culturele instellingen te ondersteunen en voor maatregelen als het verlagen van belastingen en huren. In totaal is tot 1 juli 2021 1,5 miljard euro opzijgezet voor de coronacrisis, rekent de koepelorganisatie voor. Ongeveer 10 procent van de musea in Nederland, vooral privémusea, ontvangt geen noodsteun. Welke tien instellingen op omvallen staan, is niet bekendgemaakt.

Rabobank gaat ongeveer helft filialen sluiten

Ongeveer de helft van de Rabobankfilialen worden gesloten. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. De bank heeft nu 230 filialen. Dat aantal moet worden teruggebracht naar honderd tot 150 vestigingen. Dit stond al langer op de planning. Vanwege de coronacrisis worden de sluitingen eerder uitgevoerd. Wanneer de vestigingen precies zullen sluiten, kan de bank nog niet zeggen.

De Rabobank merkt dat klanten hun bankzaken steeds vaker digitaal regelen in plaats van dat ze daarvoor een fysiek kantoor bezoeken. Die ontwikkeling speelt al langer en wordt momenteel versterkt door de coronamaatregelen. Om „mee te bewegen met de tijd” zal daarom meer worden ingezet op digitale klantenservice. Ook moeten meer fysieke adviespunten op andere plekken komen, zoals in winkels of op den duur op festivals.

Volgens de woordvoerder is het niet de bedoeling dat ontslagen vallen doordat de filialen worden gesloten. Het personeel van de vestigingen zal „naar een andere rol worden begeleid”. Zo kunnen medewerkers die nu in een kantoor staan straks bijvoorbeeld mensen helpen via de videochat.

De Rabobank merkt dat fysieke filialen niet goed meer worden bezocht. Foto Remko de Waal / ANP

Ict-programma van de GGD ongeschikt voor gebruik tijdens crisis

De 25 Nederlandse GGD’s werken tijdens de pandemie met een computerprogramma dat ongeschikt is om te gebruiken tijdens een grootschalige gezondheidscrisis. Dat meldt de Volkskrant donderdag op basis van een handleiding door de ontwikkelaar van het programma, HPZone.

„HPZone biedt enkel ondersteuning op het niveau van een lokale gezondheidsdienst”, aldus de Britse ontwikkelaar Chakib Kara-Zaïtri. De handleiding is verspreid door GGD GHOR, de koepelorganisatie van de GGD’s. Het programma is niet bedoeld als centraal systeem voor informatiestromen tijdens een landelijke gezondheidscrisis, zoals „een infectieziekte die het niveau van een enkele gezondheidsdienst overstijgt”. Dat is opmerkelijk aangezien het systeem momenteel wordt ingezet als basis voor het bron- en contactonderzoek.

HPZone verbindt het systeem van de GGD’s (waarin de regionale gezondheidsdiensten informatie over coronatests bijhouden) met het RIVM-systeem voor het monitoren van de virusverspreiding. De kwetsbaarheid van die verbinding bleek eerder al uit storingen. Vorige week kon het RIVM door technische problemen niet de volledige aantallen positieve tests bekendmaken. Eind oktober deden zich in een week drie storingen voor, onder meer omdat te veel contactonderzoekers tegelijk van het programma gebruikmaakten. In een reactie aan NRC stelde een woordvoerder van de GGD dat niet sprake is van „structurele problemen”.

In het artikel van de Volkskrant van donderdag erkennen GGD’s en het RIVM dat het ict-systeem onvolkomenheden bevat. De organisaties stellen ook dat een crisis niet het juiste moment is om over te stappen op een nieuw systeem.

GGD-medewerkers in een mobiele coronatestbus. Foto Lex van Lieshout / ANP

Oekraïense president Zelensky in ziekenhuis vanwege coronabesmetting

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad Kiev omdat hij is besmet met het coronavirus. Dat heeft een woordvoerder van de president bekendgemaakt, zo melden internationale persbureaus donderdag. Maandag werd bekend dat Zelensky en een van zijn stafmedewerkers het virus hadden opgelopen.

Na een aantal dagen thuis te hebben verbleven, zou de president hebben besloten naar het ziekenhuis te gaan „om goed te kunnen isoleren en om niemand te besmetten”. Hoe het met de gezondheid van de president is gesteld, is niet volledig duidelijk. „Er zijn betere omstandigheden voor patiënten. Maar het is niets ernstigs”, aldus diens woordvoerder.

De Oekraïense president in Londen in oktober dit jaar, vlak voor een bezoek aan de Britse premier Johnson. Foto Will Oliver / EPA

Ondanks corona laagste aantal faillissementen sinds 1999

Ondanks de coronacrisis lag het aantal faillissementen in oktober op het laagste peil in 21 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In die maand werden, gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen in de rechtbank in oktober, 171 faillissementen uitgesproken. De meesten daarvan deden zich voor in de handelsbranche (30), de bouw (22) en de financiële dienstverlening (20). In dezelfde maand vorig jaar gingen 253 ondernemingen failliet.

Ook het totaal aantal faillissementen is dit jaar lager dan in 2019: in de eerste 45 weken van 2020 werden 2.869 bedrijven failliet verklaard, oftewel 373 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In april dit jaar werden de meeste bedrijven failliet verklaard: 335. Daarna nam het aantal faillissementen dit jaar maandelijks af, met een kleine piek in september (183 bedrijven). In de afgelopen jaar lag de piek in mei 2013. Toen gingen 816 ondernemingen failliet.

Veel nieuwe besmettingen op Curaçao, Argentijnse president in isolatie

 • Op Curaçao zijn woensdag 51 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het gaat om het hoogste aantal besmettingen binnen 24 uur sinds het virus in maart uitbrak op het eiland. Curaçao telt nu ruim driehonderd actieve besmettingen. Sinds het begin van de uitbraak zijn er twee mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Om het virus te bestrijden, is er al bijna twee maanden een avondklok ingesteld.
 • Alberto Fernández, de president van Argentinië, is uit voorzorg in isolatie gegaan nadat hij nauw contact heeft gehad met een ambtenaar die diezelfde dag besmet bleek met het coronavirus. Fernández heeft negatief getest maar besloot, net als twee ministers, voorzorgsmaatregelen te nemen. Met bijna 1,3 miljoen besmettingen is Argentinië een van de zwaarst getroffen landen ter wereld.
 • Ook in de Verenigde Staten werden veel nieuwe besmettingen geregistreerd. Binnen één dag kwamen er 136.000 coronabesmettingen bij. Niet eerder registreerde een land zoveel besmettingen binnen 24 uur. In totaal zijn in de VS meer dan tien miljoen besmettingen gemeld. Een groot deel daarvan is gemeld in Texas, de op een na meest bevolkte staat van het land. In Texas zijn volgens de Johns Hopkins Universiteit inmiddels meer dan een miljoen gevallen geregistreerd.
 • De Argentijnse president Alberto Fernández Foto Juan Mabromata / AFP

  Welkom in het coronablog van donderdag 12 november

  Hier houdt de redactie van NRC de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus bij, uit binnen- en buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 11 november:

  • Het kabinet is met brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland in overleg over de mogelijkheden voor heropening van de horeca, bevestigde het ministerie van Economische Zaken woensdag. Er ligt een proef op tafel met 25 restaurants.
  • Bij het RIVM kwamen het afgelopen etmaal 5.624 nieuwe positieve tests binnen. Dat waren er meer dan de 4.695 van de dag ervoor. In de weekcijfers die het RIVM publiceerde is wel een duidelijk dalende trend te zien. Ook daalde het aantal nieuwe ziekenhuisopnames.
  • De eerste vaccinaties tegen het coronavirus kunnen in een „optimistisch scenario” in het eerste kwartaal van 2021 aan Europese burgers worden toegediend, zei directeur Andrea Ammon van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
  • De Europese Commissie presenteerde een ambitieus pakket aan plannen om de EU beter voor te breiden op een volgende pandemie. Die plannen moeten uiteindelijk leiden tot een ‘Europese Gezondheidsunie’.
  Lees hier al het coronanieuws van woensdag 11 november terug