Marceline wacht op haar vader André, die hopelijk terug zal keren met een goede visvangst voor hun avondmaal.

Foto Reinout van den Bergh

Schoonheid en verval van een Afrikaans dorp

Sinds 2009 verkeren de bijna tweehonderd inwoners van het Kameroense vissersdorpje Eboundja in grote onzekerheid over hun toekomst. Hun dorp en het gebied eromheen werden door de overheid tot staatsdomein verklaard zodat China, in ruil voor Kameroens ijzererts, hier een diepzeehaven kan bouwen. De Nederlandse fotograaf Reinout van den Bergh bezoekt sinds 2011 het dorp, dat al eeuwenlang wordt getekend door invloeden van buitenaf – van koloniale overheersing tot oliewinning voor de kust tot de huidige ontwikkelingsprojecten voor de nieuwe haven. Hij legde het verval vast, maar ook de schoonheid en de mystiek van het land, de bossen, de zee, de gelatenheid van de bewoners, maar ook hun trots en hun verzet. Zijn boek Eboundja, een intiem en betrokken document van een gemeenschap die dreigt te verdwijnen, is begin september uitgegeven door Kehrer Verlag.

Papa Benoît had ooit een goede baan bij een bank in de hoofdstad en was altijd goed gekleed. Toen hij met pensioen ging, bleek zijn geld voor de oude dag ineens verdwenen. Hij woont nu, bij gebrek aan alternatieven, in een huisje in Eboundja. Foto Reinout van den Bergh

Rachel, met op de achtergrond de diepzeehaven in aanbouw. Foto Reinout van den Bergh

Bachirou wacht op de terugkeer van haar man, die voor de Chinezen in de steengroeve werkt Foto Reinout van den Bergh

Voor de constructie van de haven en de nieuwe snelweg gebruiken de Chinezen de steengroeve van Eboundja. 24 uur per dag, zeven dagen in de week, hoor je hier enorme explosies als ze met dynamiet de rotsen splijten. Dit is de enige plek waar de Chinezen lokaal personeel inhuren. Foto Reinout van den Bergh

Albert loopt door het oerwoud om zich op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen bij de nieuwe snelweg, vijf kilometer verderop. Foto Reinout van den Bergh

De nieuwe snelweg voert dwars door het oerwoud naar de haven en vormt tevens de verbinding met Equatoriaal-Guinea. Als straks de oude weg, die naar Eboundja leidt, niet meer gebruikt wordt, zullen nog maar weinig mensen dit dorpje bezoeken. Foto Reinout van den Bergh

Lelika woont tijdelijk bij haar oom Christophe in huis en werkt in het dorpscafé ‘Chez Annette’. Foto Reinout van den Bergh

Serge is in slaap gevallen op het graf van een familielid nadat hij een ander graf gegraven heeft. Foto Reinout van den Bergh

Felix, de Stevie Wonder van Eboundja. Foto Reinout van den Bergh

Arlette op het feest ter ere van de Commemoratiedag van Eboundja. Jaarlijks wordt gevierd dat op 14 februari 1916 de dorpelingen, die door de Engelse en Franse kolonisten waren verdreven, weer terug konden keren naar hun dorp. Foto Reinout van den Bergh

Albert Jules en Abel, net terug van een nacht vissen op de oceaan. Foto Reinout van den Bergh

Vincent. Foto Reinout van den Bergh