Ruim vijfhonderd KLM’ers willen vrijwillig vertrekken

Nog eens 503 medewerkers van KLM zijn bereid op te stappen. Dat is het resultaat van de tweede ronde van de vrijwillige vertrekregeling die de luchtvaartmaatschappij had opgetuigd wegens de gevolgen van de coronacrisis, laat KLM weten. Het personeel had door een tussentijdse verlenging tot maandagmiddag 17.00 uur de tijd om zich aan te melden.

Onder de aanmeldingen zitten 341 leden van het grondpersoneel en 162 leden van het cabinepersoneel. Of dat genoeg is om gedwongen ontslagen te voorkomen, kan KLM woensdag niet zeggen. „Daar doen we geen mededelingen over. KLM zet alles op alles om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te beperken. Dit is ook onderdeel van het sociaal plan”, laat het bedrijf weten.

KLM gaat nu eerst kijken of de 503 vrijwilligers in aanmerking komen voor de regeling. Die wordt vervolgens naar verwachting eind november ook opengesteld voor cockpitmedewerkers. Daarvoor moet eerst pilotenvakbond VNV, in navolging van andere vakbonden, instemmen met een vijfjarige loonmatiging. De maatschappij krijgt in ruil daarvoor overheidssteun ter waarde van 3,4 miljard euro om de coronacrisis te doorstaan. KLM stelde in mei ook al een vertrekregeling open voor alle KLM’ers.

Bij KLM zijn dit jaar al duizenden werknemers vertrokken. Naast vrijwillig vertrek gebeurde dat door aflopende tijdelijke contracten en natuurlijk verloop. Eind juli werd bekend dat KLM vijfduizend arbeidsplaatsen (fte) schrapt wegens het sterk gedaalde vliegverkeer. Zolang herstel uitblijft zal dat aantal verder oplopen, waarbij geldt dat elke 10 procent minder productie nog eens vijftienhonderd arbeidsplaatsen kost.

Lees ook: Over het verschil tussen een piloot en een machinist Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Arnhemse burgemeester Marcouch verbiedt rondvaart Sinterklaas