NS vraagt treinreizigers zich voor het instappen te registreren

Station Den Haag Centraal tijdens een rustige ochtendspits in oktober 2020.
Station Den Haag Centraal tijdens een rustige ochtendspits in oktober 2020. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De NS vraagt treinreizigers vanwege de coronapandemie om zich voor het instappen te registreren via de NS-app of de site Reisplanner. Zo kan onverwachte drukte snel worden geconstateerd en gecommuniceerd. Het registratiesysteem is vrijwillig, benadrukt de NS.

Reizigers kunnen via de dienst Treinwijzer een signaal krijgen als uit de registraties blijkt dat grote drukte dreigt, zodat ze die kunnen mijden. De NS verwacht volgens het AD dat de meesten van de huidige 400.000 dagelijkse treinreizigers aan het registratieverzoek zullen voldoen.

Reizigersorganisatie Rover is geen groot fan van het registratiesysteem en laat in een reactie aan persbureau ANP weten dat het in elk geval vrijwillig moet blijven. Rover vindt innovatieve technieken beter geschikt als indicatie voor drukte, zoals sensoren die het aantal reizigers meten dat de treindeuren passeert.

Afgelopen zomer deed de NS met het oog op het coronavirus al een proef met zo’n 5.000 treinreizigers die zich vooraf registreerden. Die resultaten waren positief, daarom wordt de dienst nu landelijk ingevoerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Bolsonaro onder vuur en nieuwe coronarecords VS