Opinie

De resultaten van Pfizer bieden hoop op een uitweg uit de crisis

Coronavaccin

Commentaar

Beleggers sprongen een gat in de lucht toen maandag bekend werd dat er zicht is op een effectief coronavaccin. De koers van farmaceut Pfizer, die als eerste met resultaten over de werking van hun vaccinkandidaat komt, steeg fors, net als die van entertainmentreus Disney: mogelijk kunnen hun pretparken weer open. De koers van Netflix daalde juist met 8,6 procent. Mensen over de hele wereld die zich ‘s avonds verschansen achter een Netflixserie om de lockdowns te doorstaan, mogen straks misschien weer naar de bioscoop en het restaurant. En weer op kantoor werken, wordt bij een effectief vaccin ook mogelijk. De koers van Nasdaq (grote IT-bedrijven, die ondermeer het thuiswerken faciliteren) daalde dus prompt.

Deskundigen houden nog een slag om de arm: het zijn nog maar tussentijdse resultaten van de grote derde fase studie van Pfizer-BioNTech, met ruim 43.000 mensen waaruit blijkt dat het vaccin 90 procent effectief is. De groep patiënten die tot nu toe Covid-19 heeft opgelopen tijdens deelname aan de trial bestaat maar uit 94 mensen. Van hen zat zo’n tien procent in de ingeënte groep en 90 procent in de niet-ingeënte groep.

Onbekend is hoeveel van die duizenden gevaccineerde mensen wel het virus hebben opgelopen maar er gewoon niet ziek van werden. Daarnaast is de veiligheid van het vaccin nog niet helemaal zeker. Tot nu toe zijn geen ernstige bijwerkingen gezien maar de studie is nog niet klaar.

Pfizer en BioNTech willen eind november, als naar verwachting meer proefpersonen Covid-19 hebben opgelopen, een aanvraag voor goedkeuring voor noodgebruik indienen bij de Amerikaanse FDA. En of het ook ouderen en chronisch zieken beschermt moet nog duidelijk worden.

Want daar gaat het natuurlijk om: de groep die zo kwetsbaar is voor het coronavirus moet beschermd worden door een vaccin. Hoe lang dat werkt, is onduidelijk, maar zij zouden elk jaar ingeënt kunnen worden, net als bij het griepvaccin.

Zij zijn dan ook de mensen die als eerste moeten worden ingeënt als het vaccin er eenmaal komt. Ouderen, chronisch zieken en het personeel dat voor hen zorgt. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet volgende week over voorrangskandidaten.

De Europese Unie heeft alvast met Pfizer-BioNTech afgesproken dat ze in een eerste ronde 200 miljoen doses mogen kopen, waarvan er 7,7 tot 11,7 miljoen naar Nederland gaan. Aangezien men waarschijnlijk twee keer moet worden ingeënt, volstaat dit voor 5,8 miljoen Nederlanders.

De berichten bieden hoop dat de coronapandemie binnen afzienbare termijn ingedamd kan worden. Dat kwetsbare mensen niet meer overvallen zullen worden door een naar virus, dat ziekenhuizen en verpleeghuizen niet meer worden overspoeld en dat de restaurants, theaters, concertzalen, zwembaden en zelfs discotheken weer open kunnen.

Naast Pfizer en BionTech zijn ook tien andere farmaceuten druk bezig een vaccin te ontwikkelen. Ook zij zijn aan grote proeven met mensen begonnen. Al die studies gebeuren zonder dat de deelnemers en uitvoerders weten wie het coronavaccin krijgt en wie het placebo. Tot Pfizer naar buiten kwam met de resultaten had niemand een idee of van die kandidaten er überhaupt een zou werken. Iedereen in die sector beschouwt deze eerste resultaten dan ook als zeer bemoedigend. Het vergroot de kans dat ook de andere kandidaatvaccins zullen beschermen tegen de ziekte.