‘CDA, D66 en CU willen Europees wapenembargo tegen Turkije’

Strafmaatregel De drie regeringspartijen roepen op tot stevige maatregelen tegen Turkije vanwege de aanhoudende Turkse bemoeienis met regionale conflicten, zoals rond Nagorno-Karabach.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto EPA

Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen dat de EU een wapenembargo instelt tegen NAVO-partner Turkije, melden de NOS en de Telegraaf woensdag. De partijen willen Turkije straffen voor zijn aanhoudende bemoeienis met regionale conflicten. „Keer op keer gaat Turkije over de schreef”, zegt ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind tegen de NOS. „Het is tijd voor stevige maatregelen.” Nederland zelf levert al sinds de Turkse inval in de Syrische stad Afrin vorig jaar geen wapens meer aan Turkije.

De partijen dienen deze woensdag bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken een motie in met de oproep tot een wapenembargo. Directe aanleiding is de Turkse betrokkenheid bij de strijd om de Armeense enclave Nagorno-Karabach tussen Armenië en Azerbeidzjan, maar de partijen wijzen ook naar het conflict in Libië en de Turkse olieboringen in een gebied dat bij Griekenland hoort.

Lees ook: ‘Turkije voelt zich omringd door vijanden’

Kamerlid Martijn van Helvert van het CDA vindt dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn land „naar de rand van een schurkenstaat laat afglijden”, zegt hij tegen de NOS. SP-Kamerlid Sadet Karabulut gaat volgens de Telegraaf nog een stap verder en wil persoonsgerichte sancties tegen Erdogan.

Karabulut pleit ook voor wapenembargo’s tegen alle landen die zich bemoeien met het conflict in Nagorno-Karabach. Armenië en Azerbeidzjan tekenden dinsdagnacht onder toezicht van Rusland een vredesakkoord over Nagorno-Karabach dat mogelijk mede door Turkije zal worden gecontroleerd.