Brieven

Verkiezingen

Partijen, ga op zoek naar de Nederlandse Kamala Harris

Foto Andrew Harnik/EPA

Premier Rutte was een van de eerste regeringsleiders die Joe Biden en Kamala Harris via Twitter feliciteerde met het winnen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zijn collega Sigrid Kaag (D66) vierde bij WNL op Zondag de komst van Harris in het Witte Huis. „Vanwege haar achtergrond een belangrijk signaal”, aldus de minister voor Buitenlandse Handel. Hoewel in Nederland lof voor Harris als eerste Amerikaanse vicepresident van kleur en vrouw uit vrijwel alle politieke windstreken komt, zijn onze partijen op dat gebied veel minder inclusief. De feiten zijn bedroevend: in de Tweede Kamer is geen politicus met een donkere huidskleur te bekennen.

Ieder jaar klinkt het excuus: we konden geen goede kandidaten van kleur vinden. Het campagneteam van president-elect Joe Biden is dat wel gelukt. Voor Nederland is het nog niet te laat. De kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 zijn op dit moment in de maak, maar nog niet definitief. Net als de Verenigde Staten, heeft Nederland nu ook de kans om van de verkiezingen niet alleen een ‘feest van de democratie’ te maken, maar ook een ‘feest van de inclusie’. Alleen dan kunnen we met goed fatsoen onze waarden blijven uitdragen.