SGP wil bonus van 1.000 euro bij vierde kind – ‘voor een nieuwe auto’

De SGP wil dat ouders bij de geboorte van hun vierde kind een eenmalige tegemoetkoming krijgen van duizend euro, bijvoorbeeld om een andere auto te kunnen aanschaffen. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma ‘In Vertrouwen’, dat de partij maandag presenteerde. Het klassieke gezin van een vader, moeder en kinderen ligt volgens de SGP „onder vuur van fanatieke genderactivisten die gendergelijkheid willen afdwingen als het nieuwe normaal”.

De SGP vindt ook, als enige van de partijen die tot nu toe hun verkiezingsprogramma’s presenteerden, dat al in de komende regeerperiode serieus werk gemaakt moet worden van het herstel van de overheidsfinanciën. „De rekening, ook die van de coronacrisis, moet betaald worden”, schrijft de SGP.

Traditiegetrouw vindt de SGP dat de overheid zuinig moet zijn met geld uitgeven en naar een laag begrotingstekort en lage staatsschuld moet streven. Veel andere partijen vinden dat de rekening van de coronacrisis niet direct hoeft te worden weggewerkt, uit angst de economie schade toe te brengen. Zo schrijft de VVD in het vrijdag gepresenteerde programma dat er „niet direct” moet worden bezuinigd.

De SGP vindt dat „ook in magere jaren, zoals nu, begrotingsdiscipline nodig is”. De partij waarschuwt wel voor te forse bezuinigingen in één keer en wil ook investeringen doen, zoals in de zorg, de veiligheid en defensie. Zo moeten de salarissen van zorgmedewerkers, vanwege ‘corona’, structureel omhoog. „De erkenning en waardering voor hun werk hoort ook zichtbaar te zijn op het loonstrookje.”

De SGP slaat een felle toon aan tegen de islam. De vele aanslagen die in naam van de islam worden gepleegd, geven volgens de partij „te denken over deze godsdienst als zodanig”. Dat leraren die Mohammed-cartoons tonen moeten onderduiken, noemde partijleider Kees van der Staaij bij de online-presentatie van het programma maandag „een regelrechte schande”. De partij vindt ‘megamoskeeën’ en gebedsoproepen vanuit de moskee in Nederland „ongewenst”. Ook de doodstraf is terug in het programma.

Op de concept-kandidatenlijst prijken vertrouwde namen. Van der Staaij is komend jaar voor de vierde keer lijsttrekker. Kamerlid Chris Stoffer staat op plek twee, in 2017 stond hij nog vijfde. Kamerlid Roelof Bisschop staat op drie, campagneleider en wethouder in Hendrik-Ido-Ambacht André Flach op vier. Opvallende nieuwkomer is de 25-jarige SGPJ-voorzitter Arie Rijneveld, op elf. Hij was vorig jaar nog kritisch over de manier waarop de partij interne integriteitskwesties afhandelde.