OM België gaat mogelijke zelfverrijking bij omroep VRT onderzoeken

VRT Uit een overheidsrapport was gebleken dat er bij de Vlaamse omroep sprake was van financiële misstanden met overheidsgeld.
De ingang van de VRT.
De ingang van de VRT. Foto Geert Van Hoeymissen / VRT

Het Openbaar Ministerie in Brussel gaat onderzoek doen naar de misstanden bij nationale omroep VRT. Dat meldt de Belgische krant De Tijd. Het gaat om een opsporingsonderzoek naar misdrijven die in een eerder overheidsrapport naar boven kwamen. Vervolgens kan er overgegaan worden tot een gerechtelijk onderzoek.

Lees ook: Vernietigend rapport over vriendjespolitiek en zelfverrijking bij VRT

In oktober publiceerde overheidsdienst Audit Vlaanderen een rapport over de VRT, waaruit bleek dat sommige medewerkers bij de omroep procedures en regels omzeilden en „onvoldoende integriteitsbesef” hadden. Uit een artikel van De Tijd bleek dat er mogelijk voor privézaken betalingen en bestellingen worden uitgeschreven bij de omroep, die vorig jaar voor 274 miljoen euro aan overheidssubsidie kreeg. Er zou „systematisch en bewust budgetten misbruikt zijn voor zelfverrijking”, zo schreef de krant.

De VRT heeft gezegd alle medewerking aan een onderzoek van het Brusselse parket te verlenen. Eerder eisten vakbonden bij de VRT al dat er juridische stappen genomen zouden worden tegen de verantwoordelijken. Kort na de publicatie van het rapport stapte een lid van de raad van bestuur al op. Het rapport betekende het derde overheidsonderzoek naar de VRT in vier jaar. Daarbij zijn volgens De Tijd iedere keer „significante onregelmatigheden” zijn gevonden.