Erasmus MC had Nestlé om duurzame koffie gevraagd

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: civiel recht, over een conflict over duurzame koffie.

Foto Lex van Lieshout/Hollandse Hoogte

Het Erasmus Medisch Centrum is op zoek naar een nieuwe leverancier voor koffie en andere warme dranken en schrijft begin 2020 een aanbesteding uit. De winnaar mag twee jaar lang alle warme dranken, bekers én automaten leveren. In het eisenpakket staat duurzaamheid centraal. Erasmus wil zo veel mogelijk biologische producten – met een keurmerk als dat van Max Havelaar – en recycling van bekers.

Het voorstel van de Zwitserse levensmiddelengigant Nestlé valt het meest in de smaak. „Binnen de budgettaire ruimte, kiezen wij voor biologische koffie en biologische bekers. Dit heeft meer impact op duurzaamheid dan ‘van alles een beetje duurzaam’ te kiezen”, schrijft Nestlé. Suiker en melkpoeder zijn weliswaar niet biologisch. Maar „90% van de CO2-voetafdruk […] ontstaat door koffie en bekers”.

De beoordelingscommissie van Erasmus MC wil Nestlé de opdracht gunnen. In juli wordt een smaaktest georganiseerd om de precieze koffieblends te kiezen. Na afloop ontdekt Erasmus MC dat geen van de drie voorgeschotelde smaken biologische koffie betrof. Nestlé spreekt van „verwarring”. De mededeling dat 90 procent van de CO2-voetafdruk van koffie en bekers komt, was feitelijk bedoeld. Erasmus MC maakte er echter uit op dat 90 procent van het door Nestlé aangeboden assortiment biologisch zou zijn.

Erasmus MC beoordeelt de inschrijvingen daarop opnieuw en gunt de opdracht aan een ander bedrijf. Nestlé pikt dat niet en spant een kort geding aan omdat Erasmus MC onrechtmatig zou handelen.

De rechtbank Den Haag ziet geen aanleiding in te grijpen. Van procedurele of inhoudelijke onjuistheden is geen sprake: duurzaamheid was immers een pijler van de aanbesteding.

Uitspraak: ECLI:NL:2020:11245