Dierentuin Artis gaat twintig tot veertig medewerkers ontslaan

Het olifantenverblijf in Artis.
Het olifantenverblijf in Artis. Foto Koen van Weel/ANP

Bij de Amsterdamse dierentuin Artis worden als gevolg van de coronacrisis twintig tot veertig medewerkers ontslagen. De dierentuin zegt dit jaar een miljoenenverlies te lijden door de tijdelijke sluiting voor bezoekers. In de komende weken moet blijken hoeveel van de ongeveer 160 vaste banen precies verdwijnen.

Directeur Rembrandt Sitorius spreekt van een „zwarte dag” in zijn Artis-leven. De dierentuin trekt normaal gesproken jaarlijks zo’n 1,4 miljoen bezoekers. Dat aantal is in 2020 gehalveerd. Bij Artis werken naast de 160 vaste medewerkers zo’n driehonderd vrijwilligers en tachtig stagiairs.

Artis ging net als andere dierenparken dit jaar eerst van half maart tot halverwege mei tijdelijk dicht om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Begin deze maand sloot de dierentuin als gevolg van aangescherpte coronamaatregelen opnieuw de deuren. Het kabinet zei eerder deze week wel dat het verwacht dat de sluiting van dierentuinen niet zo lang zal duren als in het voorjaar.

Eerder dit jaar verdwenen ook al banen bij Dierenpark Amersfoort en Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. In Amersfoort ging het om zeventien werknemers, in Rotterdam om een kwart van het 180 medewerkers tellende personeelsbestand.

Lees ook: Artis in grote problemen door coronacrisis Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: FrieslandCampina schrapt vanwege coronacrisis duizend banen