Coronagevallen in Europa

Op het Europese continent zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis meer dan 300.000 mensen aan de gevolgen van Covid-19 overleden, zo rekende persbureau Reuters dinsdag voor. Als reactie op de aanhoudende gezondheidscrises in andere Europese landen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag opnieuw meerdere reisadviezen aangescherpt. Zo is de kleurcode voor Zweden aangepast van geel naar oranje: aangeraden wordt alleen noodzakelijke reizen naar het land te maken, en bezoekers die terugkeren in Nederland moeten tien dagen thuis in quarantaine gaan. Omdat ook in Griekenland het aantal coronabesmettingen is toegenomen, is daar volgens het ministerie een verhoogd risico. Tot slot geldt een specifieke aanscherping voor Oslo, maar niet voor de andere gebieden in Noorwegen.

Noorwegen zelf hanteert ook een quarantaine-regel voor iedereen die het land binnenkomt. Maandag werd ook bekend dat het land de grensbewaking met buurland Zweden heeft opgehoogd, net als eerder gebeurde toen een strenge lockdown van kracht was. Dinsdag liet de Noorse regering weten dat er een uitzondering wordt gemaakt voor een internationale delegatie van het World Food Programme, die komende maand de Nobelprijs voor de Vrede komt ophalen in het raadshuis van Oslo.

Ook in maart gold een strengere controle aan de Noorse grens met Zweden. Foto Vidar Ruud/EPA

In Denemarken wordt nog gesteggeld over de ruiming van de 15 tot 17 miljoen nertsen die in het land in fokkerijen worden gehouden. Vorige week werd bekend dat ruim 200 mensen via nertsen besmet zijn geraakt met het coronavirus, in sommige gevallen door een specifieke mutatie van het virus. Om een nieuwsoortige brandhaard te voorkomen, werd besloten alle dieren te ruimen - al moest de regering dinsdag toegeven dat die aangekondigde maatregel niet volledig gestut werd door bestaande wetgeving. In een nieuw wetsvoorstel wordt de nertsenfokkerij tot het einde van 2021 verboden, zo bericht persbureau AP.

Lees ook: Denen ruimen nertsen ‘om vaccin te redden’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europese Commissie kondigt deal aan over aanschaf Pfizer-vaccin