Wit-Rusland verklaart twee Britse diplomaten tot persona non grata

Wit-Rusland De twee diplomaten, die het land inmiddels hebben verlaten, zouden werk „van destructieve aard” hebben gedaan.
Een demonstrant tijdens een protest in de hoofdstad Minsk.
Een demonstrant tijdens een protest in de hoofdstad Minsk. Foto AP

De Wit-Russische regering heeft twee Britse diplomaten die in het land werkten tot ongewenst persoon verklaard. Dat meldt persbureau RIA maandag op basis van berichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft het nieuws bevestigd op Twitter. Het tweetal heeft het land inmiddels verlaten.

Het zou gaan om de militaire attaché Timothy Wight-Boycott en de plaatsvervangend ambassadeur Lisa Thamwood. Volgens een woordvoerder van het Wit-Russische ministerie zou de „destructieve aard” van hun werk reden zijn voor de actie van de Wit-Russische regering. De twee diplomaten zouden actief informatie hebben verzameld over de protesten en de politieke situatie in Wit-Rusland. De Britse minister Raab noemt de uitzetting „geheel onrechtvaardig” en stelt dat de diplomaten „de protesten op legitieme wijze observeerden”.

Twitter avatar DominicRaab Dominic Raab The expulsion of 2 UK diplomats from Belarus for legitimately observing protests is wholly unjustified. Lukashenko can’t hide the oppression of his own people. The only way forward is free & fair elections & accountability for those responsible for violence against demonstrators
Lees ook: ‘Wit-Rusland is geen land, maar een gratis theater’

Het Verenigd Koninkrijk was een van de eerste landen die verregaande sancties oplegde aan de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko voor het schenden van mensenrechten. In september kondigde minister Raab al aan dat Loekasjenko en zijn zoon niet meer welkom zijn in het Verenigd Koninkrijk. Ook werden hun tegoeden op Britse rekeningen bevroren. Begin oktober werd de Britse ambassadeur uit Wit-Rusland teruggeroepen nadat Wit-Rusland Poolse en Litouwse diplomaten had uitgezet.

Ondertussen gaan de protesten tegen president Loekasjenkoin Wit-Rusland onverminderd door. Zondag werden nog honderden arrestaties verricht bij demonstraties in onder andere hoofdstad Minsk. Onder hen waren meerdere ournalisten. De betogers eisen het vertrek van president Loekasjenko, die gefraudeerd zou hebben bij de presidentsverkiezingen afgelopen augustus. Hij kreeg tachtig procent van de stemmen volgens de officiële uitslag, terwijl oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja er volgens onafhankelijke peilingen veel beter voorstond.