Race naar het Witte Huis

Donald Trump uitgeroepen tot winnaar Alaska

Joe Biden werd zaterdagavond uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen. President Trump heeft zich hier niet bij neergelegd en probeert via een gang naar de rechter de uitslag aan te vechten. NRC deelt in dit blog het laatste nieuws in de nasleep van de stembusgang. Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de Verenigde Staten. Bekijk hier de laatste uitslagen.

Dit blog is gesloten

Dit blog is gesloten en wordt niet meer bijgewerkt. Volg de laatste ontwikkelingen omtrent de Amerikaanse presidentsverkiezingen in ons nieuwe blog:

Lees ook: Republikeinse ministers in Arizona en Georgia weerspreken fraude

Donald Trump uitgeroepen tot winnaar Alaska

Ruim een week na de presidentsverkiezingen heeft persbureau AP de staat Alaska toegeschreven aan Donald Trump. Hij krijgt drie kiesmannen, maar dat is niet meer van belang voor de einduitslag. Trump staat nu op een voorlopig totaal van 217 kiesmannen, terwijl de Democratische verkiezingswinnaar Joe Biden sinds zaterdag over de drempel van de benodigde 270 kiesmannen is en nu volgens de meeste Amerikaanse media op 279 staat en volgens sommigen op 290.

Alaska is van oudsher een Republikeinse staat. Trump heeft na het tellen van driekwart van de stemmen ruim 56 procent van de kiezers achter zich en is daarmee volgens AP niet meer in te halen door ‘president-elect’ Joe Biden.

Van drie staten is nog geen definitieve uitslag bekend: Georgia, North Carolina en Arizona. In Georgia (16 kiesmannen) komt een hertelling, North Carolina (15 kiesmannen) lijkt naar Trump te gaan en Arizona (11 kiesmannen) is door onder anderen AP en Fox News al aan Biden toegeschreven, maar andere media zijn terughoudender.

Donald Trump legt zich met verwijzing naar vermeende verkiezingsfraude nog altijd niet neer bij zijn nederlaag. Volgens The New York Times zijn nergens in de Verenigde Staten misstanden geconstateerd door de verantwoordelijke ambtenaren.

Georgia kondigt definitief nog deze week hertelling aan

Het zou al vrijwel zeker gaan gebeuren, maar nu is het definitief: in de staat Georgia worden alle daar uitgebrachte stemmen handmatig opnieuw geteld. Dat maakte Brad Raffensperger, minister van Staat van Georgia, woensdag bekend, melden internationale persbureaus.

De staat gaat hertellen „omdat de marge zo klein is”, zei de Raffensperger volgens AP in een persconferentie. De staat zet erop in om het stemtelproces nog voor het einde van de week opnieuw te beginnen.

In de staat zijn bijna vijf miljoen stemmen uitgebracht. Joe Biden ligt volgens de eerste telling zo’n 14.000 stemmen voor op Trump. De Republikeinen hadden bij Raffensperger aangedrongen op een hertelling. De wet in Georgia schrijft voor dat een hertelling gevraagd mag worden als het verschil tussen de presidentskandidaten kleiner is dan 0,5 procent. De hertelling zal met de hand gebeuren.

‘Verkiezingsfunctionarissen vinden nergens in de VS fraude’

Bij de Amerikaanse verkiezingen hebben in geen enkele staat onregelmatigheden plaatsgevonden die de verkiezingsuitslag hebben beïnvloed. Dat concludeert The New York Times na gebeld te hebben met de verantwoordelijke ambtenaren in vrijwel alle staten. De getuigenissen druisen in tegen de beweringen die president Donald Trump meermaals publiekelijk heeft gedaan over stembusfraude, maar waarvoor tot dusver enig vorm van bewijs ontbreekt.

De krant heeft hooggeplaatste bestuurders van zowel de Democratische als de Republikeinse partij gesproken die verantwoordelijk zijn voor het tellen van de stemmen, of op andere manieren geverifieerd dat de verkiezingen volgens het bestuur ordentelijk zijn verlopen. De conclusie luidt dat het verkiezingsproces een „opmerkelijk succes” is geworden, ondanks de recordopkomst en de complicaties van het coronavirus. Stuk voor stuk spreken de verkiezingsfunctionarissen enige vorm van stembusfraude tegen, schrijft de krant. Alleen van Texas is geen reactie gekomen, maar die staat pakte uit in het voordeel van Trump en heeft dus niet bijgedragen aan zijn verlies.

Het campagneteam van Trump spant nog deze week „vier of vijf” rechtszaken aan om gesjoemel met stemmen aan te tonen, kondigde Trumps advocaat Rudy Giuliani zondag aan bij Fox News. The New York Times hecht zoveel waarde aan het ontkrachten van stembusfraude dat het de getuigenissen van zes staatsambtenaren prominent heeft afgedrukt op de voorpagina van de editie van woensdag. „Verkiezingsfunctionarissen door het hele land vinden geen fraude”, kopt de krant paginabreed.

Twitter avatar nytimes The New York Times The front page of The New York Times for Nov. 11. https://t.co/5TTeiMVkfr

Procureur-generaal Josh Shapiro van swing state Pennsylvania laat via zijn woordvoerder weten dat aanhoudende claims van stembusfraude „roekeloos” zijn. Foto Matt Rourke/AP

Nog drie Amerikaanse topfunctionarissen van Defensie weg

Sinds maandag zijn in totaal vier topfunctionarissen van Defensie in de VS ontslagen of vrijwillig opgestapt. Die sleutelpositites heeft president Donald Trump vervolgens weer opgevuld met trouwe aanhangers van zijn beleid. Dat melden CNN en The New York Times woensdag. Maandag werd de minister van Defensie Mark Esper al door Trump ontslagen. Nu zijn ook zijn stafchef en twee topfunctionarissen die toezicht houden op beleid en inlichtingen weg. De veranderingen zijn in een verklaring aangekondigd door het ministerie van Defensie.

Een van de mensen die het veld heeft geruimd is James Anderson, de adjunct-secretaris van Defensie. Hij had al een gespannen relatie met de regering-Trump en besloot zelf af te treden; of dit volledig vrijwillig was, is niet bekend. Zijn vervanger is Trump-aanhanger Anthony Tata, een omstreden ex-brigadegeneraal die onder meer Barack Obama heeft omschreven als terrorist.

„Dit is eng, het is erg verontrustend”, vertelt een defensiefunctionaris aan de CNN. „Dit zijn bewegingen van dictators.” Andere hooggeplaatste bronnen vrezen dat het vertrek van de sleutelfiguren de weg vrijmaakt voor Trump om plannen waartegen het Pentagon zich verzet alsnog versneld door te drukken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het harder optreden tijdens protesten of het vervroegd terughalen van militaire troepen uit Afghanistan.

De stoelendans binnen het Pentagon komt enkele dagen nadat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden door verschillende media en persbureaus werd uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen. Trump weigert zijn verlies echter te aanvaarden en hamert regelmatig publiekelijk op het feit dat er stembusfraude zou zijn gepleegd. Daarvoor is echter geen bewijs.

Vier hoge Amerikaanse functionarissen stonden deze week hun plek af in het Pentagon. Foto Charles Dharapak/AP

Postmedewerker Pennsylvania ontkent intrekken fraudebeschuldigingen

Postmedewerker Richard Hopkins, die volgens The Washington Post heeft toegegeven beschuldigingen van verkiezingsfraude te hebben verzonnen, ontkent via een video op YouTube en Twitter zijn beweringen te hebben ingetrokken. Hij zegt in gesprek met oprichter James O’Keefe van de organisatie Project Veritas, die de verkiezingsuitslag aanvecht, dat hij onder druk is gezet door de inspecteurs die hem ondervroegen.

The Washington Post baseert zich bij de berichtgeving op een verklaring van een comité van het Huis van Afgevaardigden en drie hoge ambtenaren. Hopkins roept de krant nu op het verhaal te rectificeren.

Twitter avatar JamesOKeefeIII James O’Keefe USPS Whistleblower Richard Hopkins: “I DID NOT RECANT” @shawnboburg and @jacobbogage have been played by the same federal agents on the audio ‘coercing,’ ‘scaring’ the whistleblower to water down allegations. As reporters, they are REQUIRED to include Richard’s denial. REQUIRED https://t.co/8Rj5yWSljz

Hopkins beweert dat zijn leidinggevende in de stad Erie medewerkers onder druk heeft gezet om te laat binnengekomen poststemmen te antedateren, zodat ze toch nog meegeteld worden. De beschuldigingen van Hopkins werden door de Republikeinse senator Lindsey Graham aangehaald om te pleiten voor onderzoeken naar de verkiezingsuitslag. President Donald Trump weigert zich, mede onder verwijzing naar vermeende fraude met poststemmen, neer te leggen bij zijn nederlaag.

‘Postmedewerker geeft toe beschuldigingen verkiezingsfraude te hebben verzonnen’

Een medewerker van US Postal Service uit de staat Pennsylvania heeft bekend dat hij zijn eerdere beschuldigingen van verkiezingsfraude heeft verzonnen, meldt The Washington Post. De postmedewerker had beweerd dat zijn leidinggevende medewerkers in de stad Erie had opgedragen te laat verstuurde briefstemmen te antedateren, zodat ze toch zouden meetellen.

De 32-jarige Richard Hopkins gaf maandag aan inspecteurs van het postbedrijf toe dat daar niks van waar is en tekende onder ede een schriftelijke verklaring ter bevestiging daarvan. De leidinggevende die werd beschuldigd noemde de beweringen eerder al „100 procent onwaar” en zei dat die afkomstig waren van „een medewerker die de laatste tijd al meerdere keren disciplinair is gestraft.”

Republikeinse politici, onder wie senator Lindsey Graham, hadden naar de beschuldigingen van Hopkins verwezen bij het pleiten voor onderzoek naar vermeende misstanden bij de verkiezingen van 3 november. Minister van Justitie William Barr heeft mede naar aanleiding van dat pleidooi aanklagers aangespoord om dergelijke onderzoeken in te stellen. President Donald Trump weigert zich vooralsnog neer te leggen bij zijn nederlaag en beweert al maanden dat poststemmen tot fraude zou leiden, zonder daar bewijs voor te leveren.

Amerikaanse media, met CNN als eerste, riepen de Democratische kandidaat Joe Biden zaterdag uit tot winnaar van de staat Pennsylvania en daarmee tot winnaar van de hele presidentsverkiezingen. Hij haalde zijn aanvankelijke achterstand op Trump in bij het tellen van de poststemmen.

Postmedewerker Richard Hopkins werd door Trump-aanhangers van Project Veritas dat de verkiezingsuitslag aanvecht „een Amerikaanse held” genoemd, nadat hij zijn fraudebeschuldigingen had geuit. Via een crowdfundingsactie onder zijn naam op GoFundMe was dinsdagavond zo’n 136.000 dollar ingezameld, schrijft The Washington Post. Volgens oprichter James O’Keefe van Project Veritas is Hopkins onder druk gezet door agenten om een verklaring te tekenen die hij niet begreep.

Update 03.44 uur: Postmedewerker Richard Hopkins ontkent in een video op YouTube en Twitter zijn beschuldigingen te hebben ingetrokken. Zie dit blogbericht voor meer daarover

Lees ook: Prominente Republikeinen steunen Trumps strijd

Europese leiders kijken alvast uit naar samenwerking met Biden

Verschillende Europese leiders hebben dinsdag met de nieuw verkozen Amerikaanse president Joe Biden gesproken. De Franse president Macron zou telefonisch met Biden hebben gesproken. Volgens een verklaring van de Franse regering spraken de twee over volksgezondheid, terrorismebestrijding en bestrijding van klimaatverandering. De twee hebben elkaar niet eerder ontmoet.

Het klimaat kwam ook ter sprake in het gesprek tussen Biden en de Britse premier Boris Johnson. Zo werd Biden uitgenodigd voor de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, volgend jaar in Schotland. De Democraat heeft al eerder laten weten dat hij de Verenigde Staten graag terug wil brengen bij het klimaatakkoord van Parijs. Ook sprak Biden zijn zorgen uit over de gevolgen van de Brexit voor de vrede in Noord-Ierland, meldt persbureau Bloomberg.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak in een telefoongesprek met Biden volgens haar woordvoerder over een nauwe samenwerking tussen de VS en Duitsland en het belang van een transatlantische samenwerking. Die woorden gebruikte Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen ook in haar toespraak op dinsdag aan EU-ambassadeurs over de hele wereld. „In een veranderend mondiaal landschap denk ik dat het tijd is voor een nieuwe transatlantische agenda die past bij de wereld van vandaag”, zei ze.

De toespraak die Von der Leyen gaf is hier terug te kijken:

Twitter avatar vonderleyen Ursula von der Leyen It is time for a new transatlantic agenda fit for today’s world. I am sharing my vision on the Europe’s role in the world with our ambassadors. https://t.co/oKKYlZaiTc

Biden: schande dat Trump verlies niet toegeeft

Joe Biden heeft dinsdag in een toespraak in Delaware uitgehaald naar president Trump en zijn campagneteam. Volgens persbureau Reuters zei Biden dat het „een schande” was dat Trump zijn verlies niet heeft toegegeven. Desondanks gaat het transitieproces, waarbij een nieuwe regering wordt samengesteld, gewoon door volgens de Democraat. „Niets zal dat tegenhouden”, zei de voormalige vice-president.

Eerder op de dag zei de huidige minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat „de overgang naar een tweede Trump-regering soepel zal verlopen”. Pompeo volgde daarmee het voorbeeld van andere Trump-loyalisten, die weigeren de overwinning van Biden te erkennen. Biden zei daarover dat de Republikeinse partij „zich, op een paar opmerkelijke uitzonderingen na, licht geïntimideerd voelt door de zittende president”.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, heeft dinsdag gezegd hij verwacht dat het transitieproces ononderbroken zal verlopen, zonder daarbij te verwijzen naar Biden. „We komen door deze periode heen en we inaugureren de winnaar op 20 januari 2021, net zoals we dat sinds 1793 elke vier jaar hebben gedaan”, zei McConnell. Een dag eerder had hij nog gezegd dat president Trump het recht heeft „om beschuldigingen van onregelmatigheden te onderzoeken”. Ook McConnell heeft Joe Biden nog steeds niet gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst.

Joe Biden tijdens zijn toespraak. Foto Jonathan Ernst / Reuters

Foutje in Johnsons felicitatie aan Biden; Turkse president Erdogan stuurt verklaring

De Britse pers had dinsdagochtend een verzetje tussen de Witte Huis-verslaggeving door: een alerte lezer informeerde de website Guido Fawkes dat de Britse premier Boris Johnson een boodschap had voor vertrekkend president Trump, die verscholen zat ín zijn felicitatie aan toekomstig president Joe Biden. De website wijzigde het contrast en de helderheid van de door Johnson getwitterde foto, waarna de naam van Trump, de woorden „tweede termijn” en „over de toekomst hiervan” op de achtergrond van de felicitatie aan Biden verschenen.

Tegenover persbureau Reuters laat een woordvoerder van Johnson weten dat de tweet een „technische fout” betrof. Omdat Trump en Biden lang gelijk opgingen tijdens het tellen van de stemmen, had de Britse regering twee felicitatieboodschappen opgesteld. Door een vergissing liepen beide boodschappen door elkaar heen op de afbeelding, die inmiddels is verwijderd.

Dinsdag kwam nog een felicitatie: die van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij stuurde een verklaring uit waarin hij het Amerikaanse volk vrede en welvaart toewenst. Uiteindelijk heeft de president dus toch niet de definitieve resultaten afgewacht, zoals een woordvoerder van zijn AK-partij op maandag had laten weten.

Welke staten hebben de meeste kiesmannen te vergeven?

Hoewel in de staten Georgia, North Carolina, Arizona en Alaska nog de laatste stemmen worden geteld, is de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen inmiddels beslist. Joe Biden kreeg in genoeg staten de meeste stemmen om de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden.

Amerikanen kiezen niet direct hun president maar dit proces verloopt via een college van 538 kiesmannen. Om te winnen moet een presidentskandidaat minimaal 270 kiesmannen achter zich krijgen. Wie de meeste stemmen krijgt in een staat, krijgt (enkele uitzonderingen daargelaten) alle kiesmannen toebedeeld. Hoeveel kiesmannen elke staat heeft, hangt af van het aantal inwoners. Zo hebben grote maar dunbevolkte staten als Alaska en Montana ‘slechts’ drie kiesmannen en heeft het dichter bevolkte Californië 55 kiesmannen. Elke tien jaar wordt een volkstelling gehouden, waarna de verdeling van het aantal kiesmannen per staat kan worden aangepast.

Op onderstaande kaart is aangegeven welke staten veel kiesmannen hebben en welke staten weinig: hoe groter de cirkel; hoe meer kiesmannen. De kleur toont welke kandidaat per staat de meeste stemmen kreeg en dus alle kiesmannen op zijn naam kon schrijven: blauw staat voor de Democraat Biden en rood voor de Republikein Trump. Hoe lichter de kleur, hoe kleiner het onderling verschil.

Topaanklager dient ontslag in om toestemming justitieminister Barr voor fraudeonderzoek

Richard Pilger, de belangrijkste openbaar aanklager van de Amerikaanse Justitie op het gebied van verkiezingsfraude, heeft zijn ontslag ingediend. Hij doet dat uit protest tegen de toestemming die minister van Justitie William Barr gaf voor onderzoek naar Donald Trumps onbewezen fraudeclaims, melden verschillende media waaronder de Amerikaanse zender CNN dinsdag.

Pilger, die jarenlang directeur was van de afdeling verkiezingsmisdaden van het ministerie van Justitie, kondigde zijn ontslag aan in een interne mail aan zijn collega’s, aldus CNN. Volgens de top-aanklager druisen de acties van de Republikeinse Barr in tegen decennia oud beleid dat voorschrijft dat aanklagers geen onderzoek doen naar stembiljetfraude voordat staten verkiezingsuitslagen gecertificeerd hebben. Het is volgens CNN onduidelijk of Pilger helemaal vertrekt of een andere rol krijgt binnen het ministerie.

Aan de bekendmaking van zijn ontslag voegde Pilger de memo bij die justitieminister William Barr gisteren rondstuurde. Barr gaf daarin de FBI en Amerikaanse officieren van justitie toestemming onderzoek te doen naar „substantiële aantijgingen” van „duidelijke en schijnbaar geloofwaardige beschuldigingen van onregelmatigheden” tijdens de verkiezingen.

Kiezers brengen hun stem uit in Round Lake Park in de Amerikaanse staat Illinois. Foto Tannen Maury/EPA

Minister van Justitie VS geeft groen licht voor onderzoek vermeende stemfraude

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft via een brief zijn goedkeuring gegeven voor een onderzoek naar vermeende stembusfraude, meldt persbureau AP. Federale aanklagers mogen onderzoek doen wanneer er „duidelijke en geloofwaardige vermoedens bestaan van onregelmatigheden die, mits waar, invloed kunnen hebben op de uitkomst in een staat”.

Minister Barr stelt dat de onderzoekers zich niet moeten richten op beschuldigingen die „te denkbeeldig of vergezocht” zijn. Ook moet er geen voorrang worden gegeven aan het onderzoeken van beschuldigingen die geen invloed hebben op de uitkomst.

De zittende president Donald Trump beweert dat er grootschalig stemfraude is gepleegd bij de verkiezingen en dat hij eigenlijk de rechtmatige winnaar is, zonder tot nu toe bewijs voor die bewering te leveren. Intussen heeft zijn campagneteam op verschillende plekken rechtszaken aangespannen.

Op maandag dienden zij in de staat Pennsylvania een aanklacht in, waarin gesteld wordt dat de maatstaven voor het stemmen per post niet afdoende zijn om fraude te voorkomen.

Lees hier de analyse van onze correspondent: Trump staat niet alleen in zijn strijd

William Barr nadat hij maandag met de Republikeinse fractieleider Mitch McConnell had gesproken. Foto Susan Walsh/AP

Fox News onderbreekt persconferentie woordvoerder Witte Huis

De Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft een persconferentie van de woordvoerder van het Witte Huis Kayleigh McEnany onderbroken, op het moment dat zij zonder bewijs aan te leveren sprak over stemfraude.

De nieuwszender draaide het geluid weg en de presentator sprak door de persconferentie heen. „Dat is een explosieve bewering die ze hier doet, dat de andere kant fraudeert. Als ze daar bewijs van levert, dan nemen we dit uiteraard terug.”

Afgelopen donderdag werd zittend president Donald Trump ook al onderbroken door nieuwszenders, terwijl hij tijdens een persconferentie ongefundeerd beschuldigingen van stemfraude uitte. Toen waren het de grote nieuwszenders ABC, NBC en CBS die dat deden. Het is verrassend dat nu ook het conservatieve Fox News dit doet.

Twitter avatar votevets VoteVets (Text VOTEVETS to 88424) They’ve even gone too far for Fox News. https://t.co/8UCBml7kuR

Senaatsleider McConnell: Trump heeft recht op onderzoek; erkent winst Biden niet

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, heeft maandag voor het eerst in het openbaar gereageerd op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In een toespraak in de Senaat zei McConnell dat president Trump het recht heeft „om beschuldigingen van onregelmatigheden te onderzoeken en zijn juridische opties af te wegen”.

McConnell weigerde Joe Biden te feliciteren, of zelfs maar te noemen in zijn toespraak. De Republikein benadrukte dat de verschillende staten officieel nog geen definitieve uitslagen hebben bekendgemaakt en stelde dat media niet het recht hebben om „de winnaar te bepalen”. Dat laatste argument gebruikten Trump en zijn advocaat Rudy Giuliani de afgelopen dagen ook al. Overigens erkent McConnell wel de niet-definitieve uitslagen van de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Twitter avatar CBSNews CBS News McConnell acknowledges that the election led victories to GOP senators and House members. But for presidential race, he says „no states have yet certified their election results” and Pres. Trump is „100% within his rights” to weigh legal options. He makes no mention of Joe Biden https://t.co/X8rZUXVaOA

De Democratische leider in de Senaat Chuck Schumer noemde het feit dat veel Republikeinen de verkiezingsuitslag nog steeds niet accepteren „buitengewoon gevaarlijk en giftig voor onze democratie”. Hij zei dat de Republikeinse Senatoren Trumps „retoriek ondubbelzinnig moeten veroordelen en werken om de vreedzame machtsoverdracht te verzekeren”.

Tot dusver hebben drie Republikeinse senatoren Biden wél gefeliciteerd met de verkiezingswinst. Susan Collins, een senator uit Maine, wenste Biden veel succes na zijn „schijnbare overwinning”. Eerder feliciteerden Lisa Murkowski uit Alaska en Mitt Romney uit Utah de Democraat met zijn winst.

Archiefbeeld van toenmalige vicepresident Joe Biden en Mitch McConnell in 2016. Foto Tom Williams/CQ Roll Call

VN-baas Guterres feliciteert Biden en VS met ‘dynamische democratische oefening’

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft Joe Biden en Kamala Harris maandag bij monde van zijn persvoorlichter gefeliciteerd met hun winst tijdens de presidentsverkiezingen. Dat melden internationale persbureaus. „De secretaris-generaal feliciteert het Amerikaanse volk met een dynamische democratische oefening tijdens de verkiezingen van vorige week”, aldus de woordvoerder.

Volgens Guterres is de samenwerking tussen de VS en de VN een „essentiële pijler van de internationale samenwerking”. Deze zou nodig zijn om de „dramatische uitdagingen waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd” aan te pakken. Tientallen wereldleiders gingen Guterres voor in het feliciteren van de president en vicepresident in spe. De woordvoerder ging niet in op de reden waarom Guterres’ felicitaties 48 uur op zich lieten wachten.

President Donald Trump heeft zich gedurende zijn ambtsperiode vijandig getoond tegenover multilaterale samenwerkingsverbanden zoals de VN. Twee jaar geleden haalde hij hard uit naar internationale samenwerking in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN. „We zullen nooit Amerikaanse soevereiniteit overdragen aan een niet-gekozen, wereldwijde bureaucratie die geen verantwoording aflegt”, aldus Trump. „We wijzen de ideologie van ‘globalisme’ af en we omarmen de doctrine van patriotisme.” Ook trok hij zich tijdens zijn presidentschap terug uit meerdere internationale verdragen, zoals het klimaatakkoord van Parijs en het nucleaire akkoord met Iran.

Ook de directeur-generaal van de VN-organisatie Unesco heeft gereageerd op de overwinning van Biden en Harris. Audrey Azoulay roept het duo op tot „hernieuwde betrokkenheid van de Verenigde Staten bij wetenschap, onderwijs en cultuur”. Ook zegt ze blij te zijn dat een leraar het Witte Huis betrekt. Joe Bidens vrouw Jill Biden is docent Engels.

Twitter avatar AAzoulay Audrey Azoulay Congratulations to President-elect @joebiden & Vice Pdt elect @KamalaHarris. Global challenges of today call for a renewed commitment from the #UnitedStates for common goods #Science #Education #Culture. Also very happy to see a teacher @DrBiden at the White House !

Biden geeft toespraak over corona na briefing door eigen taskforce

President in spe Joe Biden heeft maandag vanuit zijn woonplaats Wilmington een toespraak gehouden over de coronapandemie, melden Amerikaanse media. Hij benadrukte het belang van het dragen van een mondkapje en waarschuwde ervoor dat een vaccin nog zeker maanden op zich kan laten wachten. „Ik smeek je, draag een masker. Doe het voor jezelf. Doe het voor je buurman”, aldus Biden. „Een masker is geen politiek statement.”

Ook stelde Biden dat hij er na zijn beëdiging alles aan zal doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hoewel hij pas op 20 januari hoopt aan te treden als president, heeft de Democraat beloofd ook voor die tijd een publieke rol in te nemen in de strijd tegen de pandemie. Biden heeft zijn voorganger Donald Trump er meermaals van beschuldigd te weinig te hebben gedaan om de crisis te bezweren.

Eerder op de dag presenteerde Biden een taskforce van dertien artsen en gezondheidsdeskundigen die hem de komende tijd zullen adviseren over de beste aanpak van de crisis. Een van de leden is immunoloog Rick Bright, de man die eerder onder Trump werkte en als klokkenluider bekendmaakte dat de president eerste waarschuwingen over de pandemie aan de kant had geschoven.

Biden maandag tijdens zijn toespraak. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Kremlin wacht juridische strijd af voor reactie op verkiezingsuitslag

De Russische president Vladimir Poetin wacht met het feliciteren van de winnaar van de Amerikaanse verkiezingen tot alle rechtszaken gerelateerd aan de stembusgang zijn afgehandeld. Dat heeft de woordvoerder van het Kremlin maandag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. De huidige president Donald Trump heeft vooralsnog geweigerd de uitslag van de verkiezingen te erkennen. Zijn campagnemedewerkers spannen deze week een aantal rechtszaken aan om zijn vooralsnog ongefundeerde bewering van stembusfraude aan te tonen.

Tijdens een persconferentie zei Poetins woordvoerder Dmitri Peskov dat het Kremlin de „officiële aankondiging” van de uitslag afwacht. Vier jaar geleden was Poetin overigens snel met het feliciteren van Donald Trump. Desgevraagd zei Peskov daarover: „Het is duidelijk dat je kunt zien dat er bepaalde juridische procedures aankomen, die zijn aangekondigd door de zittende president. Daarom is deze situatie anders, dus we achten het correct om te wachten.”

Wel benadrukte Peskov dat Poetin meermaals heeft laten weten open te staan voor samenwerking met iedere Amerikaanse president en het normaliseren van de banden tussen de twee landen. Poetin is samen met de Chinese president Xi Jinping een van de weinige wereldleiders die nog niet op de winst van Joe Biden en Kamala Harris heeft gereageerd.

Merkel prijst Bidens politieke verdiensten en vindt Harris een bron van inspiratie

De aanstaande Amerikaanse president Joe Biden heeft „tientallen jaren ervaring met binnenlands en buitenlands beleid” en kent Duitsland goed. De Duitse regering kijkt er daarom naar uit om met zijn regering samen te werken. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd, meldt Reuters. Merkel benadrukte dat zij veel waarde hecht aan een goede verstandhouding met de Amerikanen, onder meer om de coronapandemie, klimaatverandering en terrorisme te bestrijden.

Merkel had Biden eerder al gefeliciteerd met zijn overwinning en hem „van harte geluk en succes” gewenst. Die wensen waren ook bestemd voor de aanstaande vicepresident Kamala Harris. Haar omschreef Merkel maandag als een bron van inspiratie voor vele vrouwen. Harris is de eerste vrouw die vicepresident van de VS wordt. Ook is ze de eerste vrouw van kleur die deze functie bekleedt. Haar ouders werden geboren in Jamaica en India.

Angela Merkel tijdens de bijeenkomst in Berlijn waar ze nog eens zei uit te kijken naar de samenwerking met de regering van Joe Biden. Foto Michael Kappeler/AFP

Federale organisatie stelt nog geen middelen beschikbaar aan Biden voor transitie

Het gesteggel over de definitieve verkiezingsuitslag houdt reguliere processen voor de machtsoverdracht op, meldt persbureau AP. Dat komt doordat de organisatie die de transitie begeleidt, de General Services Administration (GSA), nog niet de gebruikelijke stappen heeft genomen die horen bij de overdracht. De GSA maakt het campagneteam van een winnende presidentskandidaat wegwijs bij overheidsinstanties, het vormen van een nieuwe staf en de ontmoetingen tussen beleidsmedewerkers van de inkomende en de uitgaande regering.

De GSA heeft echter nog geen budgetten vrijgegeven of anderszins contact gehad met de Democraten. De organisatie heeft laten weten te willen wachten tot alle tellingen, hertellingen en rechtszaken zijn afgerond. Dit terwijl doorgaans de instantie met het transitieteam al aan de slag gaat nadat een winnaar is uitgeroepen. Volgens de GSA volgt het nu de grondwet door de definitieve uitslag af te wachten.

Dit afwijken van de conventie roept bij sommige commentatoren wrevel op. De website Politico citeerde dit weekend uit een brief die prominente politici en voormalige regeringsfunctionarissen stuurden naar de GSA en Donald Trump. Zij vinden dat zo snel mogelijk de middelen beschikbaar moeten worden gesteld waarmee Joe Biden zich kan voorbereiden op het presidentschap.

Het team van Biden en Kamala Harris wilde in het weekend niet te veel druk leggen op de GSA, stelt een woordvoerder, maar inmiddels kijken de Democraten „uit naar het besluit van de GSA” om de winnaar te erkennen: „De nationale veiligheid en economische belangen zijn afhankelijk van de federale regering. Die moet duidelijk en spoedig aangeven dat de regering van de Verenigde Staten de wil van het Amerikaanse volk respecteert en zal meewerken aan een soepele en vreedzame machtsoverdracht.”

Campagneteam Trump bereidt processen over stembusfraude voor

Na zijn overwinningsspeech richt ‘president-elect’ Joe Biden zich op de inauguratie en zijn toekomstige beleid, zoals een pakket Covid-maatregelen en zijn eerste schreden op het internationale toneel. Maar de Democraat wordt pas in januari beëdigd als nieuwe president. De transitieperiode belooft chaotisch te worden - al was het maar omdat de huidige president Donald Trump vooralsnog weigert de uitslag te erkennen en zegt nog altijd stappen te willen ondernemen om hertellingen te eisen. Volgens hem en zijn team is in de belangrijke swing states grootschalige stembusfraude gepleegd.

Campagnemedewerkers zullen nog deze week vier of vijf rechtszaken aanspannen om dat gesjoemel aan te tonen, kondigde Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani zondag aan in het programma Sunday Morning Futures bij Fox. De politieke-nieuwswebsite Axios meldt dat voor de staten Georgia, Arizona en Pennsylvania teams zijn samengesteld voor de rechtsgang. „We willen beslagen ten ijs komen en voldoende mankracht kunnen inzetten voor de juridische strijd”, tekent Axios op uit een - anonieme - bron. In dezelfde staten zouden ook nog grote bijeenkomsten worden georganiseerd „met als focus het juridische proces”. De president wil het tijdens die rally’s onder meer hebben over de stemmen die zouden zijn uitgebracht namens overledenen kiezers.

Geloven alle nu ingezette Trump-getrouwen net als hij dat via de rechtszaken inderdaad verkiezingsfraude aan het licht komt? Persbureau AP schrijft maandagochtend dat de rechtsgang volgens sommige ingewijden eerder een manier is om Trumps aanhangers nog aan zijn zijde te houden en om de president een extra uitweg te geven, een laatste strohalm, voordat hij een verlies moet aanvaarden dat hij nog niet helemaal kan bevatten.

President Donald Trump deelde via Twitter clips uit praatprogramma’s waarin prominenten spraken over de aankomende rechtszaken:

Welkom in een nieuw blog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

In dit blog brengt NRC het laatste nieuws over de stembusgang van afgelopen dinsdag die zaterdag zijn besluit kreeg: Alle grote nieuwszenders, kranten en persbureaus in de Verenigde Staten riepen Joe Biden uit als winnaar in de staat Pennsylvania. Daardoor passeerde de Democraat de 270 kiesmannen die nodig zijn voor het Witte Huis. Vanuit de hele wereld zijn de voormalig vicepresident en zijn running mate Kamala Harris al gefeliciteerd. Namens het kabinet deed premier Rutte dat.

President Donald Trump wil vooralsnog van geen wijken weten en erkent de uitslag niet. Tijdens de verkiezingen is volgens hem op grote schaal gefraudeerd, hoewel hij voor die claim geen enkele vorm van bewijs leverde. Niettemin houdt Trump vol dat niet Biden, maar hij de winnaar is. Vanaf deze maandag gaat zijn campagne daarom procederen. „Deze verkiezingen zijn nog lang niet voorbij”, schreef hij aan zijn aanhangers.

Lees hier het blog van zondag terug.