Nederland krijgt mogelijk tussen 7,7 en 11,7 miljoen Pfizer-vaccins

Nederland heeft binnen de Europese Unie in september afspraken gemaakt met Pfizer en BioNTech over het coronavaccin. Mocht het definitief succesvol blijken en worden goedgekeurd, dan krijgt de EU de optie om 200 miljoen doses te kopen, met de optie van nog eens 100 miljoen. Nederland krijgt vanwege zijn bevolkingsaandeel binnen de EU ‘pro rata’ 3,89 procent van de vaccins. Dat zou dus betekenen dat Nederland tussen de 7,7 en 11,7 miljoen Pfizer-vaccins geleverd zal krijgen.

Voor het zover is moet het vaccin eerst nog worden goedgekeurd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen kijkt momenteel, in samenwerking met het European Medicines Agency (EMA), al mee naar de resultaten van de eerdere onderzoeksfases van het Pfizer-vaccin. De verwachting is dat deze toezichthouders nu snel ook de eerste resultaten van het fase 3-onderzoek kunnen inzien.

Mochten de vaccins goedgekeurd en geleverd zijn, dan is het de vraag welke groepen Nederlanders het vaccin als eerste krijgen. Het kabinet heeft de Gezondheidsraad daarover om advies gevraagd, dit advies wordt ergens in de komende weken verwacht.

De zeven tot ruim elf miljoen vaccins zullen niet genoeg zijn om in een keer de hele bevolking in te enten, bovendien zijn er mogelijk twee doses per persoon nodig. Vaccinatie tegen het coronavirus zal ook niet verplicht worden, dat heeft het kabinet eerder aan de Tweede Kamer beloofd. Daarmee zal een succesvolle vaccinatiecampagne ook afhangen van de bereidheid van Nederlanders om het vaccin te halen. Een peiling van EenVandaag in juli liet zien dat zes op de tien Nederlanders hiervoor open staat. De verwachting is dat eerst kwetsbare groepen als ouderen en bijvoorbeeld zorgverleners het vaccin zullen krijgen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Farmaceut Pfizer: vaccin is voor meer dan 90 procent effectief