Kremlin wacht juridische strijd af voor reactie op verkiezingsuitslag

De Russische president Vladimir Poetin wacht met het feliciteren van de winnaar van de Amerikaanse verkiezingen tot alle rechtszaken gerelateerd aan de stembusgang zijn afgehandeld. Dat heeft de woordvoerder van het Kremlin maandag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. De huidige president Donald Trump heeft vooralsnog geweigerd de uitslag van de verkiezingen te erkennen. Zijn campagnemedewerkers spannen deze week een aantal rechtszaken aan om zijn vooralsnog ongefundeerde bewering van stembusfraude aan te tonen.

Tijdens een persconferentie zei Poetins woordvoerder Dmitri Peskov dat het Kremlin de „officiële aankondiging” van de uitslag afwacht. Vier jaar geleden was Poetin overigens snel met het feliciteren van Donald Trump. Desgevraagd zei Peskov daarover: „Het is duidelijk dat je kunt zien dat er bepaalde juridische procedures aankomen, die zijn aangekondigd door de zittende president. Daarom is deze situatie anders, dus we achten het correct om te wachten.”

Wel benadrukte Peskov dat Poetin meermaals heeft laten weten open te staan voor samenwerking met iedere Amerikaanse president en het normaliseren van de banden tussen de twee landen. Poetin is samen met de Chinese president Xi Jinping een van de weinige wereldleiders die nog niet op de winst van Joe Biden en Kamala Harris heeft gereageerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Campagne Trump: week van rechtszaken om stembusfraude