50Plus wil alsnog meepraten over pensioenakkoord

Verkiezingsprogramma 50Plus laat het verzet tegen het pensioenakkoord varen. De partij wil er nu over mee onderhandelen, zo blijkt uit het verkiezingsprogramma.

Onder lijsttrekker Liane den Haan (50Plus) stapt de partij af van een stokpaardje: het verzet tegen het pensioenakkoord.
Onder lijsttrekker Liane den Haan (50Plus) stapt de partij af van een stokpaardje: het verzet tegen het pensioenakkoord. Foto Koen Weel/ANP

Seniorenpartij 50Plus laat haar verzet tegen het pensioenakkoord varen. De partij wil nu zelfs betrokken worden bij onderhandelingen over de uitwerking van dat akkoord van verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66), vakbonden en de werkgevers. Daarmee neemt de partij afstand van haar eigen fractie in de Tweede Kamer die niet wil onderhandelen over een nieuw pensioenstelsel omdat het huidige hoe dan ook overeind moet blijven.

Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma van 50Plus, De kracht van Plus’, dat maandag gepresenteerd werd door lijsttrekker Liane den Haan. 50Plus bepleit wel herintroductie van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar, dat is nu 67. Verder moeten de pensioenen jaarlijks gelijke tred houden met de inflatie/prijsstijgingen, en moet verhoging van de rekenrente – de minimale rente die pensioenfondsen moeten aanhouden om te kunnen garanderen dat ze aan uitbetaling van hun pensioenverplichtingen kunnen voldoen – pensioenkortingen voorkomen.

Den Haan is als lijsttrekker sinds vorige maand de opvolger van Henk Krol, die de partij na maanden van interne machtsstrijd verliet. Den Haan komt als directeur van ouderenorganisatie ANBO van buiten en heeft niets met die conflicten te maken gehad. Zij wil dat 50Plus meedoet aan de onderhandelingen en niet alleen vanaf de zijlijn blijft roepen dat de partij ‘tegen’ is: „50Plus moet meer zijn dan alleen een pensioenpartij, maar vooral een partij die ervoor zorgt dat je in Nederland fatsoenlijk oud kunt worden.”

Nationaal ziekenfonds

50Plus ziet verder geen heil meer in invoering van een nationaal ziekenfonds, in 2017 nog een speerpunt in de campagne. 50Plus wil wel het eigen risico verlagen naar 200 euro. Op termijn moet bekeken worden of die eigen bijdrage helemaal kan worden afgeschaft.

Het is de vraag of de huidige fractie inderdaad haar verzet tegen elke wijziging van het huidige pensioenstelsel opgeeft en gaat meepraten over het pensioenakoord. Het nieuwe verkiezingsprogramma is geschreven onder verantwoordelijkheid van de huidige lijsttrekker Den Haan. De fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Corrie van Brenk, was daar niet bij betrokken.

Kiesdrempel omhoog

Vorige maand verloor Van Brenk de strijd om het lijsttrekkerschap van Den Haan. Van Brenk zei na afloop dat haar fractie in de Tweede Kamer vasthoudt aan het huidige verkiezingsprogramma, inclusief de stellingname tegen het pensioenakoord. Ze leidt de fractie nog tot de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar maart. Ze wil niet op de kandidatenlijst voor de partij.

50Plus zakte sinds afgelopen maart, na een periode van interne onrust en het vertrek van toenmalig lijsttrekker, Henk Krol, in de peilingen van tien naar één zetel. De partij heeft nu drie zetels in de Tweede Kamer. In dat licht is het opvallend dat de partij in het verkiezingsprogramma pleit voor een kiesdrempel van 3 procent, om verdere versnippering in de Tweede Kamer tegen te gaan.

Zetelroof

Het afgelopen jaar was de partij betrokken bij twee afsplitsingen, na het vertrek van lijsttrekker Henk Krol en het van de Partij voor de Dieren overgestapte Tweede Kamerlid, Femke Merel van Kooten. Die richtten eerst samen de Partij voor de Toekomst op, maar zitten nu allebei als onafhankelijk Kamerlid in de Tweede Kamer.

Lees ook: 50Plus krijgt geen rust, maar juist meer chaos