Azerbeidzjan claimt inname op een na grootste stad Nagorno-Karabach

Sjoesja Inwoners van Bakoe dansten zondag op straat nadat president Ilham Aliyev zei Sjoesja in Nagorno-Karabach te hebben veroverd. De lokale leiders ontkennen dat ze de stad zijn kwijtgeraakt.
Explosies, rook en vlammen waren zaterdagnacht vanuit Stepanakert te zien bij Sjoesja.
Explosies, rook en vlammen waren zaterdagnacht vanuit Stepanakert te zien bij Sjoesja. Foto via AP

President Ilham Aliyev heeft zondag gezegd dat het Azerbeidzjaanse leger de stad Sjoesja heeft veroverd in Nagorno-Karabach. Armenië en de leiders van Nagorno-Karabach ontkennen dat ze de macht over de stad kwijt zijn. Inwoners van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe vierden zondag op straat feest na de bekendmaking van Aliyev. Dat meldt persbureau Reuters.

Sjoesja ligt hemelsbreed iets meer dan tien kilometer van de hoofdstad van Nagorno-Karabach, Stepanakert. Beide steden zijn van groot historisch en cultureel belang voor zowel de Azerbeidzjanen als de Armenen. Sinds zes weken geleden de gevechten uitbraken om de in de bergen gelegen enclave, zijn zeker duizend mensen omgekomen, onder wie een onbekend aantal burgerdoden. In Sjoesja wonen zo’n vierduizend mensen.

„8 november gaat de geschiedenis in als de dag van de glorieuze overwinning”, schreef president Aliyev op Twitter. De Armenen leggen zich er nog niet bij neer. „Sjoesji”, zoals Armenen de stad noemen, „blijft een onbereikbare droom voor Azerbeidzjan. Ondanks dat zware schade is aangericht, weerstaat de vestingstad de aanvallen van de vijand”, zei de veiligheidsdiensten van Nagorno-Karabach. Ook volgens de Armeense minister van Buitenlandse Zaken gaat het vechten door, maar is de stad nog niet gevallen.

Lees ook: Het conflict op de Kaukasus legt de onmacht van het Kremlin bloot

De gevechten om Nagorno-Karabach zijn de felste in 25 jaar. De overwegend islamitische oliestaat Azerbeidzjan wordt gesteund door Turkije en is aan de winnende hand. Volgens Reuters zou de inname van Sjoesja de Azerbeidzjanen een sleutelpositie geven om Stepanakert vanuit daar aan te vallen. Nagorno-Karabach wordt omringd door Azerbeidzjaans grondgebied. Sinds 1990 wordt de separatistische regio bestuurd door een door Armenië gesteunde, feitelijk onafhankelijke overheid.

Lees ook dit vragenstuk over het conflict om Nagorno-Karabach: Oude vete in de Kaukasus laait op met verhuisplan parlement