Gesloten liveblog

Meer felicitaties voor Biden: ook Saoedi-Arabië en oud-president Bush reageren

Race naar het Witte Huis In dit blog brengt NRC het laatste nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die zaterdag zijn gewonnen door Joe Biden. President Trump erkent de uitslag niet en kondigt juridische stappen aan. Lees hier het profiel van Joe Biden en hier een essay over Donald Trump. Bekijk hier de laatste uitslagen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de ontwikkelingen rond de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten op zondag 8 november is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

De ontwikkelingen in de VS van maandag 9 november

Democraten nog twee zetels verwijderd van meerderheid in Huis van Afgevaardigden

Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar de uitslag van de presidentsverkiezingen, hebben Amerikanen deze verkiezing ook voor het Huis van Afgevaardigden en een gedeelte van de Senaat gestemd. Er wordt nog druk geteld om de uitslag van deze twee verkiezingen vast te stellen.

Alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden staan zoals elke twee jaar op het spel. Op het moment staat de teller op 216 zetels voor de Democratische Partij en 196 zetels voor de Republikeinse Partij. De Democratische partij heeft daarmee nog twee zetels nodig om verzekerd te zijn van een meerderheid - hetgeen zij de afgelopen twee jaar ook had. De staten New York, Californië, Washington, Alaska en Iowa zijn nog bezig met het tellen van de stemmen voor de laatste 23 zetels.

Over de machtsverhouding in de honderdkoppige Senaat, waar de Republikeinen de afgelopen jaren de grootste waren, is nog geen uitsluitsel. Dit jaar is voor een derde van deze zetels gestemd. In de staat Georgia zijn twee zetels nog niet vergeven omdat het verschil in stemmen tussen de kandidaat-senatoren daar te klein is. Op 5 januari wordt daarom een tweede ronde gehouden. Verder hebben de staten Alaska en North Carolina beide nog een zetel te vergeven.

Trump golft op dag na nederlaag, first lady laat van zich horen

De president van de Verenigde Staten is de dag nadat bekend werd dat hij de verkiezingen heeft verloren aan het golfen. Dat blijkt zondag uit de openbare agenda van Donald Trump en foto’s die op de golfbaan gemaakt zijn. Toen CNN en andere media zaterdag bekendmaakten dat Joe Biden gewonnen heeft, was Trump ook al op de green te vinden.

Intussen weet de president nog wel boze tweets de wereld in te sturen. Sinds zondagochtend (lokale tijd) heeft Trump verschillende berichten gedeeld over vermeende verkiezingsfraude door de Democratische partij. Twitter plaatste hierbij meteen een waarschuwing dat de beschuldigingen „betwist” worden. Ook beschuldigt de president de „Lamestream Media” (een variatie op mainstream media) ervan een nieuwe president te hebben bepaald.

First lady Melania Trump heeft ook gereageerd op de verkiezingsuitslag. Op Twitter schrijft zij dat „iedere legale stem geteld moet worden” en dat „onze democratie moet worden beschermd”. Hiermee impliceert ook zij dat er fraude is gepleegd. Opvallend genoeg meldde CNN kort voordat Melania Trump de tweet stuurde dat zij haar echtgenoot heeft geprobeerd over te halen zijn verlies te nemen. Ook andere mensen uit de inner circle van de president zoals zijn schoonzoon Jared Kushner zouden hebben gezegd dat hij moet accepteren dat hij verloren heeft. Trumps zonen Donald Jr. en Eric Trump zouden juist van mening zijn dat Trump nog niet moet toegeven.

Trump op de golfbaan in Sterling, Virginia. Foto Jim Bourg/Reuters

Saoedische koning en kroonprins feliciteren Biden en Harris

De Saoedische koning Salman bin Abdulaziz en kroonprins Mohammed bin Salman hebben zondag Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met hun winst tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt het Saoedische persbureau SPA. De twee houden het anders dan veel andere regeringsleiders bij een korte verklaring en blikken niet vooruit op hun samenwerking met de toekomstige leiders van de Verenigde Staten.

Tijdens het presidentschap van Donald Trump werkten Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten nauw samen op militair en economisch vlak. Ondanks herhaaldelijke mensenrechtenschendingen, de uitzichtloze oorlog in Jemen en schandalen zoals de door Riad beraamde moord op journalist Jamal Khashoggi en de aanslag door een Saoedische militair in Florida bleven de Verenigde Staten zaken als wapens en olie verhandelen met de Saoediërs.

Deze samenwerking zal er onder Biden vermoedelijk anders uitzien. De toekomstige president heeft de ‘zachte’ opstelling van Trump tegenover het koninkrijk scherp veroordeeld. Hij noemde Saoedi-Arabië eerder een „paria” en riep op tot een einde van de „desastreuze oorlog” in Jemen. Ook wil Biden dat de Verenigde Staten zich weer aansluiten bij de nucleaire deal met Iran, de aartsvijand van Saoedi-Arabië.

De korte felicitatie van het Saoedische koningshuis.

Twitter avatar spagov واس الأخبار الملكية #خادم_الحرمين_الشريفين وسمو #ولي_العهد يهنئان السيد جوزيف بايدن بمناسبة فوزه في الانتخابات الرئاسية في الولايات المتحدة الأمريكية.
#واس https://t.co/g3zfopwsRQ

Oud-president Bush feliciteert Biden en Harris

Ook de voormalige Amerikaanse president George W. Bush heeft Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met hun overwinning. „Hoewel onze politieke opvattingen nogal eens verschillen”, schrijft de Republikein in een zondag gepubliceerde verklaring, „ken ik Joe Biden als een goed mens. Hij heeft zijn kans gegrepen ons land te leiden en verenigen.”

De oud-president (Bush was van 2001 tot 2009 aan de macht) feliciteert ook zijn partijgenoot Donald Trump en zijn aanhang met een „zwaarbevochten campagne”. Hij noemt de meer dan 70 miljoen stemmen die daarmee zijn binnengehaald een „uitzonderlijke politieke prestatie”. Volgens Bush kunnen al deze mensen erop rekenen dat hun stem zal worden gehoord, aangezien Biden volgens hem „voor alle Amerikanen zal regeren”.

Bush stelt dat het Amerikaanse volk erop kan vertrouwen dat de verkiezingen „fundamenteel eerlijk” en integer zijn verlopen en een „duidelijke uitkomst” hebben. Daarnaast benadrukt hij dat Trump het recht heeft om juridische actie te ondernemen en hertellingen aan te vragen. „Alle onopgeloste problemen zullen netjes worden onderzocht.”

Voormalig president George Bush in 2019. Foto Kena Betancur/AFP

Trump verliest in januari uitzonderingspositie op Twitter

Donald Trump geldt vanaf 20 januari ook voor Twitter als een normale Amerikaanse staatsburger. Vanaf de dag dat hij de macht moet overdragen aan Joe Biden komt zijn uitzonderingspositie op het platform te vervallen, meldt persbureau Reuters. Momenteel worden sommige tweets van de president die normaal gesproken verwijderd zouden worden omdat ze regels van Twitter overtreden, enkel voorzien van een waarschuwing.

Twitter laat tweets van staatshoofden en presidentskandidaten staan vanwege het „publieke belang” van de uitspraken van deze politici. Wel kan het sociale medium berichten aanduiden als „mogelijk misleidend”. Dat gebeurde bij vrijwel alle tweets die Trump deze week plaatste. De president deed meerdere ongefundeerde beweringen over onder meer „verdwenen stembiljetten”, „verrassingsbiljetten” en andere vormen van verkiezingsfraude. Ook riep hij zichzelf meermaals uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

Facebook houdt er een soortgelijk beleid als Twitter op na ten aanzien van bepaalde politici. Ook op dat platform werden afgelopen week meerdere berichten van Trump voorzien van een disclaimer. Volgens het reglement van Facebook genieten oud-politici niet meer deze uitzonderingspositie. Dat zou betekenen dat Trumps berichten ook op Facebook vanaf 20 januari worden onderworpen aan de reguliere fact-checking.

Felicitaties China, Rusland, Saoedi-Arabië en Brazilië blijven uit

Veel staatshoofden hebben Joe Biden en Kamala Harris inmiddels gefeliciteerd met hun overwinning, maar vanuit een aantal landen blijft het vooralsnog stil. Zo hebben de leiders van Rusland, China, Brazilië en Saoedi-Arabië nog niet gereageerd op de verkiezingsuitslag. Die laatste twee vonden de afgelopen jaren een bondgenoot in president Donald Trump en zullen hem niet graag zien gaan.

Of de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping blij zullen zijn met de uitslag valt eveneens te betwijfelen. Biden heeft Donald Trump ervan beschuldigd niet hard genoeg te hebben opgetreden tegen de twee landen en beloofd dat zelf als president anders aan te pakken en bijvoorbeeld mensenrechtenschendingen hard te bestraffen. Poetin zei vorige maand al te vrezen voor de „scherpe, anti-Russische retoriek” van Biden.

Hoewel Poetin zijn aanstaande ambtsgenoot nog niet heeft gefeliciteerd, heeft zijn rivaal Aleksej Navalny al wel gereageerd. De oppositieleider heeft Biden en Harris zondag gefeliciteerd met hun overwinning „in een vrije en eerlijke verkiezing”. Dat laatste is een „privilege waar niet alle landen over beschikken”, benadrukt hij. Navalny zegt zich verder „te verheugen op een samenwerking tussen Rusland en de Verenigde Staten op een nieuw niveau.”

De president van Cuba Miguel Díaz-Canel heeft ook gereageerd op de overwinning van de Democratische presidentskandidaat. Hij liet zondag weten „te erkennen dat het Amerikaanse volk een nieuwe koers heeft gekozen”. Hij zegt te „geloven in de mogelijkheid van een constructieve relatie waarin onderlinge verschillen worden gerespecteerd”. President Trump maakte de afgelopen jaren een einde aan de verbeterde relatie die zijn voorganger Barack Obama met Cuba had ontwikkeld. Biden beloofde tijdens zijn campagne het beleid tegenover Cuba weer bij te sturen.

De overwinningsspeech van Joe Biden, uitgezonden in een winkelcentrum in Beijing. Foto Andy Wong/AP

Iran: volgende president moet ‘fouten uit verleden goedmaken’

President Hassan Rouhani van Iran heeft op de staatstelevisie van zijn land gereageerd op de winst van Joe Biden en Kamala Harris. Dat meldt persbureau Reuters. „Het Amerikaanse volk heeft zich verzet tegen het schadelijke beleid van Trump”, aldus Rouhani op zondagochtend. „De volgende Amerikaanse regering moet van deze gelegenheid gebruik maken om fouten uit het verleden goed te maken.” Ook stelde Rouhani dat Iran een „voorstander van constructieve interactie met de wereld” is.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Iran is verslechterd gedurende het presidentschap van Donald Trump. Zoals beloofd tijdens zijn vorige verkiezingscampagne hief Trump het internationale nucleaire akkoord met Iran in 2018 eenzijdig op. Iran verklaarde vervolgens zich ook niet meer te houden aan het akkoord.

Ook op verschillende andere momenten liepen de spanningen tussen de twee landen op. Eerder dit jaar werden Iraanse raketinstallaties in staat van paraatheid gebracht en troffen de VS voorbereidingen om 3.500 militairen extra naar de regio te sturen, nadat de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani werd geliquideerd door een Amerikaanse droneaanval in Irak, begin januari.

Wat moet er nog gebeuren voor de nieuwe president wordt aangesteld?

President Donald Trump heeft zijn verlies nog niet toegegeven. Zijn campagneteam blijft stellen dat sprake is van fraude en is allerlei rechtszaken gestart. Maar het team van Trump zal snel met bewijs moeten komen, willen ze de aanstelling van Biden nog kunnen dwarsbomen. Dit staat er op de agenda tussen nu en de dag dat de nieuwe president wordt aangesteld:

  • Voorlopig worden nog stemmen geteld. In de staten Nevada en Minnesota kunnen stemmen nog binnenkomen tot 10 november, in Ohio zelfs tot 13 november. Naar verwachting zullen dat er niet veel zijn: de stemmen moeten namelijk wel op of voor 3 november zijn verstuurd. De staat Georgia heeft een hertelling aangekondigd omdat het aantal stemmen tussen Biden en Trump te dichtbij elkaar ligt.
  • Tussen 10 november en 8 december gaan de staten de uitgebrachte stemmen certificeren en wordt officieel de winnaar vastgesteld. In diezelfde tijd worden de kiesmannen aangewezen door de winnende partij in die staat. Californië heeft als enige een latere uiterste datum voor dit proces: 11 december.
  • 8 december Deze datum wordt gezien als de „veilige haven”, aldus CNN. Behalve in staten waar opnieuw wordt geteld, moeten tegen deze tijd alle geschillen zijn opgelost en moet de winnaar zijn vastgesteld.
  • 14 december De kiesmannen brengen hun stem op de presidentskandidaten uit in zesvoud. In veel staten lopen de kiesmannen het risico op een boete als ze in hun stem afwijken van die van het volk, maar dit gebeurt niet vaak. De stemmen hebben negen dagen om Washington te bereiken.
  • 3 januari De nieuwe leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat worden beëdigd.
  • 6 januari De stemmen van de 538 kiesmannen worden geteld.
  • 20 januari De inauguratie van de nieuwe president.

Netanyahu feliciteert Biden en bedankt Trump

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met hun overwinning. „Joe, we hebben al bijna 40 jaar een lange en warme persoonlijke relatie, en ik ken je als een goede vriend van Israël”, schreef de premier zondagochtend op Twitter. „Ik kijk ernaar uit om met jullie beiden samen te werken om de speciale alliantie tussen de VS en Israël verder te versterken.”

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu Congratulations @JoeBiden and @KamalaHarris. Joe, we’ve had a long & warm personal relationship for nearly 40 years, and I know you as a great friend of Israel. I look forward to working with both of you to further strengthen the special alliance between the U.S. and Israel.

In een daaropvolgende tweet bedankte Netanyahu president Trump voor „de vriendschap” die hij aan Israël en de premier zou hebben getoond. Hij toonde zich tevreden over „het erkennen van Jeruzalem en de Golan, voor het opkomen tegen Iran, voor de historische vredesakkoorden” en conludeerde dat de Amerikaans-Israëlische alliantie tot „ongekende hoogten” is gebracht.

Trump nam sinds hij aan de macht is een aantal controversiële beslissingen met betrekking tot de relatie met Israël en Palestina. Zo erkende de VS onder Trump Israëlische soevereiniteit in de bezette Golanhoogte als eerste land ter wereld naast Israël. Ook besloot hij Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen en de Amerikaanse ambassade naar de stad te verplaatsen, wat leidde tot grootschalige Palestijnse protesten. Netanyahu noemde Trump eerder de „de grootste vriend die Israël ooit in het Witte Huis heeft gehad”.

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu Thank you @realDonaldTrump for the friendship you have shown the state of Israel and me personally, for recognizing Jerusalem and the Golan, for standing up to Iran, for the historic peace accords and for bringing the American-Israeli alliance to unprecedented heights.

Vuurwerk na de speeches

Nadat Joe Biden en Kamala Harris hadden gesproken in Wilmington, werd er vuurwerk afgestoken. Intussen maakte een zwerm drones figuren in de lucht.

Twitter avatar merijn1981 Merijn de Waal Biden en Harris sluiten hun toespraken af met een vuurwerkshow en een lichtshow uitgevoerd door een zwerm drones. https://t.co/R9rSksRqbs

Biden wachtte niet op het felicitatietelefoontje

Helen, herstellen, samenwerken. In zijn eerste toespraak als president-elect, heeft de Democraat Joe Biden nadrukkelijk de Amerikanen die níet op hem hebben gestemd, willen geruststellen. „Laten we elkaar een kans geven”, zei hij zaterdagavond op een parkeerplaats in zijn woonplaats Wilmington, Delaware. „Laten we deze duistere tijd van demoniseren achter ons laten.”

Biden en zijn running mate Kamala Harris - die in januari de eerste vrouw, de eerste zwarte vrouw wordt die de functie van vicepresident bekleedt - vierden hun overwinning nadat de Amerikaanse nieuwsmedia de staten Pennsylvania en Nevada aan hem hadden toegeschreven. Daarmee overschreed Biden de benodigde 270 kiesmannen. Nog altijd zijn niet alle stemmen in de Verenigde Staten geteld. Biden ligt ook voor in twee van de vier staten waarvan de uitslag nog niet 100 procent duidelijk is: Georgia en Arizona, hoewel verschillende nieuwsorganisaties die laatste staat ook al aan Biden hebben toegeschreven.

Biden wachtte niet op het traditionele felicitatietelefoontje van zijn tegenstander, Donald Trump. De zittende president heeft zijn verlies niet toegegeven. Zijn advocaat Rudy Giuliani gaf zaterdag, nadat het nieuws over Bidens overwinning was uitgegaan, een persconferentie waarin hij aankondigde maandag een rechtszaak aan te spannen. Op een bedrijventerrein, tussen een tuinderij, een pornozaak en een crematorium presenteerde hij enkele van Republikeinse toezichthouders die naar eigen zeggen waren geweerd van het stemmentellen. „Deze verkiezingen zijn allerminst voorbij”, zo liet president Trump in een verklaring weten.

Lees ook: Joe Biden: een beschaafde politicus van het midden die consensus zoekt

Biden onderstreepte ’s avonds dat hij is gekozen door 74 miljoen Amerikanen, „meer stemmen dan enige andere president ooit”. Hij had in steden in het land „en in de hele wereld” een „uitbarsting van vreugde” gezien over zijn verkiezing. Als eerste taak zag hij de bestrijding van het coronavirus, dat intussen meer dan 237.000 Amerikanen het leven heeft gekost. Hij kondigde de samenstelling van een team van medici en wetenschappers aan, die maandag voor het eerst zouden samenkomen om hem te adviseren over de aanpak van de pandemie.

Verder strekt zijn mandaat tot „een strijd voor fasoen, voor eerlijkheid, voor wetenschap en voor hoop”, zei Biden. Hij riep het Amerikaanse Congres op tot samenwerking. „Dat is een besluit”, zei Biden. „Als we kunnen besluiten niet samen te werken, kunnen we ook besluiten wel samen te werken.” Republikeinen en Democraten in het Congres kunnen het al een half jaar niet eens worden over nieuwe steunmaatregelen om de economische gevolgen van de epidemie te verzachten. „Ik vraag het Congres die keuze met mij te maken”, aldus Biden.

Kijk hier de speeches van Biden en Harris terug.

Via deze video kan je de speeches van Joe Biden en Kamala Harris terugkijken. Na ongeveer twintig minuten komt Kamala als eerste het podium op.

Joe Biden claimt de overwinning

Vanuit zijn woonplaats Wilmington in Delaware heeft Joe Biden de overwinning geclaimd van de Amerikaanse verkiezingen. „Ik zal met heel mijn hart werken voor alle mensen. Ik wil hun vertrouwen winnen, van hen allemaal. Want Amerika draait om de mensen.”

Joe Biden stelde dat hij de race is begonnen om ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten weer in de hele wereld wordt respecteerd. Tijdens zijn speech sprak hij ook de mensen aan die op Trump hebben gestemd. „Ik begrijp hoe jullie je nu voelen. Ik heb zelf ook verschillende malen verloren in mijn leven.”

Biden benadrukte dat hij hoopt dat zij met hem vooruit willen. Volgens hem hebben de leiders een mandaat van het volk meegekregen om samen te werken. „Dit is een tijd om te helen in Amerika. Laten we elkaar een kans geven. Ik zie geen rode of blauwe staten. Alleen de Verenigde Staten.”

Tijdens zijn speech sprak Joe Biden ook over de pandemie van het coronavirus, waarbij hij stelde dat hij alles op alles zal zetten om ervoor te zorgen dat de Verenigde Staten deze crisis achter zich kan laten. Als eerste stap zal hij wetenschappers als adviseurs aanstellen in een team om aan de crisis te werken.

„Aan iedereen die geliefden is verloren tijdens deze crisis: mijn hart is bij jullie.”

Joe Biden komt het podium opgelopen. Foto Roberto Schmidt/AFP

Kamala Harris: ‘Ik ben zeker niet de laatste vrouwelijke vicepresident’

In Delaware kwam Kamala Harris als eerste het podium opgelopen, gekleed in een wit pak. „Jullie hebben voor hoop gekozen”, zei zij tegen de mensen die zich hadden verzameld om te luisteren. „Jullie hebben gekozen voor Joe Biden als de volgende president van de Verenigde Staten.”

Onder gejuich van de toehoorders zei Harris: „Onze democratie beschermen is hard werken. Wij als volk hebben de mogelijkheid in handen om aan een betere toekomst te bouwen. Onze democratie stond op het spel. Terwijl de wereld toekeek, luidden jullie een nieuwe dag voor Amerika in.”

Harris bracht ook ter sprake dat zij de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten zal zijn. „Maar hoewel ik wellicht de eerste zal zijn in deze functie, ben ik zeker niet de laatste. Want ieder meisje dat toekijkt, ziet dat dit een land van mogelijkheden is.”

Kamala Harris spreekt Foto Tasos Katopodis/AFP

Wilmington staat klaar voor de speech van Biden

Vergeleken met de vreugdekreten en autoclaxons die eerder op de ochtend door Wilmington klonken, lopen honderden Amerikanen zaterdagavond op ingetogen, bijna serene wijze naar het Riverfront Park. President in spe Joe Biden en zijn vicepresidentskandidaat Kamala Harris zullen hier de natie komen toespreken na hun stembuszege. Om tien over acht ‘s avonds lokale tijd arriveert hun konvooi zwarte Suburbans begeleid door state troopers en secret service onder luid gejuich bij de overdekte arena Chase Center, waar al dagen terug een podium is opgezet.

De zeer diverse menigte - van jong tot oud en van wit tot zwart - heeft besloten die zogenoemde acceptance speech niet thuis via de tv te kijken. Het campagneteam van Biden heeft mensen vanwege de corona-epidemie weliswaar opgeroepen waar mogelijk thuis te blijven. Maar de lichtshow, het vuurwerk en het confettikanon zijn niet afbesteld, meldden Amerikaanse media. „Ik wilde hier natuurlijk zelf bij zijn, de hele ervaring meemaken. Ik ben zo opgewonden!”, stelt Marie Wright, die een zwart mondkapje draagt met Biden-Harris in kristalletjes erop gestikt.

Een ander deel van de toeschouwers is al in de middag per auto aangekomen, om een plekje te veroveren op de parkeerplaats voor het podium. Biden, die anders dan president Trump social distancing nastreeft bij campagnebijeenkomsten, organiseerde op deze wijze eerder drive-in rally’s. In plaats van te klappen, toeterden aanwezigen daarbij hun steun.

Twitter avatar merijn1981 Merijn de Waal Biden is gearriveerd voor zijn acceptance speech. Zijn stadsgenoten in Wilmington applaudisseren voor zijn bijna-presidentiële konvooi https://t.co/Uvo8jyhIiv

Maduro: ‘Venezuela altijd bereid tot dialoog’

De president van Venezuela Nicolás Maduro heeft op Twitter een foto gedeeld van Joe Biden en Kamala Harris en hen gefeliciteerd met hun winst. Hij schreef erbij dat hij altijd bereid is tot dialoog met de Verenigde Staten, zowel met het Amerikaanse volk als met de regering.

Twitter avatar NicolasMaduro Nicolás Maduro Venezuela, la Patria del Libertador Simón Bolívar siempre estará dispuesta al diálogo y al entendimiento con el pueblo y el gobierno de los EE.UU. https://t.co/4o5S7MPuyG

Mexicaanse president wacht nog af met felicitaties

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador zegt dat hij wacht met zijn felicitaties over te brengen totdat „alle juridische procedures doorlopen zijn”. Hij wil niet „respectloos” zijn tegenover het Amerikaanse democratische systeem. Dat meldt persbureau Reuters.

López Obrador stelt dat hij altijd een goede relatie heeft gehad met Donald Trump. Volgens hem heeft Trump zich niet bemoeid met de interne Mexicaanse aangelegenheden. De Mexicaanse president zegt ook Joe Biden al tien jaar te kennen. Met hem heeft hij naar eigen zeggen eveneens een goede band.

Campagneteam Trump begint rechtszaak in Arizona

Het campagneteam van Donald Trump heeft een aanklacht ingediend in de staat Arizona. Daar zouden stemmen onterecht zijn afgewezen. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de aanklacht van het team zouden stemmachines in Maricopa County een melding hebben gegeven bij sommige kiezers, waarna medewerkers van het stembureau de kiezers vroegen om een knop te drukken. Het campagneteam stelt dat hierdoor stemmen afgewezen zijn.

Oud-presidenten feliciteren Joe Biden

De voormalige president van de Verenigde Staten Jimmy Carter heeft Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met hun winst. „We verheugen ons op de positieve verandering die zij naar ons land zullen brengen,” schreef de 96-jarige Carter in een statement.

Twitter avatar CarterCenter The Carter Center Please see the statement from Jimmy Carter below. https://t.co/VTkkHETZCQ

Ook voormalig president Bill Clinton feliciteerde Joe Biden en Kamala Harris met hun winst, via Twitter. „Nu hebben we een president en een vicepresident die er voor iedereen zullen zijn en ons bij elkaar zullen brengen.” Clinton zat van 1993 tot 2001 in het Witte Huis, ook namens de Democratische Partij.

Twitter avatar BillClinton Bill Clinton America has spoken and democracy has won. Now we have a President-Elect and Vice President-Elect who will serve all of us and bring us all together. Congratulations to Joe Biden and Kamala Harris on your momentous victory!

Jill Biden: ‘Hij zal president voor ons allemaal zijn’

De toekomstige First Lady van de Verenigde Staten, de vrouw van Joe Biden, zegt via Twitter dat haar man er voor iedereen in Amerika zal zijn. Op de foto is zij te zien met haar man, terwijl ze een bord vasthouden die dateert uit tijd dat hij nog vicepresident was.

Twitter avatar DrBiden Dr. Jill Biden He will be a President for all of our families. https://t.co/iGPKLMMIcK

‘Teruggekeerd in Witte Huis wil Trump nog niet opgeven’

Donald Trump is aan het einde van de middag teruggekeerd naar het Witte Huis, vanaf zijn golfclub in Virginia. Dat meldt persbureau AP zaterdagmiddag. In de ochtend was Trump naar zijn golfbaan vertrokken, en hoorde daar dat hij de verkiezingen had verloren.

Terug in Washington DC werd de colonne auto’s van de zittende president toegejuicht door supporters. Maar hij werd ook begroet met geschreeuw en boegeroep van tegenstanders. Aangekomen in het Witte Huis zwaaide Trump naar de groep journalisten die daar stond te wachten, maar beantwoordde geen vragen.

Persbureau Reuters meldt aan de hand van bronnen in het Witte Huis dat Trump nog zeker niet van plan is zich bij zijn verlies neer te leggen. Zijn medewerkers verwachtten echter niet dat het hem nog zou lukken om via juridische strijd toch in het Witte Huis te kunnen blijven.

In het gesprek zouden de medewerkers stafchef Mark Meadows genoemd hebben als de persoon die normaal gesproken Trump zou aanraden om toe te geven. Maar die is momenteel in quarantaine omdat hij positief is getest op het coronavirus

Voor het Witte Huis staat het vol feestvierende mensen. Foto Pablo Martinez Monsivais/AP

Trump ontkent opnieuw verlies: ‘Ik heb verkiezingen gewonnen’

President Donald Trump heeft andermaal beweerd de verkiezingen te hebben gewonnen. In een tweet schrijft hij 71 miljoen legale stemmen te hebben behaald, en beweert hij onder meer dat Republikeinse verkiezingswaarnemers niet bij het tellen van de stemmen aanwezig konden zijn. Wederom levert Trump geen bewijs voor zijn beweringen, waardoor Twitter de inhoud van zijn bericht aanmerkt als „betwistbaar”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump THE OBSERVERS WERE NOT ALLOWED INTO THE COUNTING ROOMS. I WON THE ELECTION, GOT 71,000,000 LEGAL VOTES. BAD THINGS HAPPENED WHICH OUR OBSERVERS WERE NOT ALLOWED TO SEE. NEVER HAPPENED BEFORE. MILLIONS OF MAIL-IN BALLOTS WERE SENT TO PEOPLE WHO NEVER ASKED FOR THEM!

Eerder op de dag had Trump al in een tweet in kapitalen laten weten dat hij zich niet zou neerleggen bij de verkiezingsuitslag, en deze zou aanvechten in de rechtszaal. Naast de duizenden Biden-supporters op straat trokken ook regeringsleiders zich weinig aan van deze tweet, en waren er felicitaties voor Biden uit met name Europese landen.

Welkom in een nieuw blog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

In dit blog brengt NRC het laatste nieuws over de stembusgang van afgelopen dinsdag, die gisteren zijn besluit kreeg: Alle grote zenders, kranten en persbureaus in de Verenigde Staten riepen Joe Biden uit als winnaar in de staat Pennsylvania. Daardoor passeerde de Democraat de benodigde 270 kiesmannen die nodig zijn voor het Witte Huis. Vanuit de hele wereld zijn de voormalig vicepresident en zijn running mate Kamala Harris gefeliciteerd. Namens het kabinet deed premier Rutte dat.

President Donald Trump wil vooralsnog van geen wijken weten en erkent de uitslag niet. Tijdens de verkiezingen is volgens hem op grote schaal gefraudeerd, hoewel hij voor die claim geen enkele vorm van bewijs leverde. Niettemin houdt Trump vol dat niet Biden, maar hij de winnaar is. Vanaf aanstaande maandag gaat zijn campagne daarom procederen. „Deze verkiezingen zijn nog lang niet voorbij”, schreef hij aan zijn aanhangers.

Lees hier het blog van zaterdag terug.