Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

We vliegen vanwege de pandemie op het moment nauwelijks, maar onze inbox veranderde deze week zelf in een vliegtuigcabine. De onderhandelingen over het steunplan van het kabinet aan KLM hielden ook u bovenmatig bezig.

Het loonoffer dat het kabinet van de pilotenvakbond eiste kon op veel goedkeuring rekenen. Zij behoren tot „de best betaalde piloten op onze aardbol”, schrijft Jaap ter Kuile uit Amstelveen. „Daar had allang eerder wat aan gedaan moeten worden.”

Volgens Stijn Bakker uit Amsterdam slaat de publieke opinie hiermee de plank mis. De dwingende eisen van minister Hoekstra (Financiën, CDA) zijn „een poging om de vakbonden te passeren”. De vakbond laat terecht niet over zich heen lopen, vindt hij. En bovendien kan Hoekstra het zich niet veroorloven „om het eerste land ter wereld te zijn waar de nationale luchtvaartmaatschappij tijdens corona failliet gaat”.

Daar denkt Leo Burgers uit Oldenzaal anders over. Die vraagt zich af of vele miljarden belastinggeld moeten worden besteed aan een veel te duur bedrijf dat zich in niets onderscheidt van andere luchtvaartmaatschappijen. „KLM zou onze Nederlandse trots zijn, maar is niets meer dan een dochteronderneming van Air France.” En wat de piloten betreft, die ervaren volgens Burgers gewoon het lot van eerdere ter ziele gegane bedrijven, „zoals de mijnen in Limburg, de textielindustrie in Twente, V&D, bedrijven die het niet konden redden, ook niet met staatssteun”.

A.F.M Diepstraten uit Breda ziet de teloorgang van de vliegbranche met frisse moed tegemoet. „KLM failliet, Schiphol gehalveerd, Airport Lelystad niet meer nodig – geweldig!”, schrijft Diepstraten. „Voortaan fietsen in Drenthe en wandelen op Ameland. Wat kan een pandemie weldadig zijn voor een land!”

Daar zullen de piloten anders over denken. Maar die schreven ons vooralsnog niet.

plv. chef Opinie