Gesloten liveblog

Joe Biden verkozen tot president Verenigde Staten na winst in Pennsylvania

Race naar het Witte Huis In dit blog brengt NRC het laatste nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het tellen van de stemmen. Bekijk hier de laatste uitslagen.

Republikeinse reacties op verlies Donald Trump: ‘Tijd voor helen diepe wonden’

Vanuit de Republikeinse partij wordt nog maar mondjesmaat gereageerd op het verlies van hun kandidaat; het zijn met name de kritische partijprominenten die zich laten horen. Onder hen oud-gouverneur van Florida Jeb Bush, de jongere broer van voormalig president George W. Bush. In een tweet feliciteerde Bush aanstaand president Joe Biden al na enkele uren met zijn overwinning. „Nu is het moment om diepe wonden te laten helen.” Bush is een uitgesproken tegenstander van Trump en stemde tijdens de verkiezingen van 2016 niet op de president.

Senator Mitt Romney uit Utah stemde begin dit jaar als enige Republikein voor afzetting van de president. Romney, die zelf tweemaal een gooi deed naar de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, feliciteert Biden en diens running mate Kamala Harris met de winst. „Mijn vrouw en ik kennen hen als mensen met een bewonderenswaardig karakter. Ik bid dat God hen zegent.”

Voormalig presidentskandidaat en gouverneur van New Jersey Chris Christie heeft de president tegenover ABC News opgeroepen met bewijzen te komen voor zijn ongegronde uitspraken over grootschalige fraude. Christie was in 2016 een van de eerste prominente Republikeinen die Trump publiekelijk steunde en heeft de president sindsdien geadviseerd. Voor het tweede verkiezingsdebat met Joe Biden trad Christie op als debatcoach. Christie: „De president staat in zijn recht als hij de verkiezingsuitslag wil aanvechten, maar dan hoop ik wel dat hij met bewijzen komt voor zijn beweringen. Ik heb ze namelijk nog niet gezien.”

Heel anders is de eerste reactie van Matt Gaetz, die namens Florida in het Huis van Afgevaardigden zit en bekendstaat als een van de meest felle verdedigers van de regering-Trump. „Sommige Republikeinen zijn nu al bereid om de handdoek in de ring te gooien en zich op nieuwe verkiezingen te richten”, schrijft hij op Twitter. „Maar de partij heeft helemaal geen toekomst als we in deze kritieke fase niet voor Donald Trump vechten.”

Senator Mitt Romney uit Utah stemde als enige Republikein voor afzetting van Trump. Foto Ken Cedeno/Reuters

Blijdschap van Biden-supporters op Times Square: ‘Alsof de oorlog voorbij is’

Anderhalf uur nadat Amerikaanse media Joe Biden hebben uitgeroepen tot de winnaar van de verkiezingen stroomt Times Square in New York vol. De sfeer is uitgelaten. Mensen zijn verkleed als Batman, Elmo of als regenboog. Het liedje Hey ho the witch is out blèrt uit een speaker die de regenboog-man aan zijn fiets heeft geklemd. De zon schijnt alsof het lente is.

„Een mooie dag voor een nieuw begin,” zegt een zwarte man die alles probeert te filmen met zijn telefoon vanaf een verhoging. „Het is alsof de oorlog voorbij is”, zegt een student die met vrienden naar het plein is gekomen. Mensen feliciteren elkaar en zingen Empire State of Mind van Alicia Keys en Jay Z. a capella mee. Drie meisjes die „meteen uit Brooklyn zijn gekomen” schenken champagne in.

Een stoet met protestborden loopt het plein over. „Si se puede” (Yes We Can, de slogan van Barack Obama, red.) staat erop, „You are fired” (je bent ontslagen, de kreet die Trump in de tv-serie The Apprentice tegen verliezend kandidaten bezigde, red.) en „In Amerika is geen plek voor fascisme”. Een jonge vrouw met megafoon neemt het woord: „We hebben een nieuwe president: Joe Biden.” Het hele plein juicht. „Zonder Stacey Abrams hadden we Georgia niet gehad. Hillary paved the way. Al die mensen laten ons zien dat we niet moeten opgeven”, roep ze.

„We waren bang dat de Trump-stemmers zouden winnen maar we motherfucked them all”, gaat ze verder, om met een krachtig: „fuck Donald Trump!” te besluiten. De menigte echoot haar kreet. Queens We are the champions klinkt uit een speaker, mensen juichen en huilen alsof hun favoriete team een voetbalwedstrijd heeft gewonnen. Overal gaan de telefoons de lucht in.

Feest op Times Square na de bekendmaking dat Joe Biden de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Foto Rolinde Hoorntje / NRC

Democraten behouden meerderheid in Huis van Afgevaardigden

Persbureau AP en CNN voorspellen dat de Democratische partij de grootste fractie in het Huis van Afgevaardigden blijft, zij het met een kleiner overwicht dan voorheen: 214 zetels tegenover 195 voor de Republikeinen. Er kan nog het een en ander schuiven, in onder meer New York, Californië, Washington, Alaska en Iowa zijn bepaalde races nog niet beslist.

Over de machtsverhouding in de Senaat, waar de Republikeinen de grootste waren, is nog geen uitsluitsel. In de staat Georgia zijn twee zetels nog niet vergeven omdat het verschil tussen de Democratische en Republikeinse kandidaat-senatoren te klein is. Op 5 januari wordt daarom een tweede ronde gehouden.

CNN PROJECTION: Democrats will keep control of the US House of Representatives https://t.co/wkVgUa2JGz #CNNElection pic.twitter.com/wFj0rTgjxB

— CNN Breaking News (@cnnbrk) November 7, 2020

Honderden zingen Sweet Caroline in Washington DC

Honderden Amerikanen zijn zaterdag bijeengekomen bij het Black Lives Matters Plaza in Washington DC, om de hoek bij het Witte Huis. Biden-supporters dansen en zingen het lied Sweet Caroline van Neil Diamond. Om 20.00 uur Amerikaanse tijd zal Biden in een toespraak de overwinning opeisen. President Trump heeft laten weten zich niet neer te leggen bij de uitslag.

Twitter avatar evanmcmurry Evan McMurry Hundreds of people are singing „Sweet Caroline” in Black Lives Matter Plaza right now. https://t.co/TG7TxosgwY

Obama: Biden wordt president van alle Amerikanen

Barack Obama, die Biden al acht jaar meemaakte als vicepresident, voorspelt dat hij ook in het hoogste ambt een leider zal zijn voor alle Amerikanen, of die nu op hem hebben gestemd of niet. „Daarom moedig ik iedere Amerikaan aan om Joe Biden een kans te geven en te steunen”, schrijft de voorganger van Donald Trump op Twitter.

Obama noemt het aanstaande vicepresidentschap van Kamala Harris, de eerste vrouw in die functie, baanbrekend. „Ik zou niet trotser kunnen zijn.” Het werk dat Biden en Harris voor de boeg hebben, kent volgens Obama geen precedent. „Van een pandemie en economische ongelijkheid, tot de rechterlijke macht, het klimaat en de bedreiging van democratische waarden.”

Biden was senator toen Obama hem in 2008 als vicepresident vroeg. Daags voor de inauguratie van Donald Trump in 2017 kreeg Biden van Obama de Presidential Medal of Freedom omgehangen, de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama Congratulations to my friends, @JoeBiden and @KamalaHarris — our next President and Vice President of the United States. https://t.co/febgqxUi1y

Feest in Bidens thuisstaat Delaware: ‘wij zijn met 4 miljoen meer gebleken’

In Wilmington, de woonplaats van Joe Biden in Delaware, verzamelden zich zaterdag gelijk na het toewijzen van het presidentschap enkele honderden aanhangers van de beoogde Democratische president. Nikkie Kemper en haar vriendin hollen naar het Riverfront Park, waar Biden deze week een campagnepodium heeft opgezet. Terwijl auto’s al toeterend langs rijden, spuit zij met een flacon oranje zeep om zich heen. De kleur van het schoonmaakmiddel is niet toevallig gekozen: „We gaan The Orange Man wegpoetsen”, jubelt ze, verwijzend naar president Trumps gezichtsteint.

Twitter avatar merijn1981 Merijn de Waal Feest in Bidens thuisstad Wilmington, Delaware. Nikkie Kemper heeft een spuitflacon oranje zeep mee “om de Orange Man weg te poetsen”. De opluchting na de lange verkiezingsweek is groot, maar er zijn ook zorgen over de twee maanden transitieperiode die rest. #USAElections2020 https://t.co/Ccg4UWNqGR
Lees de reportage van Amerikaverslaggever Merijn de Waal: ‘Wij zijn met vier miljoen meer gebleken’

Rutte feliciteert Harris en Biden namens kabinet

Premier Mark Rutte heeft Joe Biden en Kamala Harris namens het hele kabinet gefeliciteerd met hun „overwinning bij de spannende Amerikaanse presidentsverkiezingen”. Hij spreekt de hoop uit Biden snel persoonlijk te spreken te kunnen krijgen.

Rutte en Biden kennen elkaar nog uit de tijd dat die laatste vicepresident was onder Barack Obama, de voorganger van president Donald Trump. Rutte bezocht het Witte Huis in november 2011. Bij president Trump is de premier in vier jaar tijd twee keer op bezoek geweest.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Namens het kabinet feliciteer ik @JoeBiden en @KamalaHarris van harte met hun overwinning bij de spannende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ik kijk ernaar uit om de goede relatie tussen onze landen voort te zetten en hoop hem hier snel persoonlijk over te spreken.

Europese regeringsleiders feliciteren Biden en Harris

Het heeft even geduurd, maar na vier dagen van stil afwachten feliciteren Europese regeringsleiders Joe Biden en Kamala Harris met hun verkiezingswinst - ook al accepteert president Trump de verkiezingsuitslag niet en heeft hij juridische stappen aangekondigd. De Britse premier Boris Johnson feliciteerde Biden en Harris in een tweet: „De Verenigde Staten zijn onze belangrijkste bondgenoot”, schrijft Johnson. „Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken aan onze gedeelde prioriteiten, van klimaatverandering tot veiligheid en handel.”

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel wenst Biden en Harris geluk met hun overwinning in de verkiezingen. De trans-Atlantische vriendschap met Duitsland is onvervangbaar, schrijft ze in een verklaring door haar woordvoerder op Twitter. De Franse president Emmanuel Macron nodigt Biden en Harris in zijn felicitatiebericht op Twitter uit voor samenwerking. „Er is werk aan de winkel om de uitdagingen van vandaag de dag aan te gaan. Laten we samenwerken!”

Premier Pedro Sánchez feliciteert Biden en Harris namens alle Spanjaarden. „We wensen jullie succes en alle goeds en kijken uit naar de samenwerking.” Volgens de EU-gezant voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell, ook een Spanjaard, wijst de recordopkomst op „de behoefte aan verandering” bij de Amerikaanse bevolking.

De eerste Europese felicitatie was van Micheál Martin, de premier van Ierland. „Joe Biden heeft zich zijn hele leven een ware vriend van Ierland getoond.” Martin benoemt daarnaast het aanstaande vicepresidentschap van Harris, die de eerste vrouw in die functie wordt en een migratieachtergrond heeft. „Ik erken de enorme betekenis die haar verkiezing voor heel veel mensen heeft.”

NRC sprak in september met voormalig topdiplomaat uit Londen Ivan Rogers: ‘Trump of Biden: die uitslag is cruciaal voor Johnsons opstelling richting EU’

Supporters van Biden en Trump verzamelen na bekendmaking uitslag

In verschillende Amerikaanse steden zijn aanhangers van zowel Joe Biden als Donald Trump de straat op gegaan. In Manhattan in New York steeg gejuich op toen inwoners de uitslag doorkregen:

Twitter avatar tomtreadwell Tom Treadwell New York reacts. God bless America! https://t.co/PaJU9nvOT5

Ook in de wijk Harlem werd feestgevierd. In de hoofdstad Washington DC zijn duizenden supporters vlakbij het Witte Huis bijeen gekomen op Black Lives Matter Plaza:

Twitter avatar AlanFisher Alan Fisher Thr crowd outside the White House on Black Lives Matter Plaza with the church where the President staged his bible photo op https://t.co/ySP27JFVuM

In Lansing, Michigan kwamen beide kampen bijeen. Black Lives Matter-demonstranten en Trump-supporters kwamen elkaar tegen op de trappen van het Capitool. Er werd gevreesd voor opstootjes, maar vooralsnog verloopt de bijeenkomst vredig. De Trump-supporters laten merken niet mee te gaan in het verlies van hun kandidaat, maar tot grote onrust leidt dat voorlopig niet.

Twitter avatar IamKaishi29 Kaishi Chhabra Protestors gathered at Michigan Capitol in Lansing screaming „four more years” @thesnews https://t.co/xBn27rFVuM

Trump hoort op de golfbaan van verkiezingsnederlaag

President Donald Trump stond op zijn golfbaan in Virginia op het moment dat duidelijk werd dat hij de verkiezingen had verloren. De zittend president verliet zaterdagochtend het Witte Huis voor, volgens persbureau AP, zijn eerste ronde golf sinds eind september. Trump National Golf Club Washington D.C. omvat 800 hectare ten noordwesten van de hoofdstad.

Twitter avatar jonkarl Jonathan Karl Watch this drive … As @JoeBiden clinches the presidency, @realDonaldTrump is playing golf https://t.co/GCOrc8KDcU

Vicepresident in spe Kamala Harris greep kort nadat CNN als eerste de verkiezingswinst aan haar en Biden toewees naar de telefoon: op haar Twitterkanaal deelt Harris een video waarop te zien is dat ze met Biden belt: „Het is gelukt Joe. Je wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten.”

Biden houdt toespraak om 02.00 uur Nederlandse tijd

Joe Biden houdt om 02.00 uur Nederlandse tijd de toespraak waarin hij de verkiezingsoverwinning zal opeisen. Dat heeft zijn campagneteam zaterdag bekendgemaakt. Een klein uur voordat de grote nieuwszenders en persbureaus Biden als winnaar aanwezen, werd al bekend dat zijn staf de eerste hand legde aan een overwinningsspeech.

Twitter avatar CNNPolitics CNN Politics President-elect Joe Biden will address the nation at 8 p.m. ET https://t.co/7m1tzaQYpv #CNNElection https://t.co/Xf1hQABq0t

Joe Biden wint ook de staat Nevada

Joe Biden heeft zaterdag in navolging van Pennsylvania ook de staat Nevada op zijn naam geschreven. Volgens persbureau AP en nieuwszender Fox News heeft hij een voorsprong van meer dan 20.000 stemmen op Donald Trump en gaan de zes kiesmannen van de staat naar de Democraat. Daarmee komt Biden op zeker 279 kiesmannen, waar er 270 nodig waren voor het presidentschap. Donald Trump heeft er vooralsnog 214.

In North Carolina, Alaska en Georgia wordt nog geteld en zijn de verschillen te klein om een winnaar aan te wijzen. In North Carolina en Alaska ligt voorlopig Donald Trump op koers voor winst, Georgia gaat zoals het er nu naar uitziet naar Biden.

Media verzamelen zich voor een stembureau in het noorden van Las Vegas. Foto Ronda Churchill / AFP)

Nancy Pelosi en Hillary Clinton reageren op winst Biden

„Een nieuwe dag van hoop”, zo noemt de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi de overwinning van haar partijgenoot Joe Biden. „Het is een historische overwinning die Democraten een mandaat biedt voor actie.”

Ook Hillary Clinton liet zaterdag van zich horen. Clinton, die in 2016 de verkiezingen verloor van Donald Trump, noemde de overwinning van Biden „een afwijzing van Trump, een nieuwe pagina voor Amerika”.

Twitter avatar ABCPolitics ABC News Politics Hillary Clinton: „The voters have spoken, and they have chosen Joe Biden and Kamala Harris to be our next president and vice president.” https://t.co/3aYE2hmrJc https://t.co/XjaODUc6YJ

Trudeau feliciteert Biden met winst, ‘kijk uit naar samenwerking’

De Canadese premier Justin Trudeau heeft Joe Biden en Kamala Harris als eerste internationale regeringsleider gefeliciteerd met hun verkiezingswinst. Hij schrijft op Twitter uit te kijken naar de samenwerking met de nieuwe president en vicepresident. „Onze landen zijn vrienden, partners en bondgenoten en onze relatie is wereldwijd uniek.”

Trudeau en president Donald Trump hadden tijdens de G7 in Quebec twee jaar geleden een zeldzaam felle aanvaring. De Canadese premier had zich kritisch uitgelaten over het Amerikaanse plan om importheffingen op staal en aluminium in te voeren. Daarop beledigde Trump hem via Twitter en weigerde hij de slotverklaring van de top te ondertekenen.

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau Congratulations, @JoeBiden and @KamalaHarris. Our two countries are close friends, partners, and allies. We share a relationship that’s unique on the world stage. I’m really looking forward to working together and building on that with you both.

Na vier lange dagen non-stop live-televisie: het moment dat CNN de call maakt

Wolf Blitzer, John King, Jake Tapper, Chris Cuomo en de andere vaste CNN-presentatoren hebben er een marathon-live-uitzending van vier dagen en nachten op zitten. Zo ziet het er dan uit als Blitzer zaterdag eindelijk de call mag maken:

Twitter avatar atrupar Aaron Rupar Here is the moment that Wolf Blitzer projected Joe Biden has been elected president https://t.co/8zDi4hPodF

Op dat moment zat ook nieuwscommentator Van Jones aan tafel in de live-uitzending. Jones, die als adviseur diende onder president Obama, hield een emotioneel betoog en hield het daarbij niet droog.

Twitter avatar VanJones68 Van Jones Today is a good day.
It’s easier to be a parent this morning.
Character MATTERS.
Being a good person MATTERS.
This is a big deal. It’s easy to do it the cheap way and get away with stuff — but it comes back around. Today is a good day. #PresidentBiden
#VotersDecided https://t.co/h8YgZK4nmk

Harris: verkiezingen gingen over ziel van Amerika

In een eerste reactie op de verkiezingswinst heeft de verkozen vicepresident Kamala Harris laten weten dat er „nog veel werk voor ons ligt. Laten we beginnen.” Ze deelde dezelfde video als Biden, en heeft ook net als de president gelijk de uitslag meegenomen in haar Twitter-bio:

Twitter avatar KamalaHarris Kamala Harris This election is about so much more than @JoeBiden or me. It’s about the soul of America and our willingness to fight for it. We have a lot of work ahead of us. Let’s get started.
https://t.co/Bb9JZpggLN

Joe Biden in eerste reactie: vereerd dat u mij heeft gekozen

Joe Biden heeft via Twitter een eerste korte reactie gegeven op zijn verkiezingsoverwinning. „Ik ben vereerd dat u mij gekozen heeft om leiding te geven aan dit geweldige land.” De Democraat belooft een president te zullen zijn van alle Amerikanen. „Het werk dat voor ons ligt zal zwaar worden, maar ik beloof het in mij gestelde vertrouwen niet te zullen schaden.”

Persbureau AP en andere Amerikaanse media riepen Biden zaterdag uit tot winnaar in de staat Pennsylvania. Daarmee passeerde hij de benodigde grens van 270 kiesmannen.

Twitter avatar basblokkernrc Bas Blokker Biden geeft verklaring uit. ,,With the campaign over, it is time to put the anger and the harsh rhetoric behind us.” https://t.co/cRkj0G9qIs

Trump erkent verlies presidentsverkiezingen niet, kondigt rechtszaken aan

Donald Trump heeft laten weten zich niet neer te leggen bij de verkiezingswinst van Joe Biden. Trumps campagneteam kondigt aan vanaf maandag te gaan procederen „om er zeker van te zijn dat de kieswetten worden nageleefd en de juiste winnaar wordt aangewezen”.

Trump beweert, zonder enige onderbouwing, dat Joe Biden nog niet één staat op zijn naam heeft geschreven, „laat staan een van de staten waarin de verschillen klein zijn”. Hij stelt dat waarnemers van zijn campagne niet zijn toegelaten tot het tellen van de stemmen in Philadelphia, waardoor nooit een rechtmatig winnaar aangewezen heeft kunnen worden. Uit de verklaring: „We weten allemaal waarom Joe Biden zichzelf tot winnaar heeft uitgeroepen en steun krijgt van zijn bondgenoten bij de media: omdat ze niet willen dat de waarheid boven tafel is. Deze verkiezingen zijn nog lang niet voorbij.”

President Trump heeft bij herhaling ten onrechte beweerd dat bij de verkiezingen op grote schaal is gefraudeerd. Daar is geen bewijs van. Tijdens de campagne zei hij het land te zullen verlaten als hij zou verliezen van Biden.

Twitter avatar TeamTrump Team Trump (Text VOTE to 88022) Statement from President @realDonaldTrump https://t.co/vAXtVk4Ifn

Profiel: wie is Joe Biden?

Met zijn late klim naar het presidentschap heeft Joe Biden na 47 jaar in de politiek zijn belangrijkste belofte ingelost: hij heeft Donald Trump verslagen. Als president zullen zijn vaardigheden als volkse bruggenbouwer op de proef worden gesteld.

Lees het profiel: een beschaafde politicus die het midden zoekt

Joe Biden wint Pennsylvania, genoeg kiesmannen voor Witte Huis

Persbureau AP en de Amerikaanse zenders CNN, Fox News en MSNBC hebben Joe Biden uitgeroepen tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens AP heeft de Democraat in Pennsylvania een niet in te halen voorsprong op Donald Trump. Met de twintig kiesmannen uit die staat, heeft Biden er nu 273. Een meerderheid in het kiescollege die niet meer in te halen is voor Donald Trump. Kamala Harris wordt in het kielzog van Biden de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten.

Met de winst in Pennsylvania komt normaal gesproken een einde aan een roerige verkiezingsweek in de Verenigde Staten. Het tellen van de stemmen verliep in veel staten trager dan gebruikelijk, omdat veel Amerikanen hun stem per post uitbrachten. Donald Trump, zijn campagneteam en de Republikeinse partij hebben in verschillende staten rechtszaken aangespannen, omdat het postsstemmen volgens fraude in de hand werkte. Dat is op geen enkele manier bewezen. Trump riep zichzelf meerdere keren ten onrechte uit als winnaar van de verkiezingen. Biden en hij hebben allebei nog niet gereageerd op de winst van de Democraat.

Biden wordt later deze maand 78 jaar en is daarmee tijdens de inauguratie in januari de oudste president. Hij is al sinds 1973 actief in Washington. De campagne van 2020 was zijn derde poging om president van de Verenigde Staten te worden. Trump is de eerste president sinds George H.W. Bush in 1992 die niet voor een tweede termijn wordt gekozen.

Joe Biden sprak woensdag aanhangers toe in Wilmington, Delaware. Foto Paul Sancya/AP

Hoe ver zijn de laatste zes staten met tellen?

Vier dagen na de verkiezingen is er in zes Amerikaanse staten nog altijd geen uitslag bekend, of zijn de verschillen tussen Donald Trump en Joe Biden zo klein dat er nog geen winnaar is aan te wijzen. De uitslag in die staten, waarvan onduidelijk is wanneer die definitief is, is doorslaggevend voor wie de verkiezingen wint. Biden heeft nu 253 kiesmannen, Trump staat op 214. Hoe staan Pennsylvania, Georgia, Nevada, North Carolina, Arizona en Alaska ervoor?

 • Pennsylvania: Wat het aantal kiesmannen betreft de grootste staat die nog onbeslist is, en daarmee doorslaggevend voor de uitslag. De twintig kiesmannen in Pennsylvania zouden Joe Biden op een voor Trump onoverbrugbare voorsprong zetten. Die kant lijkt het vooralsnog ook op te gaan. Met 99 procent van de stemmen geteld heeft de Democraat volgens persbureau AP een voorsprong van grofweg 28.000 stemmen.
 • Georgia: Sinds vrijdag heeft Biden ook in Georgia een voorsprong, hoewel die een stuk kleiner is dan in Pennsylvania: ruim zevenduizend stemmen. In Georgia zijn zestien kiesmannen te vergeven, nog net niet voldoende voor Democratische winst.
 • Nevada: Ook Nevada neigt naar Joe Biden, die een voorsprong van bijna 2 procent heeft. De staat is later begonnen met het tellen en verwerken van de stemmen en zit daarin ook pas op 87 procent van het totaal. De verwachting is daarom niet dat de uitslag in Nevada doorslaggevend zal zijn voor het presidentschap.
 • North Carolina: Volgens de peilers stevent Trump af op winst in the Tar Heel State. Hij heeft er na het tellen van 99 procent van de stemmen een voorsprong van ruim 76.000 stemmen. De vijftien kiesmannen uit de van oudsher conservatieve staat zijn daarom van groot belang, wil Trump zicht houden op een tweede termijn in het Witte Huis.
 • Alaska: In Alaska is men pas op de helft van het tellen van alle stemmen. Hier zijn de verschillen het grootst: bijna 29 procent in het voordeel van de president. De meest noordelijke staat van de VS heeft drie kiesmannen te vergeven.
 • Arizona: Over Arizona verschillen de meningen in Amerikaanse media. Volgens onder meer The New York Times en CNN is hier nog niet met zekerheid te zeggen wie de grootste is, terwijl Fox News en AP vinden van wel: Joe Biden. De staat heeft 90 procent van alle stemmen geteld.

  Onderaan de streep is het dus zo dat Joe Biden bij winst in Pennsylvania de grens van 270 zetels in het kiescollege passeert, voldoende voor het presidentschap. Trump moet overal winnen, wil hij president blijven.

  Correctie (7 november 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat in Alaska vier kiesmannen te vergeven zijn. Dat hadden er drie moeten zijn. Dat is hierboven aangepast.

  Stembureaumedewerkers vrijdagmiddag aan het werk in Philadelphia. Foto Ronda Churchill/AFP

Advocaten Trump spreken later vandaag over Pennsylvania

Advocaten van president Trump geven zaterdagmiddag rond 17.30 uur Nederlandse tijd een persconferentie in Philadelphia, de grootste stad van de staat Pennsylvania - zo kondigde Trump zaterdagmiddag aan op Twitter. In de voor Trump zeer belangrijke staat heeft Joe Biden na het tellen van 99 procent van de stemmen een voorsprong van een half procentpunt. Als de Democraat die voorsprong behoudt en de twintig kiesmannen van Pennsylvania achter zich krijgt, gaat hij over de benodigde 270 zetels in het kiescollege heen en heeft hij de verkiezingen gewonnen.

Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani reisde eerder deze week af naar Philadelphia „om te voorkomen dat de Democraten de verkiezingen stelen”. Voor die claim, ook verspreid door de president en andere Republikeinen, is geen bewijs. Of Giuliani straks ook degene is die zal spreken, is nog niet bekend. Waar het persmoment over gaat evenmin.

De president claimde woensdag ten onrechte dat hij Pennsylvania gewonnen had. Trump had aanvankelijk een ruime voorsprong op Biden, maar zag de Democraat inlopen en hem vrijdag passeren.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Big press conference today in Philadelphia at Four Seasons Total Landscaping — 11:30am!

Ook de internationale politiek moet geduld hebben

Niet alleen in de Verenigde Staten, ook daarbuiten wordt het tellen van de stemmen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen nauwlettend gevolgd. De volgende president is officieel nog niet bekend, maar Hassan Rohani, de president van Iran, wil al wel een voorschot nemen op het toekomstig beleid. Hij hoopt vooral dat de nieuwe regering „heeft geleerd” van het „falende beleid van politieke druk” dat Donald Trump in zijn eerste termijn uitvoerde tegen Teheran. Dat zei hij zaterdagochtend tijdens een televisietoespraak. De opmerking ligt in de lijn van Irans reactie op stappen die Trump heeft genomen tegen het land, zoals zijn besluit in 2018 om de VS terug te trekken uit het internationale akkoord over Irans nucleaire programma.

Een andere opvallende uitlating op het internationale toneel kwam van premier Janez Janša van Slovenië, het geboorteland van First Lady Melania Trump. Janša was er op woensdag 4 november heel vroeg bij om Donald Trump te feliciteren met de overwinning, rond het moment van Trumps eigen claim op de verkiezing. Maar Trump heeft in de afgelopen dagen de voorsprong die hij toen had, niet vastgehouden. De meeste prominenten wachten dan ook af, in ieder geval publiekelijk.

Zaterdagochtend durfde premier Frank Bainimarama van Fiji het aan om Trumps tegenstrever Joe Biden via een tweet geluk te wensen. „We hebben samen de taak de planeet te redden van de klimaatcrisis”, schrijft Bainimarama. De Democraat Biden heeft eerder beloofd dat de VS onder zijn bewind zich weer zullen aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs. Nieuwswebsite Vox meldt dat meerdere Europeanen die lobbyen voor internationaal klimaatbeleid, al met de Biden-campagne hebben gebeld.

Twitter avatar FijiPM Frank Bainimarama Congratulations, @JoeBiden. Together, we have a planet to save from a #ClimateEmergency and a global economy to build back better from #COVID19. Now, more than ever, we need the USA at the helm of these multilateral efforts (and back in the #ParisAgreement — ASAP!) https://t.co/mhX9HWR5HI

Senaatsfractievoorzitter Mitch McConnell: machtsoverdracht wordt vreedzaam

De Republikeinse Senaatsfractievoorzitter Mitch McConnell heeft gezegd dat er een vreedzame overdracht van de macht komt als Joe Biden de verkiezingen wint. „Natuurlijk”, antwoordde McConnell volgens de BBC op vragen daarover van journalisten in Kentucky, waar hij werd herkozen als senator.

„We hebben een vreedzame machtsoverdracht gehad die teruggaat tot 1792, elke vier jaar zijn we overgestapt naar een nieuwe regering”, aldus McConnell. Het lijkt er steeds meer op dat Democraat Joe Biden de verkiezingen gaat winnen, aangezien hij een voorsprong heeft in meerdere staten waar de stemmen nog worden geteld. Vooral poststemmen moeten nog geteld worden en het is bekend dat vooral Democraten per post hebben gestemd.

President Trump veroorzaakte eerder dit jaar ophef toen hij weigerde zich uit te spreken voor een vreedzame machtsoverdracht. Hij zei uiteindelijk halverwege oktober dat hij wel een vreedzame overgang wilde, maar merkte daarbij op dat hij verwachtte te winnen.

Senaatsfractievoorzitter Mitch McConnell in Kentucky. Foto Timothy D. Easley/AP

In The Village wordt alvast gefeest voor het vertrek van Trump

Een zwarte vrouw met een megafoon staat op de rand van de fontein in Washington Square Park, New York. Ze praat tegen een kleine duizend betogers die zijn samengekomen voor de ‘Donald Trump is Over Party’, al is er nog geen officiële winnaar en laat de speech van Biden op zich wachten. „Het maakt niet uit wie er president wordt, dit is nog maar het begin. Zwarte vrouwen hebben Biden vooruitgeholpen en nu is de tijd voor Biden gekomen om zwarte mensen terug te betalen!” Ze kan rekenen op luid gejuich van de overwegend jonge gemengde menigte. Camera’s flitsen. Het event is aangekondigd op de populaire Instagram-pagina ‘justiceforgeorgefloyd,’ dat in de afgelopen maanden een overzicht bood van de Black Lives Matter-protesten.

Nog voordat Biden later op de avond in Wilmington zou zeggen: „We gaan deze race winnen”, besloten activisten de protestbijeenkomst te organiseren in The Village, de wijk met veel gay bars waar het al twee dagen tot aanvaringen tussen anti-Trump betogers en de politie kwam. De vrouw steekt twee middelvinger in de lucht - „Fuck Trump!” – en begint te dansen. Een paar jongens spelen djembé’s; verderop heeft iemand een ghettoblaster aangezet. Een deel van de feestvierders vertrekt voor een nieuwe protestmars.

Gabrielle Lewis (links) en Ryan Walker bij het ‘Donald Trump is Over’-feestje in New York. Foto Rolinde Hoorntje

‘De straat op gaan helpt’

Gabriella Lewis (25) wilde niet alleen thuis naar haar telefoon zitten kijken als het nieuws bekend werd, zegt ze. Ze is daarom met haar jeugdvriendin Ryan Walker (26) uit Brooklyn naar het plein gekomen. „Ik ben er klaar voor om Trump de handdoek in de ring te zien gooien, maar ik denk dat ze hem wel eens uit het Witte Huis zouden moeten gaan slepen, gillend en schreeuwend.”

„Hoe blij ik als zwarte vrouw ook ben dat Kamala Harris tot vice-president is gekozen, ik heb ook mijn reserves”, zegt Walker (ietwat voorbarig). „In het verleden heeft ze niet genoeg gedaan tegen politiegeweld.” De jonge queer stemmer Qasim Mir (20) die met zijn vrienden op het plein indrinkt is „heel erg opgetogen over wat er gebeurt”. „Ik ben heel blij dat ons land een bladzijde omslaat. De resultaten laten zien dat het uitmaakt of je de straten opgaat om te protesteren of dingen op social media post en je vrienden oproept om te gaan stemmen.”

Om middernacht veegt de politie het plein schoon. Een man wordt gearresteerd omdat hij na twaalven, als het park officieel dicht is, nog een ghettoblaster heeft aanstaan waaruit het nummer ‘Fuck The Police’ klinkt.

Foto’s van het ‘Donald Trump is Over’-feestje dat al vrijdagavond werd gevierd door tegenstanders van de president in New York:

Foto Seth Wenig/AP
Foto Kena Betancur/AFP
Foto Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

Joe Biden verwacht meer dan driehonderd kiesmannen achter zich te krijgen

Veel later dan verwacht verscheen de Democratische presidentskandidaat Joe Biden achter de microfoon in zijn woonplaats Wilmington om het land toe te spreken. Niet voor een overwinningsspeech, zoals verschillende Amerikaanse media eerder op de dag als mogelijkheid opperden, maar opnieuw om te verklaren dat hij alle vertrouwen heeft in de overwinning en om op te roepen tot kalmte en geduld.

„We hebben nog geen definitieve uitslagen, maar de cijfers zijn duidelijk: we gaan deze race winnen”, zei Biden. Hij verwees daarbij naar de achterstand in Pennsylvania en Georgia die hij 24 uur geleden nog had op president Donald Trump en die inmiddels is omgebogen in een voorsprong. Biden sprak de verwachting uit uiteindelijk meer dan driehonderd kiesmannen achter zich te krijgen. Voor het presidentschap zijn er 270 nodig.

„Mensen hebben een fundamenteel recht om gehoord te worden. Een recordaantal Amerikanen heeft verandering gekozen boven meer van hetzelfde”, zei Biden alsof hij al gewonnen had. „We hebben een mandaat gekregen op het gebied van Covid, de economie, het klimaat en systemisch racisme.”

Twitter avatar ABC ABC News Joe Biden says although “we don’t have a final declaration of victory yet,” he is confident that he’s “going to win this race.” https://t.co/GwwRl4EUb3 #Election2020 https://t.co/w2OpYJV9KH

Eerder op de avond had de aan de verliezende hand zijnde Donald Trump hem via Twitter gewaarschuwd niet onterecht het presidentschap te gaan claimen. Trump stelde dat zelf ook te kunnen doen en dat „de gerechtelijke procedures pas net beginnen.”

In de nacht van dinsdag op woensdag claimde Trump al dat hij eigenlijk de verkiezingen had gewonnen, terwijl toen nog miljoenen stemmen moesten worden geteld. Inmiddels is het vrijwel onmogelijk geworden dat de zittende president alsnog de winst grijpt. Zijn team heeft inmiddels in verschillende staten rechtszaken aangespannen over het tellen van de stemmen.

Biden had het in het laatste deel van zijn toespraak vooral over het verzoenen van het land in plaats van het aanwakkeren van verdeeldheid. „Ik hoop morgen weer tot u te spreken”, sloot hij verwachtingsvol af.

Lees ook: De week waarin de democratie terugvocht

Biden-aanhang in Wilmington: ‘Waarom duurt het zo lang?’

In Joe Bidens woonplaats Wilmington hebben zich enkele honderden van zijn aanhangers verzameld in afwachting van de toespraak die hij vrijdagavond zou houden. Hoewel de sfeer opgetogen is, verwachten weinigen vanavond al een ‘acceptance speech’, een toespraak waarin Biden de zege zou opeisen. Aanwezigen zeggen dat Biden waarschijnlijk eerst wil wachten tot nationaal persbureau AP winst in nieuwe staten aan hem zal toekennen.

,,Hij zal wachten tot AP hem Pennsylvania toewijst”, stelt Madelyn Fisher, die op een bankje aan de rand van het Riverfront-park zit. ,,Of misschien wel tot [de Trump-gezinde zender] Fox News dat doet, dat zou van een mooie ironie zijn”, vult haar moeder Heather aan. Ze vinden het verstandig als Biden niks overhaast en vermoeden dat hij alleen een tussenstand zal geven en kiezers zal oproepen geduldig te zijn. ,,Rustig en langzaam. Stap voor stap. We weten dat het goed komt. En hij moet die ander, die idioot nergens ander aanleiding geven…”

Anurada Setlur (32) durft er nog niet op te hopen. Dat is geen bijgeloof, zegt ze. ,,Ik ben nog getraumatiseerd door 2016, toen Hillary uiteindelijk niet won”, zegt ze met een bord van ‘Women voor Biden’ tegen de borst geklemd. ,,Ik ben te bang om uitgelaten zijn.” Tegelijkertijd is het ,,nu al vrijdag. Waarom duurt het allemaal zo lang. Laat het dan in ieder geval dit weekeind feest zijn.”

De Biden-fans kregen aan het begin van de avond kortstondig gezelschap van een tiental Trump-fans die over de parkeerplaats paradeerden. Ze droegen Trump-vlaggen en een vlag met de tekst ‘Kom maar halen’ bij een silhouet van een M16-geweer. Na enkele minuten van geschreeuw over-en-weer, verlieten ze het terrein weer.

Foto Merijn de Waal

Deze update is om 3.26 uur geactualiseerd met gesprekken die de in Wilmington aanwezige NRC-redacteur Merijn de Waal voerde met Biden-aanhangers

Trump waarschuwt dat Biden niet onterecht het presidentschap moet claimen

President Donald Trump stelt op Twitter dat Joe Biden niet onterecht het presidentschap op moet eisen. Zijn Democratische uitdager lijkt gezien de tussenstanden in de cruciale swing states hard op weg te zijn naar de benodigde 270 kiesmannen en houdt mogelijk later deze nacht samen met zijn vicepresidentskandidaat Kamala Harris een speech.

„Ik kan het presidentschap ook opeisen”, schreef Trump vrijdagavond op Twitter. „De gerechtelijke procedures beginnen pas net!”

In de nacht na verkiezingsdag claimde de president al min of meer de verkiezingsoverwinning, terwijl toen nog veel staten onbeslist waren en nog miljoenen stemmen moesten worden geteld. Hij beschuldigde de Democraten daarbij ook ongefundeerd van verkiezingsfraude.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Joe Biden should not wrongfully claim the office of the President. I could make that claim also. Legal proceedings are just now beginning!

In een speech vanuit de briefing room van het Witte Huis herhaalde Trump die aantijgingen donderdagnacht. Hij kwam wederom niet met bewijs voor zijn fraudebeschuldigingen.

Trump verkleint opnieuw iets van zijn achterstand in Arizona; Biden loopt uit in Pennsylvania

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft zijn voorsprong op president Trump in de staat Arizona zien slinken van ruim 43.000 stemmen tot ongeveer 39.000 stemmen. De tussenstand is van iets voor 23.00 uur Nederlandse tijd. Eerder op vrijdag verkleinde Trump ook al enkele duizenden stemmen van zijn achterstand.

Sommige media riepen Biden eerder deze week al uit tot winnaar van de staat, waaronder Fox News en persbureau AP, waar NRC zich bij het volgen van de uitslagen op baseert. Maar het campagneteam van Trump noemt dat „onverantwoordelijk”, aangezien nog niet alle stemmen zijn geteld. Dat in schril contrast met de eis tot het stoppen van het tellen van de stemmen in staten waar Trump een lichte voorsprong had.

Lees ook: Wie heeft Arizona nu gewonnen?

In Arizona zijn elf kiesmannen te verdienen. Daarmee zou Biden nog niet aan de vereiste 270 kiesmannen komen, maar zijn pad naar de overwinning zou dan wel aanzienlijk makkelijker worden. Als hij Arizona binnen zou slepen heeft de 77-jarige Biden alleen nog Nevada nodig om de verkiezingen te winnen en daar leidt hij met ruim 20.000 stemmen voorsprong.

Ook in Georgia en Pennsylvania zijn de verschillen tussen Trump en Biden zo klein dat de staten voorlopig nog too-close-to-call zijn. Wel heeft Biden vrijdag in beide staten zijn achterstand op Trump omgezet in een nipte voorsprong. In Pennsylvania vergrootte hij die voorsprong gedurende de avond tot zo’n 20.000 stemmen. Georgia heeft al aangekondigd dat het vanwege het kleine verschil op hertellen aan zal komen.

Biden is van plan om vannacht Nederlandse tijd een toespraak te houden samen met zijn running mate Kamala Harris. Mogelijk eist hij dan de hele verkiezingsoverwinning op, zo stelden bronnen binnen zijn campagneteam tegenover CNN.

Gewapende mannen opgepakt in de buurt van telbureau Philadelphia

Twee gewapende mannen zijn donderdag in Philadelphia opgepakt in de buurt van het centrum waar de stembiljetten worden geteld. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Een 42-jarige en 61-jarige man waren in een hummer vanuit Virginia Beach in de staat Virginia naar de stad gereden. Ze hadden geen vergunning om wapens te dragen in Pennsylvania.

De mannen konden door de politie in Philadelphia worden opgepakt dankzij een tip van de FBI in Virginia. Ze werden op straat aangehouden, niet ver van de auto waarmee ze gekomen waren. De namen van de verdachten zijn niet vrijgegeven. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat de twee lid zijn van een extremistische groepering. Ze worden aangeklaagd voor illegaal vuurwapenbezit.

Volgens AP stond vrijdag een zilveren hummer geparkeerd op de locatie waar de mannen volgens de politie zijn aangehouden. Aan de wagen hing een Amerikaanse vlag en op een van de ruiten was een sticker van de omstreden complotbeweging QAnon geplakt. Het is onbekend of de mannen het gedachtengoed van deze groep aanhangen.

De zilveren hummer die in Philadelphia is aangetroffen vlak bij de locatie waar de stemmen worden geteld. Foto Rebecca Blackwell/AP

Welkom in een nieuw blog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

In dit blog brengt NRC het laatste nieuws over de stembusgang, de uitslagen zodra ze binnenkomen en duiding van onze correspondenten. Het is op vrijdagavond nog spannend. In een aantal cruciale swing states worden de stemmen nog geteld. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft elk geval 253 kiesmannen op zijn naam staan, zeventien minder dan de 270 kiesmannen die nodig zijn om tot president uitgeroepen te worden. Sommige media schrijven de elf kiesmannen van Arizona ook al aan Biden toe. De Republikeinse president Donald Trump staat op 214 kiesmannen.

Het is wachten op de uitslagen van de vijf laatste swing states: naast Arizona (11 kiesmannen) Pennsylvania (20), North Carolina (15), Nevada (6) en Georgia (16). In vier van die vijf staten staat Biden op een nipte voorsprong waardoor hem op het moment de grootste kans om te winnen wordt toegedicht. Als Biden inderdaad gewonnen heeft in Arizona, heeft hij nog slechts één van de andere vier staten nodig om de grens van 270 kiesmannen te passeren. In Georgia wordt overigens verwacht dat het verschil tussen de beide kandidaten te klein wordt en een hertelling nodig zal zijn.

Ondertussen lopen de spanningen in de rest van het land op. Zo schreef Trumps zoon Donald junior op Twitter dat zijn vader het beste „een totale oorlog” zou kunnen beginnen naar aanleiding van deze verkiezingen. Steve Bannon, een voormalige belangrijke adviseur van de regering-Trump, hintte in een online video op onthoofding van FBI-baas Christopher Wray en Anthony Fauci, die leiding geeft aan de Covid-19-werkgroep van het Witte Huis.

Lees hier: het blog van vrijdag terug