Paus vergroot financiële greep op curie

Vaticaan Vorige maand stuurde hij een kardinaal de laan uit. Nu maakt hij een einde aan de financiële autonomie van het Secretariaat van Staat.

Foto Filippo Monteforte/AFP

Paus Franciscus heeft een nieuwe zet gedaan om financieel verder schoon schip te maken binnen het Vaticaan. De kerkvorst heeft verordonneerd dat het financiële management van het machtige Secretariaat van Staat moet worden overgedragen aan de afdeling die de economische zaken van het Vaticaan coördineert.

Het besluit volgt op een schandaal rondom speculatie met de financiële bijdragen van gelovigen. De voormalige tweede man van het Secretariaat van Staat, kardinaal Becciu, had zich ingelaten met een omstreden vastgoeddeal in Londen. Afwikkeling van deze operatie heeft het Vaticaan tientallen miljoenen euro’s gekost.

Corruptie en vriendjespolitiek

Becciu, die in deze en andere zaken is beschuldigd van corruptie en vriendjespolitiek, was eind vorige maand door een keiharde ingreep van de paus al de laan uitgestuurd. Hij behoudt zijn kardinaalstitel, maar mag daaraan geen rechten meer ontlenen. Ook mag Becciu bijvoorbeeld niet meestemmen in een conclaaf.

Lees ook hoe een van de machtigste mannen in het Vaticaan werd weggestuurd.

Het Vaticaan maakte donderdag een brief van Franciscus uit augustus openbaar, waarin hij zijn bedoelingen uiteenzet. „Het Secretariaat van Staat is zonder zweem van twijfel de afdeling die het meest van nabij en het meest direct” de paus steunt, maar om dat te blijven doen, is het niet nodig dat het een eigen geldstroom heeft, zo schrijft Franciscus.

De paus volgt met zijn maatregel eerdere suggesties van kardinaal Pell, die hij in 2014 had benoemd als baas van het nieuwe in het leven geroepen Secretariaat voor de Economie. Dit moest de geldstromen binnen het Vaticaan coördineren en doorzichtiger maken. Pell vertrok in 2017 naar Australië om zich te verweren in processen wegens seksueel misbruik. Pell was direct na zijn aantreden hard in aanvaring gekomen met Becciu, die de financiële autonomie van het Secretariaat van Staat niet wilde opgeven.

Verschillende media hebben gesuggereerd dat Becciu mensen in Australië heeft laten betalen om tegen Pell te getuigen. Het onderzoek daarnaar loopt nog. In cassatie is Pell vrijgesproken van de beschuldigingen tegen hem. Hij kwam vorige maand terug in Rome en kreeg een nadrukkelijk in de openbaarheid gebrachte audiëntie van een half uur bij de paus.

Lees ook hoe paus Franciscus Pell weer in de armen sloot.

De paus heeft in een gesprek woensdag met kardinaal Parolin, de baas van het Secretariaat, gezegd dat die overdracht van financiële zaken binnen drie maanden rond moet zijn. Hij wees daarbij, aldus een verklaring donderdag van het Vaticaan, op de reputatieschade die is ontstaan door financiële speculatie met bijdragen van gelovigen.

Als gevolg van het interne onderzoek naar de vastgoeddeal in Londen, waarmee zeker 350 miljoen euro was gemoeid, zijn eerder vijf medewerkers van het Vaticaan geschorst en is het hoofd van de Vaticaanse gendarmerie afgetreden.