Biden streeft Trump voorbij in Pennsylvania

Joe Biden is nu ook in Pennsylvania de Republikeinse kandidaat Donald Trump voorbijgestreefd. De Democratische kandidaat heeft op dit moment ruim 5.500 stemmen meer dan de zittende president, aldus zender CNN en persbureau AP. Als Biden de staat nabij de Amerikaanse oostkust daadwerkelijk binnenhaalt, heeft hij genoeg kiesmannen voor het presidentschap, ongeacht wat in Arizona en Georgia gebeurt.

Pennsylvania is twintig kiesmannen waard en een overwinning daar zou Biden op 273 kiesmannen brengen, de stand in Arizona - waarover de media het niet eens zijn - niet meegerekend. Bidens overwinning is nu nog onzeker.

Bij eerdere updates op vrijdag liep Biden eerst nog ruim 22.000 en toen ongeveer 18.000 stemmen achter in Pennsylvania. Gisteravond was het verschil nog meer dan 100.000 stemmen. De nieuwe stemmen in de meest recente update van CNN kwamen voornamelijk uit miljoenenstad Philadelphia. In de staat is nu 95 procent van de stemmen geteld en het verschil tussen Biden en Trump is vooralsnog te klein om een winnaar aan te wijzen.

Ook in Georgia (zestien kiesmannen) heeft Trump zijn voorsprong in de tussenstanden vrijdag verloren. Daar staat Biden nu ruim duizend stemmen voor, eveneens onvoldoende om al te bepalen wie gewonnen heeft. In Nevada (zes kiesmannen) bestaat Bidens voorsprong uit ruim 11.000 stemmen. In North Carolina (zestien kiesmannen) staat Trump juist voor, met ruim 75.000 stemmen. In Arizona (elf kiesmannen) is het verschil een kleine 50.000 stemmen in het voordeel van Biden. Volgens AP en Fox News is dat voldoende om de Democraat als winnaar aan te wijzen, volgens CNN en The New York Times niet.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tussenstand: Biden streeft Trump ook voorbij in Pennsylvania