Aanhouding na bedreiging docent in R’dam om cartoon

Onderwijs Na een bericht van een achttienjarige vrouw op sociale media werd een docent bedreigd. Die had een spotprent laten zien.

Het Emmauscollege.
Het Emmauscollege. Foto ANP

De Rotterdamse politie heeft vrijdagochtend een achttienjarige vrouw aangehouden op verdenking van opruiing. Een post van haar op sociale media zou anderen hebben aangezet tot „het plegen van strafbare feiten richting het Emmauscollege en een docent”. Wat ze gepost heeft, waar ze woont en of de vrouw een leerling van het Emmauscollege is, wilde een politiewoordvoerder vrijdagochtend niet zeggen.

Een docent van de school in stadsdeel Prins Alexander moest eerder deze week onderduiken na ernstige bedreigingen. In een lokaal had de docent een spotprent van tekenaar Joep Bertrams hangen, waarop te zien is hoe een jihadist met kapmes net een man heeft onthoofd die een Charlie Hebdo-shirt draagt en zijn tong uitsteekt.

De docent kreeg een groepje meisjes die hem van godslastering beschuldigden maandag niet uitgelegd dat de man met baard op de cartoon niet de profeet Mohammed moest voorstellen, maar een jihadist. Een foto van het prikbord met de prent belandde op sociale media en werd daar breed gedeeld. Al snel volgden bedreigingen van zo’n aard dat de docent besloot om onder te duiken.

„Deze situatie heeft een verkeerde dynamiek gekregen, die losstaat va de inhoud van het gesprek over de desbetreffende spotprent”, schrijft rector Raoul Majewski van de school in een verklaring. Dat gesprek met de leerlingen is volgens hem „gekaapt door buitenstaanders, om ongefundeerde bedreigingen te uiten”.

Donderdagmiddag werden journalisten van PowNed die voor het Emmauscollege stonden te filmen belaagd. Omroep-baas Dominique Weesie zei tegen de NOS dat zij ondanks het aanbod om beelden te wissen zijn uitgescholden en geslagen. Op dit voorval wilde de rector niet ingaan.

Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie), die contact heeft gehad met de school en de docent, sprak donderdag zijn steun uit voor de docent en het Emmauscollege. „Het is verschrikkelijk dat de docent heeft moeten onderduiken na een les over de vrijheid van meningsuiting”, schreef de minister op Twitter. „Wij staan vierkant achter deze leraar.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt de situatie „verschrikkelijk en onacceptabel”, aldus persbureau ANP. „Vrijheid is ononderhandelbaar. Hitsers moeten worden aangepakt. Voor islamistische extremisten die jongeren indoctrineren met haat is geen plaats.”

Ook incident in Den Bosch

Ook in Den Bosch belandden beelden van een docent die op het Pierson College een spotprent vertoonde op het internet, werd donderdag bekend. De docent maatschappijleer wilde volgens een verklaring van de school illustreren hoe grondrechten als de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting soms met elkaar botsen, en gebruikte daarvoor onder meer een Mohammed-cartoon die in 2006 ophef veroorzaakte.

Leerlingen maakten foto’s van de les en plaatsten die op internet. Dat maakte „reacties en emoties” los op sociale media, aldus de school. Het Pierson College heeft naar aanleiding van die reacties contact opgenomen met de politie. Bij de leraar is „de schrik groot”, maar hij „maakt het naar omstandigheden redelijk”.

Scholen in Nederland stonden maandag stil bij de moord op de Franse docent Samuel Paty. Paty werd half oktober in een voorstad van Parijs vermoord omdat hij tijdens een les spotprenten van de profeet Mohammed had getoond.