Gesloten liveblog

Voorsprong Biden groeit in Nevada en Pennsylvania, slinkt in Arizona

Race naar het Witte Huis In dit blog brengt NRC het laatste nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het tellen van de stemmen. Bekijk hier de laatste uitslagen.

Profiel: wie is Joe Biden?

Met zijn late klim naar het presidentschap heeft Joe Biden na 47 jaar in de politiek zijn belangrijkste belofte ingelost: hij heeft Donald Trump verslagen. Als president zullen zijn vaardigheden als volkse bruggenbouwer op de proef worden gesteld.

Lees het profiel: een beschaafde politicus die het midden zoekt

Dit blog is afgesloten

Dit blog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen is dicht en wordt niet meer bijgewerkt. Op het moment van schrijven heeft de Democratische presidentskandidaat Joe Biden in elk geval 253 kiesmannen op zijn naam staan, zeventien minder dan de 270 kiesmannen die nodig zijn om tot president uitgeroepen te worden. Sommige media schrijven de elf kiesmannen van Arizona ook al aan Biden toe. De Republikeinse president Donald Trump staat op 214 kiesmannen.

Het is wachten op de uitslagen van de vijf laatste swing states: naast Arizona (11 kiesmannen) Pennsylvania (20), North Carolina (15), Nevada (6) en Georgia (16). In vier van die vijf staten staat Biden op een nipte voorsprong waardoor hem op het moment de grootste kans om te winnen wordt toegedicht. Als Biden inderdaad gewonnen heeft in Arizona, heeft hij nog slechts één van de andere vier staten nodig om de grens van 270 kiesmannen te passeren. In Georgia wordt overigens verwacht dat het verschil tussen de beide kandidaten te klein wordt en een hertelling nodig zal zijn.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons nieuwe blog: Gewapende mannen opgepakt in de buurt van telbureau Philadelphia.

Twitter waarschuwt voor berichten over ‘president-elect’ Joe Biden

Twitter heeft vrijdag een waarschuwing geplaatst bij berichten waarin aan presidentskandidaat Joe Biden wordt gerefereerd als president-elect, een term die gebruikt wordt voor de winnaar van de verkiezingen vóórdat die is beëdigd als president. Het medium waarschuwt dat „officiële bronnen mogelijk nog geen winnaar hadden uitgeroepen toen dit werd geplaatst”.

De afgelopen dagen markeerde Twitter ook al berichten van president Donald Trump over onder meer stemfraude. Ze werden door het medium bestempeld als „mogelijk misleidend”. Ook verwijderde Twitter het account van voormalig topadviseur van de regering-Trump Steve Bannon omdat hij een video had verspreid waarin hij hintte op onthoofding van FBI-baas Christopher Wray en medisch topadviseur Anthony Fauci.

Ook bij deze tweet van voormalig presidentskandidaat Andrew Yang werd een waarschuwing geplaatst.

Thank you President-Elect Joe Biden!! Let’s go!!! :us::grinning::rocket: pic.twitter.com/pZpq1vun5Y

— Andrew Yang:billed_cap::us: (@AndrewYang) November 6, 2020

Voorsprong Biden groeit in Nevada en Pennsylvania, slinkt in Arizona

Nieuwe tussenstanden in Nevada, Pennsylvania en Arizona betekenen goed en slecht nieuws voor beide presidentskandidaten. In Nevada nam de voorsprong van Joe Biden toe van bijna 11.500 tot ruim 20.500 en in Pennsylvania groeide die van een kleine 10.000 tot bijna 13.500. In Arizona kroop Donald Trump juist dichterbij Biden met enkele duizenden stemmen tot een achterstand van ongeveer 44.000. Sommige media zoals persbureau AP hebben Arizona al toegeschreven aan Biden, andere zoals The New York Times nog niet.

Stemmentellers in Phoenix, Arizona. Foto Rick d’Elia/EPA

In Pennsylvania moeten nog ongeveer 40.000 stemmen geteld worden, aldus de autoriteiten daar. Dit gaat voornamelijk om militaire en zogeheten ‘voorlopige’ stembiljetten. Bij die laatste categorie moet nog uitgezocht worden of een kiezer inderdaad stemgerechtigd was. De eerste categorie betreft overzees gestationeerde militairen wier stembiljetten nu binnenkomen. Ook in Nevada moeten - naast 63.000 reguliere stemmen - nog tienduizenden voorlopige stembiljetten beoordeeld worden.

Wetgeving in Pennsylvania schrijft een hertelling van de stemmen voor als het verschil tussen de kandidaten kleiner is dan 0,5 procentpunt van het totaal aangebrachte stemmen. Met ongeveer 6,6 miljoen geregistreerde kiezers hebben we het dan over een verschil van circa 33.000 stemmen. Om een hertelling te voorkomen moet Bidens voorsprong van een kleine 13.500 stemmen dus nog flink doorgroeien. Vooralsnog is ook Pennsylvania too close to call.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft ondertussen in een toespraak Biden president elect genoemd, een term die gebruikt wordt voor de winnaar van de verkiezingen vóórdat die is beëdigd als president. Volgens Pelosi is het duidelijk dat Biden en zijn running mate Kamala Harris „het Witte Huis zullen winnen”. Pelosi loopt hiermee op de zaken vooruit, aangezien de marges in de beslissende staten nog te klein zijn om een winnaar aan te wijzen.

Georgia verwacht dat het tot een hertelling zal komen

Het zou goed kunnen dat het in Georgia uitloopt op een hertelling. Dat heeft topfunctionaris Brad Raffensperger van die zuidelijke staat vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. Het verschil tussen het aantal stemmen voor Trump en Biden in Georgia is vrijdag iets toegenomen, van een kleine duizend tot ongeveer 1.600 stemmen in het voordeel van Biden, maar zijn voorsprong is vooralsnog te klein om hem als winnaar aan te wijzen.

Als het verschil in stemmen tussen Trump en Biden kleiner blijft dan 0,5 procentpunt, mag de verliezende partij om een hertelling vragen. In Georgia hebben circa 5 miljoen kiezers zich geregistreerd en 0,5 procentpunt betekent daar dus ongeveer 25.000 stemmen. Inmiddels is 98 procent van de stemmen geteld en de kans dat het verschil groter wordt dan 25.000 is dan ook gering.

Ook speelt een andere factor in Georgia. In de staat kunnen namelijk nog stemmen van militair personeel binnenkomen. Stembiljetten van militairen die overzees zijn gestationeerd worden nog meegeteld als zij uiterlijk vandaag aan het einde van de werkdag binnen zijn. Dit zouden tot negenduizend stemmen kunnen zijn, aldus CNN. Vooralsnog hebben militairen in meerderheid op Trump gestemd.

Raffensperger tijdens een persconferentie. Foto Nathan Posner/Shutterstock

Biden wint ‘popular vote’ en haalt net als Trump meer stemmen dan Obama

De strijd om het presidentschap is nog niet voorbij, maar duidelijk is inmiddels al wel dat Joe Biden de popular vote op zijn naam mag schrijven. Van alle uitgebrachte stemmen gaan er volgens The New York Times de meeste naar de Democratische kandidaat. Volgens Amerikaanse media had Biden vrijdagochtend (Amerikaanse tijd) vier miljoen meer stemmen binnengehaald dan president Trump.

Deze popular vote biedt echter geen enkele garantie op het presidentschap. Het Electoral College van kiesmannen bepaalt namelijk wie de president en vicepresident worden. Het is al meermaals gebeurd dat een presidentskandidaat die wel de meeste stemmen had gekregen, niet tot president werd verkozen. Ook vier jaar geleden was dit het geval, toen Hillary Clinton verloor van president Trump.

Biden heeft voor zover bekend meer dan 73 miljoen kiezers achter zich gekregen. Volgens CBS News heeft hij daarmee een recordaantal stemmen gekregen. Het vorige record stond op naam van zijn partijgenoot Barack Obama, die in 2008 bijna 69,5 miljoen stemmen haalde. Biden was acht jaar lang vicepresident onder Obama.

Donald Trump heeft dit jaar overigens óók meer stemmen behaald dan Obama in 2008. De Republikein heeft volgens verschillende tellingen, waaronder die van CNN, meer dan 69,7 miljoen kiezers achter zich. De cijfers van zowel Trump als Biden illustreren de aantrekkingskracht van deze verkiezingen: de opkomst is volgens een schatting van US Elections waarschijnlijk de hoogste in 120 jaar. In totaal brachten ruim 160 miljoen Amerikanen dit jaar hun stem uit.

Team Trump: verkiezingen nog niet voorbij, verwachte overwinning Biden bedrieglijk

Dat media Joe Biden als de verwachte winnaar van de verkiezingen omschrijven, is volgens het campagneteam van Donald Trump „bedrieglijk”. Die verwachting is gebaseerd op tussentijdse uitslagen in staten die „verre van definitief zijn”, aldus het team in een vrijdagmiddag uitgebrachte verklaring. „Deze verkiezingen zijn nog niet voorbij.”

Het team zegt een hertelling te willen afdwingen in Georgia, waar momenteel het verschil ruim duizend stemmen is in het voordeel van Biden. Trumps campagneteam herhaalde onbewezen beweringen over fraude, specifiek in Nevada en Pennsylvania. In die laatste staat zouden waarnemers van de Republikeinen „zinvolle toegang tot de stemlocaties” zijn ontzegd, aldus het team.

Het campagneteam van Trump is druk bezig de onbewezen claims over verkiezingsfraude die de zittende president de afgelopen dagen heeft gemaakt, kracht bij te zetten. Zo heeft zijn personeel een ‘hotline’ aangekondigd waar bellers fraude kunnen melden. Trumps advocaten en andere Republikeinen begonnen rechtszaken onder meer in Pennsylvania, Georgia en Michigan in de hoop hertellingen en het stoppen met stemmen tellen af te dwingen.

Meerdere Republikeinen hebben zich kritisch uitgelaten over Trumps ongefundeerde beschuldigingen over fraude. Senator Pat Toomey van Pennsylvania noemde de beweringen die Trump gisteren tijdens zijn toespraak maakte „erg verontrustend”. De presidente uitte volgens Toomey „zeer, zeer serieuze beschuldigingen zonder enige bewijs”, aldus persbureau AP. Een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden noemde Trumps opmerkingen „krankzinnig”. En ook de Republikeinse gouverneur van de staat Maryland liet zich kritisch uit. Op Twitter schreef zij: „Geen verkiezing of persoon is belangrijker dan onze democratie.”

Luister ook naar de NRC Vandaag-podcast over de juridische kant van de verkiezingsstrijd in de VS: Bepaalt de kiezer of de rechter?

Biden streeft Trump voorbij in Pennsylvania

Joe Biden is nu ook in Pennsylvania de Republikeinse kandidaat Donald Trump voorbijgestreefd. De Democratische kandidaat heeft op dit moment ruim 5.500 stemmen meer dan de zittende president, aldus zender CNN en persbureau AP. Als Biden de staat nabij de Amerikaanse oostkust daadwerkelijk binnenhaalt, heeft hij genoeg kiesmannen voor het presidentschap, ongeacht wat in Arizona en Georgia gebeurt.

Pennsylvania is twintig kiesmannen waard en een overwinning daar zou Biden op 273 kiesmannen brengen, de stand in Arizona - waarover de media het niet eens zijn - niet meegerekend. Bidens overwinning is nu nog onzeker.

Bij eerdere updates op vrijdag liep Biden eerst nog ruim 22.000 en toen ongeveer 18.000 stemmen achter in Pennsylvania. Gisteravond was het verschil nog meer dan 100.000 stemmen. De nieuwe stemmen in de meest recente update van CNN kwamen voornamelijk uit miljoenenstad Philadelphia. In de staat is nu 95 procent van de stemmen geteld en het verschil tussen Biden en Trump is vooralsnog te klein om een winnaar aan te wijzen.

Ook in Georgia (zestien kiesmannen) heeft Trump zijn voorsprong in de tussenstanden vrijdag verloren. Daar staat Biden nu ruim duizend stemmen voor, eveneens onvoldoende om al te bepalen wie gewonnen heeft. In Nevada (zes kiesmannen) bestaat Bidens voorsprong uit ruim 11.000 stemmen. In North Carolina (zestien kiesmannen) staat Trump juist voor, met ruim 75.000 stemmen. In Arizona (elf kiesmannen) is het verschil een kleine 50.000 stemmen in het voordeel van Biden. Volgens AP en Fox News is dat voldoende om de Democraat als winnaar aan te wijzen, volgens CNN en The New York Times niet.

Ook op straat loopt spanning over verkiezingsrace op

Op veel plekken in Amerika is het donderdagnacht (Amerikaanse tijd) onrustig geweest tussen aanhangers van president Trump en zijn Democratische tegenstrever Joe Biden. Vooral in de cruciale staten waar niet alle stemmen geteld zijn, liepen de emoties hoog op en moest de politie een aantal keer ingrijpen.

Een groep rechtse, bewapende betogers heeft zich donderdagnacht in Arizona gemeld vlakbij de plek waar de stemmen worden geteld en verwerkt, zo meldt Reuters. Volgens het persbureau liep de situatie niet uit de hand en werd vreedzaam gedemonstreerd in de swing state.

Ingreep politie
In Phoenix gingen aanhangers van Trump en Biden de straat op om steun uit te spreken voor hun kandidaat. De aanhangers van president Trump demonstreerden tegen de in hun ogen oneerlijke verkiezingsrace, die door de Democraten „gestolen” zou zijn en waarbij gefraudeerd zou zijn met het stemmen. Voor de aantijgingen is geen aantoonbaar bewijs. Ook achtervolgden ze een betoger met een bord waarop Trump stond afgebeeld als een als nazi uitgedost varken. De politie kwam tussenbeide.

De onzekerheid over het presidentschap zorgde volgens Reuters ook voor onrustige momenten in New York, Washington, Wisconsin, Las Vegas, Detroit en Atlanta. Niet overal was het echter grimmig: het persbureau beschrijft dat de straatprotesten in Philadelphia vooral feestelijk verliepen, waar Trump- en Biden-aanhangers onafhankelijk van elkaar feest vierden op straat.

Facebook
Facebook heeft een snelgroeiende groep van Trump-aanhangers van het netwerk verwijderd omdat ze agressieve teksten met elkaar deelden. De „Stop the Steal”-groep, wilde betogers mobiliseren om „de integriteit van het stemmen te beschermen met boots on the ground”. De groep kreeg er elke tien seconden duizend nieuwe leden bij. In een dag groeide het netwerk uit tot 365.000 leden. Een woordvoerder van Facebook zegt tegen Reuters dat de groep georganiseerd was „om de legitimiteit van het verkiezingsproces onderuit te halen”. „We zagen verontrustende oproepen tot geweld van sommige leden”, aldus Facebook.

De vijf staten die gaan bepalen wie het Witte Huis in mag

In zes staten is het nog niet duidelijk welke presidentskandidaat wint en worden nog steeds stemmen geteld. Eerder vandaag haalde Joe Biden zijn tegenstander Donald Trump in in de zuidelijke staat Georgia, traditioneel een rode staat.

Hieronder een overzicht van de vijf staten die bepalend gaan zijn voor de uitslag. Ook in Alaska is nog geen winnaar uitgeroepen, maar die gaat zo goed als zeker naar Trump.

Trumps zoon dreigt met oorlog, Steve Bannon met onthoofdingen

De oudste twee zoons van president Trump, Eric en Donald junior, hebben donderdagnacht op Twitter dreigende taal geuit. „Het beste voor de toekomst van Amerika is dat Donald Trump een totale oorlog begint over deze verkiezingen”, schreef Donald junior. „Om de fraude, het bedrog, de dode en verhuisde kiezers, te onthullen. Het duurt veel te lang”. Twitter schermt het bericht van Trumps oudste zoon af.

Trump’s middelste zoon Eric, die sinds het presidentschap van zijn vader de leiding heeft over de Trump Organization: „Waar zijn de Republikeinen? Toon wat ruggengraat en vecht tegen deze fraude. Onze kiezers zullen nooit vergeten wat voor schapen jullie zijn.”

Onthoofding
Twitter heeft een account van Steve Bannon, voormalig topadviseur van de regering-Trump, in zijn geheel opgeheven. Bannon verspreidde donderdagnacht een video waarin hij hintte op onthoofding van FBI-baas Christopher Wray en Anthony Fauci, die leiding geeft aan de Covid-19-werkgroep van het Witte Huis.

„Ik zou hun hoofden op spiesen zetten”, zegt Bannon in de video. „Ik zou ze op de hoeken van het Witte Huis zetten, als waarschuwing voor bureaucraten. Of je doet met ons mee, of je verdwijnt.” Alleen al op Facebook, waar hij de video ook plaatste, is de video van Bannon meer dan 200.000 keer bekeken. Het platform heeft de video verwijderd, evenals YouTube.

Twitter heeft het account dat aan Bannons online show War Room verbonden is, in zijn geheel opgedoekt.

Eric en Donald Trump (links). Foto Ian Langsdon/EPA

Biden neemt in Georgia een voorsprong op Trump

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden lijkt in Georgia Donald Trump ingehaald te hebben. Na het tellen van 98 procent van de stemmen, is volgens AP, CNN en The New York Times (NYT) een marge ontstaan van 917 stemmen ten opzichte van president Donald Trump.

Als Biden inderdaad wint in Georgia, zou dat een belangrijke stap zijn naar een verkiezingsoverwinning. Volgens persbureau AP, dat er net als CNN rekening mee houdt dat Trump Georgia alsnog zou kunnen winnen, zou hij dan namelijk de benodigde 270 kiesmannen binnen hebben. Dat is op dit moment nog niet zeker. Niet alleen omdat Georgia nog niet gecalld kan worden, ook omdat er verschil van inzicht bestaat over de kansen van Trump in Arizona. AP denkt dat Biden daar niet meer kan verliezen, maar zowel CNN als de NYT ziet die mogelijkheid nog wel.

Aanhangers van Joe Biden donderdagmiddag in Atlanta, in Georgia. Foto Erik S. Lesser/EPA

Trump nog maar nipt voor in Georgia, ook in Pennsylvania verdampt voorsprong

In Georgia loopt Trumps voorsprong snel terug. Vrijdagochtend staat de Republikein volgens AP minder dan zevenhonderd stemmen voor op zijn tegenstrever. Inmiddels is 99 procent van de stemmen geteld. De kandidaat die Georgia wint, verdient zestien kiesmannen.

Ook in Pennsylvania loopt Trumps voorsprong nog altijd terug. Staat nu ruim 18.000 stemmen voor op Joe Biden, terwijl hij vanmorgen vroeg nog 42.000 stemmen meer had. In de staat met twintig kiesmannen is ongeveer 97 procent van de stemmen geteld.

Voor Arizona (elf kiesmannen) heeft persbureau AP Joe Biden al als winnaar aangewezen, hoewel andere media denken dat Trump wel nog kans maakt. Met zo’n 90 procent van de stemmen geteld en nog zo’n 250.000 biljetten te gaan, staat Biden ongeveer 46.250 stemmen voor. NRC volgt in principe de uitslagen van AP, die Joe Biden nu 264 kiesmannen toekent.

In North-Carolina (vijftien kiesmannen) staat Trump met ruim 76.000 stemmen voor op Biden. Zo’n 95 procent van de stemmen is geteld. Naar verwachting volgt de definitieve uitslag pas volgende week, omdat veel briefstemmen nog geteld moeten worden.

Joe Biden leidt in Nevada met ongeveer 11.000 stemmen meer. In de staat moet meer dan 10 procent van de stemmen nog worden geteld. Wie Nevada wint, verdient zes kiesmannen.

Correctie (6 november 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat AP nu 264 kiesmannen toekent aan Donald Trump. Daar had Joe Biden moeten staan. Dat is hierboven aangepast.

Nog eens 1.700 poststemmen boven water in Pennsylvania

Verdeeld over de staat Pennsylvania zijn in de nacht van donderdag op vrijdag nog eens ongeveer 1.700 per post uitgebrachte stembiljetten gevonden: zo’n 1.070 in Philadelphia, 300 in Pittsburgh en 266 in Lehigh Valley.

Donderdag vonniste een federale rechter in Washington dat de Amerikaanse posterijen tot en met vrijdagavond twee keer per dag hun vestigingen moeten doorzoeken naar briefstembiljetten „om ervoor te zorgen dat mogelijke stembiljetten die er worden aangetroffen nog dezelfde dag kunnen worden bezorgd”.

Poststemmen zijn, mits gefrankeerd en op tijd binnen bij de kiescommissies, in Pennsylvania nog geldig. In de staat ligt de wettelijke deadline voor schriftelijke stemmen vrijdagavond. De staat in het noordoosten is een van de laatste plekken waar stemmen van de verkiezingen van dinsdag nog worden geteld.

Met 95 procent van de stemmen geteld, had president Trump volgens AP vrijdagochtend een voorsprong van iets meer dan 20.000 stemmen in de staat. In North Carolina zijn vrijdag ook nog zo’n 500 stemmen gevonden, meldt de U.S. Postal Services. In die staat is ook nog geen beslissing gevallen, hoewel Trumps marge daar groter is.

In Pennsylvania en Georgia loopt Biden verder in op Trump

In geen van de staten waarvan de uitslag donderdag nog niet bekend was, is in de nacht van donderdag op vrijdag een winnaar uitgeroepen. Wel gaat het tellen van de stemmen er door. In de belangrijke staten Pennsylvania en Georgia loopt Joe Biden gestaag in op president Donald Trump. In Arizona slonk juist zijn voorsprong.

Dit is nu de situatie in de onbesliste staten:

In Georgia (16 kiesmannen) slonk de voorsprong van Trump, die hij sinds de avond van de verkiezingen heeft, tot minder dan 1.800 stemmen. Zo’n 99 procent van de stemmen zijn er inmiddels geteld. Wegens het minieme verschil komt het in de zuidelijke staat waarschijnlijk tot een hertelling.

Ook in Pennsylvania (20 kiesmannen) liep de voorsprong van Trump flink terug, tot ongeveer 42.000 stemmen. Op de dag na de verkiezingen was zijn voorsprong meer dan tien maal zo groot. Ongeveer 6 procent van de stemmen moeten nog worden geteld. Mogelijk komt Pennsylvania vrijdag met een definitieve uitslag.

In Arizona (11 kiesmannen) slonk juist de voorsprong van Biden van ongeveer 70.000 tot ongeveer 47.000 stemmen. Arizona is door persbureau AP al toegewezen aan Biden. Enkele andere media, waaronder The New York Times en CNN, beschouwen de staat nog als onbeslist. NRC volgt AP, en heeft Arizona daarom op de uitslagenkaart blauw gekleurd.

In North Carolina (15 kiesmannen) had Trump op donderdagavond een voorsprong van 76.000 stemmen, met 95 procent van de stemmen geteld. In de staat worden briefstemmen met een poststempel van uiterlijk verkiezingsdag meegeteld, ook als ze later binnenkomen. Er moeten nog ruim 150.000 stembiljetten worden geteld. De staat verwacht pas volgende week met een definitieve uitslag te komen.

In Nevada (6 kiesmannen) heeft Biden een voorsprong van ruim 11.000 stemmen. Ongeveer 190.000 stemmen, ofwel 11 procent, moeten er nog worden geteld. 90 procent daarvan is afkomstig uit Clark County, waar Las Vegas ligt.

Ook in Alaska (3 kiesmannen) is nog geen winnaar uitgeroepen, omdat die staat pas volgende week begint met het tellen van stemmen die vroegtijdig of per post zijn uitgebracht. Alaska is een rode staat die zo goed als zeker naar Trump gaat.

Biden gaat in de strijd om het aantal kiesmannen aan kop, met 264 kiesmannen. Er zijn minstens 270 kiesmannen nodig om te winnen. Dat betekent dat Biden aan één van de bovenstaande staten genoeg heeft om president te worden (afgezien van Alaska) - aangenomen dat Arizona inderdaad blauw blijft. Trump zou ze allemaal moeten winnen om tot 270 kiesmannen te komen.

Een stapel stembiljetten in een stembureau in Atlanta, Georgia.
Foto Brynn Anderson/AP
Medewerkers bij een stembureau in Atlanta, Georgia.
Foto Brynn Anderson/AP

Trump herhaalt ongefundeerde beschuldiging van verkiezingsfraude

President Donald Trump heeft donderdagavond zonder bewijs zijn beschuldiging herhaald van fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De president, die af lijkt te stevenen op een verlies in het kiescollege terwijl in diverse staten nog stemmen worden geteld, beschuldigt zijn Democratische tegenstanders ervan de verkiezingen te hebben „gestolen”.

„Als je de wettige stemmen telt, win ik met gemak”, stelde Trump tijdens een mediaverklaring van ongeveer een kwartier in het Witte Huis. Hij betichtte Democraten in staten waar nog stemmen worden geteld, waaronder Pennsylvania en Georgia, ervan met de resultaten te sjoemelen door „plotseling extra stemmen te vinden”. Daar is geen bewijs voor. „Ze proberen verkiezingen te stelen, ze proberen verkiezingen te vervalsen”, zei Trump.

Trump viel de integriteit van het verkiezingsstelsel in de Verenigde Staten hard aan - ongehoord voor een Amerikaanse president. Grootschalig stemmen per post, zoals dit jaar is gebeurd wegens de coronapandemie, heeft volgens hem „het systeem verwoest, het is een corrupt systeem”. Hij hekelde wat hij noemde „geheime telkamers, mysterieuze stembiljetten en illegale stemmen die worden uitgebracht na verkiezingsdag”.

Uitzendingen vroegtijdig afgebroken
De drie grote Amerikaanse televisienetwerken ABC, NBC en CBS braken hun uitzendingen van de verklaring van Trump vroegtijdig af, omdat hij misinformatie verspreidde over de integriteit van de verkiezingen. Eerder op de dag verborg Twitter meerdere tweets van Trump met beschuldigingen van kiesfraude. Het bedrijf plaatste waarschuwingen dat de informatie in de tweets „misleidend” zou kunnen zijn.

All of the recent Biden claimed States will be legally challenged by us for Voter Fraud and State Election Fraud. Plenty of proof - just check out the Media. WE WILL WIN! America First!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 5, 2020

Trump haalde uit naar „de grote media en het grote geld en big tech”, die allen tegen hem zouden zijn. Hij beschuldigde opiniepeilers ervan het publiek te hebben misleid om stemmen te onderdrukken.

De president stond tijdens zijn verklaring alleen; hij werd niet vergezeld door bondgenoten. Trump, die zei dat zijn team zich tot doel heeft gesteld „de integriteit van de verkiezingen te verdedigen”, beantwoordde geen vragen en leverde geen bewijzen voor zijn beschuldigingen. Hij zei dat de verkiezingen in de staten waar nog een winnaar moet worden uitgeroepen, in handen zijn van de Democraten - hoewel in de staat Georgia Republikeinen aan het bewind zijn.

‘Gevaarlijke’ uitspraken
Waarnemers, onder wie Republikeinen, hebben afkeurend gereageerd op de verklaring, die wordt gezien als een reactie van een president die niet tegen zijn mogelijke verlies kan. Rick Santorum, een voormalige senator uit Pennsylvania en oud-presidentskandidaat, noemde de uitspraken van Trump bij CNN „gevaarlijk”. Volgens hem moeten eventuele problemen bij het tellen worden bekeken, maar daar moet dan wel bewijs voor worden gegeven.

Toch kreeg Trump ook bijval voor zijn verklaring. Senator Ted Cruz uit Texas, onderschreef de ongefundeerde beschuldigingen van fraude. De gang van zaken tijdens de dagen sinds de verkiezingen zijn volgens hem „schandelijk en wetteloos”, zei hij tegen Sean Hannity, presentator bij Fox News. Senator Lindsey Graham uit South Carolina zei dat „we achter president Trump moeten staan, want hij stond achter ons”.

Voorafgaand aan de stembusgang was voorspeld dat Trump de integriteit van de verkiezingen in twijfel zou trekken als hij niet zou winnen, vooral in staten waar de uitslag niet in zijn voordeel uitvalt. In de aanloop naar de verkiezingen beweerde hij al maandenlang dat stemmen per post zou leiden tot een ‘rigged election’ (vervalste verkiezingen).

President Trump komt donderdag aan in de mediazaal van het Witte Huis voor een verklaring over de verkiezingen. Foto Brendan Smialowski AFP

Rechter: posterijen moeten tweemaal per dag zoeken naar poststemmen

Een federale rechter heeft de Amerikaanse posterijen donderdag opdracht gegeven om twee maal per dag zijn vestigingen te doorzoeken in staten waar briefstembiljetten na verkiezingsdag nog mogen worden bezorgd. Dat meldt Reuters.

Meerdere staten tellen stembiljetten die per post binnenkomen mee als ze een poststempel hebben van uiterlijk verkiezingsdag, afgelopen dinsdag - ook als ze later aankomen. Onder de staten die dat doen zijn Nevada en North Carolina, twee van de staten waar nog geen winnaar is uitgeroepen. Ook in betrokken staten waar al wel een winnaar is uitgeroepen, kunnen late poststemmen nog worden toegevoegd aan de totalen.

Advocaten hebben bij een proces gemeld dat de posterijen, de U.S. Postal Service (USPS), woensdag in het hele land ongeveer 150.000 poststemmen hebben bezorgd, ondanks extra maatregelen om ervoor te zorgen dat briefstembiljetten uiterlijk op verkiezingsdag zou worden afgeleverd. Van dat aantal waren ongeveer 8.000 à 9.000 poststemmen niet later dan zondag gepost.

Van de rechter in Washington moeten verwerkingscentra elke ochtend en elke middag zoektochten uitvoeren „om ervoor te zorgen dat mogelijke stembiljetten die er worden aangetroffen nog dezelfde dag kunnen worden bezorgd”. Ook moeten de vestigen aan het hoofdkantoor melden „hoeveel stembiljetten zijn aangetroffen en bevestigen dat deze met spoed zijn behandeld om te worden bezorgd voor deadlines in de betrokken staten”.

Welkom in een nieuw blog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Hier brengt NRC het laatste nieuws over de stembusgang, de uitslagen zodra ze binnenkomen, vergezeld van duiding van onze correspondenten. Op donderdagavond (Nederlandse tijd) worden de stemmen nog geteld in zes staten: Pennsylvania, North-Carolina, Alaska, Georgia, Nevada en Arizona. De verschillen tussen het aantal stemmen voor de twee kandidaten zijn in bijna al die staten ontzettend klein.

Lees hier het blog van woensdag terug

Medewerkers bij het stemmen tellen in een bureau in Atlanta, Georgia. Foto Brynn Anderson/AP