Strengere coronamaatregelen in Griekenland en Noorwegen

Mensen met een mondkapje in Athene.
Mensen met een mondkapje in Athene. Foto Pantelis Saitas/EPA

Griekenland en Noorwegen hebben donderdag strengere maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd. Dat melden internationale persbureaus. Beide landen hebben te maken met een opleving van het coronavirus.

In Griekenland gaat vanaf zaterdag een lockdown in die zeker drie weken zal duren. Wie in deze periode de Griekse straat op wil, moet daarvoor officieel toestemming krijgen. Ook gaan alle winkels en bedrijven dicht, met uitzondering van supermarkten en apotheken. Alle middelbare scholen gaan dicht, maar het basisonderwijs blijft open. „Ik heb ervoor gekozen om liever te vroeg dan te laat drastische maatregelen te nemen”, aldus premier Kyriakos Mitsotakis.

De Noorse premier Erna Solberg heeft afgekondigd dat alle kroegen in het land dagelijks vanaf middernacht dicht moeten. Ook heeft ze Noren opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven en enkel noodzakelijke reizen te maken. Vorige week kondigde het land al een reeks strengere maatregelen af, waaronder beperkingen op het aantal mensen dat samen mocht komen. „De situatie is zeer ernstig. We hebben geen tijd om af te wachten of de maatregelen die we vorige week hebben ingevoerd voldoende zijn”, aldus premier Solberg.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kinderopvangorganisaties ervaren meer personeelstekorten vanwege corona