OVSE: Vertrouwen in democratie ondermijnd door Trump

De Europese verkiezingswaakhond OVSE heeft zich in een voorlopig eerste rapport over de Amerikaanse presidentsverkiezingen kritisch geuit over de campagneteams van Joe Biden en vooral president Donald Trump. Hoewel de organisatie van de verkiezingen ondanks Covid-19 goed was, werd de campagne getekend door „diepe polarisatie en ongegronde beschuldigingen van fraude”.

De Duitser Michael George Link, die namens de OVSE leiding gaf aan een internationaal team van 102 waarnemers uit 39 landen: „Ongegronde beschuldigingen over systematische tekortkomingen – vooral gedaan door de zittende president, ook nog tijdens de verkiezingsnacht – vormen een serieuze bedreiging voor het vertrouwen in democratische instituties. (…) Niemand mag het stemrecht van mensen beperken.”

De OVSE kraakt daarnaast de eisen wat betreft kiezersidentificatie die in de Verenigde Staten worden gesteld. Die hebben een „onevenredig grote invloed op bepaalde groepen”, hoewel de organisatie er niet bij vermeld welke. Daarnaast wijst het rapport naar de naar schatting 5,2 miljoen Amerikaanse staatsburgers die vanwege hun strafblad überhaupt niet kunnen stemmen, terwijl ongeveer de helft van die mensen hun straf al heeft uitgezeten. „Zulke beperkingen zijn in strijd met het beginsel van algemeen kiesrecht.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Biden wint ook Michigan, spanning loopt op in Georgia