Facebook verwijdert groep waarin gebruikers oproepen tot geweld

Facebook heeft donderdag een groep met ruim 365.000 leden verwijderd waarin Trump-aanhangers onjuiste informatie over de verkiezingen verspreidden en opriepen tot geweld, meldt persbureau Reuters. De groep heette „stop de diefstal” - een verwijzing naar Trumps ongegronde bewering dat de Democraten stemmen van hem proberen te stelen.

De groep bestond pas een dag en groeide met zo’n duizend gebruikers per tien seconden. In de groep werd opgeroepen om de straat op te gaan om „de integriteit van het stemproces te beschermen”. Volgens Facebook werd door sommige groepsleden „op zorgwekkende wijze opgeroepen tot geweld”.

De groepsleden hadden rekening gehouden met de mogelijkheid dat Facebook ze offline zou halen. Nieuwe leden werden doorverwezen naar een online intekenlijst waar ze hun e-mailadres konden achterlaten om op de hoogte gehouden te worden „in het geval dat sociale media deze groep censureren”.

Twitter avatar oneunderscore__ Ben Collins New statement from Facebook: „In line with the exceptional measures that we are taking during this period of heightened tension, we have removed the Group ‘Stop the Steal,’ which was creating real-world events… organized around the delegitimization of the election process.” https://t.co/VJvZbPBTjk
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Campagneteam Trump verliest rechtszaken in Georgia en Michigan