Brieven

Coronacrisis

Beperk een scherpere lockdown tot 50-plussers

Foto ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Het knelpunt in de coronacrisis op dit moment is de grote toestroom van patiënten in het ziekenhuis. Nu is de overgrote meerderheid van deze patiënten ouder dan 50 jaar; wat is er dan logischer om deze groep meer af te schermen om besmettingen van en binnen deze groep te beperken? Dus waarom niet de lockdown aanscherpen specifiek voor deze groep? Zeg bijvoorbeeld ook dat gepensioneerden niet op zaterdag boodschappen doen. Geef aan dat contacten tussen jongeren, ouders en grootouders tot een minimum beperkt worden. Voor 50-minners blijven dan de huidige maatregelen gelden. Zo blijft de schade voor hen iets beperkter en zorgen zij er tevens voor dat sportscholen, musea en sportclubs nog enigszins leven. Bij afnemende cijfers kun je de lockdown ook weer in omgekeerde volgorde loslaten waarbij de 50-minners sneller ruimte krijgen. Deze strategie is ook een betere voor de langere termijn, zeker als het vaccin niet snel gereed is of maar half werkt. Er zijn praktisch geen jongeren zonder andere medische klachten die van corona ernstig ziek worden terwijl zij nu en straks de zwaarste lasten dragen. Laat daar volgens het Zweeds model groepsimmuniteit ontstaan. Want let wel, zij zijn waarschijnlijk ook de laatsten die volgend jaar gevaccineerd worden. Hoe lang mogen we hun nog goed onderwijs, sport en andere ontwikkelingsmogelijkheden onthouden? Er moet beleid ontwikkeld worden om hun perspectief te bieden en veel meer maatwerk van de coronaregels te maken.


(50+)