Brieven

Brieven 5/11/2020

Democratie

Motie geen wetsvoorstel

Briefschrijver Hans Akveld vergelijkt een stemming over een wetsvoorstel (over de donorwet) met die over een motie (over een hogere vergoeding aan zorgmedewerkers) (2/11). In beide gevallen werd de uitslag beslissend beïnvloed door onbedoelde afwezigheid respectievelijk een stemfout. Toch werd het wetsvoorstel als aangenomen beschouwd en wordt de motie niet uitgevoerd. Akveld vraagt zich af waarop de ongelijke behandeling is gebaseerd. Welnu, het verschil in behandeling is simpel te verklaren: aanname van een wetsvoorstel leidt tot invoering van die wet. Daar kan Kamer noch regering iets aan veranderen; bij een motie gaat het om een verzoek aan de regering. Die kan deze naast zich neerleggen, ongeacht hoe groot de steun voor de motie is. Inderdaad: de ene meerderheid is niet de andere.

Omroep Zwart

Wit is wat je krijgt

In het interview over aspirant-omroep ‘Omroep Zwart’ (31/10) beweert Akwasi Ansah, dat wanneer je alle kleuren mengt er zwart ontstaat. Dat is pertinent onjuist. Kleurenverven absorberen kleuren. Als je alle kleuren wegfiltert krijg je zwart. Perfect zwart reflecteert helemaal geen licht meer en is daarom geen kleur. Als je alle kleuren van de regenboog mengt krijg je wit zonlicht. Wil je dus meer kleur, noem dan je omroep ‘Wit’, want anders gaat je zender op zwart.

Lockdown

Recht van de sterksten

Ah, musea, concertzalen en theaters moeten dicht maar sportscholen blijven open. Het recht van de sterksten? Zwetende, proestende sportende mensen zijn superverspreiders, mensen die stil door het Stedelijk Museum lopen, een Poolse film in de Filmhallen gaan zien of bij de Cello Biennale zitten, niet. Maar ja, sportschoolhouders schreeuwen harder.

Verkiezingen VS

De vergeten pater

Zag tv-recensent Arjen Fortuin in zijn uitgebreid verslag van het programma Buitenhof over de Amerikaanse verkiezingen (Terugblikzucht op de Trumpjaren, 2/11) niet iemand over het hoofd ? Hij bediscussieerde uitgebreid het optreden van een bont gezelschap bestaande uit Ayaan Hirsi Ali, ambassadeur Pete Hoekstra, historicus Russell Shorto en schrijver Arnon Grunberg. Maar over de meest opvallende gast in de uitzending, pater Milton C. Williams uit North Carolina, geen woord. Deze priester sprak een wijs woord. Dezer dagen staat hij voor de taak om in zijn gemeente de vrede te bewaren tussen Trump- en Biden-stemmers. Als iemand in het gepolariseerde Amerika daartoe in staat zou kunnen zijn, dan is het deze man. Daarom juist was het waard dit te memoreren.

KLM-piloten

Overgewaardeerd

Complimenten voor Marcel van Roosmalen voor zijn column over de impasse tussen VNV en KLM (Terug naar de aarde, 2/11). Sinds decennia wordt elk mogelijk arbeidsconflict met de pilotenvakbond in de kiem gesmoord door dreiging met staking. Aanpassingen in de salariëring of secundaire voorwaarden worden zonder enige discussie ingewilligd. Gevolg: een overgewaardeerde beroepsgroep, zonder realiteitszin en enige grond van redelijkheid. Wat een shock zal het zijn nu eens aan de andere kant van het spectrum te zitten en geen andere keuze te hebben dan ‘ja’ te zeggen. Door de afwachtende houding neemt de verdere waardering van deze groep onder de rest van het KLM-personeel daarnaast ook nog eens exponentieel af. Daarbij wordt een ding vergeten; de belastingbetaler draait uiteindelijk op voor de redding van KLM, ondenkbaar dat deze redding gepaard zou kunnen gaan met instandhouding van het salaris van de piloten.

Correcties/aanvullingen

Jan Cees Vogelaar

In het nieuwsbericht Twee oud LPF’ers en Van Haga op kandidatenlijst (2/11, p. 9) werd Jan Cees Vogelaar aangeduid als Brabantse boer. Hij werd geboren in Zeeland en woont in Flevoland.