Wie leiden de juridische teams?

Juristerij Biden en Trump hebben advocatenlegers in stelling gebracht. Wie zijn de generaals?

Joe Biden met voormalig minister van Justitie Eric Holder, nu een van zijn juridisch adviseurs.
Joe Biden met voormalig minister van Justitie Eric Holder, nu een van zijn juridisch adviseurs. Foto Christy Bowe / Polaris

Het is een lucratief jaar voor in kiesrecht gespecialiseerde juristen. Komende weken zullen de juridische legers die beide partijen afgelopen maanden al in stelling brachten, vermoedelijk nog fors worden uitgebreid. Vooral in de cruciale staten beschikken elk van beide kandidaten over grote juridische teams. In Florida, een staat die tot dinsdag als mogelijk betwistbaar gold, had Biden bijvoorbeeld vierduizend advocaten, aldus The New York Times.

Trumps juridisch offensief wordt aangevoerd door Rudy Giuliani en Jay Sekulow, de advocaten en vertrouwelingen die ook een belangrijke rol speelden bij de verdediging van de president in het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Ook veteranen uit de langjarige Republikeinse strijd om de stembusgang beperkt te houden, spelen een rol. Kris Kobach bijvoorbeeld, die als hoogstverantwoordelijke voor het stemproces in de staat Kansas zeer strenge stemregels opstelde en die later een door Trump ingestelde onderzoekscommissie naar stemfraude leidde. Deze kwam nooit met noemenswaardige ontdekkingen en werd in 2018 opgeheven.

Voor Trump rekruteert de vrijwilligersgroep Lawyers for Trump, met onder meer Giuliani in de adviescommissie, zelfs gepensioneerde juristen en studenten als vrijwilligers.

In september versterkten de Democraten hun landelijke juridisch-strategische campagneteam nogmaals en richtten het opnieuw in. Aan het hoofd staan Dana Remus, Bidens juridisch adviseur en Bob Bauer, een hoogleraar rechten die de Democraten al in 2000 adviseerde, ten tijde van Bush versus Gore. Ook Mark Elias, oprichter van een belangengroep die strijdt tegen inperking van het stemrecht, doet mee in Bidens team, evenals Obama’s voormalig minister van justitie Eric Holder.