Vrij zijn is...blootsvoets wandelen

Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur? Deze week: blootsvoets wandelen.

Foto Folkert Koelewijn

Sinds veel mensen dankzij het coronavirus vaker de natuur in trekken, schieten ze als paddestoelen uit de grond: blotevoetenpaden. Je loopt er afwisselend over en door zand, leem, houtsnippers, mos enzovoort. Een leuk uitje, al menig gezin liet lachend de modder tussen de tenen soppen.

Om de geneugten van het blotevoetenlopen te ervaren is zo’n pad eigenlijk helemaal niet nodig, vertelt Steven de Brouwer (50). Vier jaar geleden trok hij schoenen en sokken uit en besloot waar mogelijk barrevoets door het leven te gaan. Zand, gras en dennennaalden hebben zijn voorkeur boven het beton en asfalt van zijn woonplaats Eindhoven en dus trekt hij er vaak op uit.

Deze zaterdagochtend wandelt hij met Egbert Nillesen (54), met wie hij in de blootsvoetswandelgroep zit, en diens vrouw Margareth een rondje Vresselse bossen, bij Sint-Oedenrode. De zon schijnt en de stemming is opgewekt. De Brouwer: „Dennenappels, eikels en zand zijn door het vocht van de herfst zacht geworden, een ideale ondergrond.”

Nillesen (in korte broek) vertelt hoe hij via een vriendin over blootsvoets lopen hoorde. Hij probeerde het en was meteen enthousiast. Later nam hij van haar de coördinatie van een blootsvoetswandelgroep over, eens in de maand gaan ze op stap. Door zijn lengte van twee meter had hij last van zijn rug. Dit is veel minder sinds hij op blote voeten loopt. „Maar ik doe het vooral omdat ik het lekker vind.” Op zijn werk (als leidinggevende in de metaalsector) kiest hij voor minimalistisch schoeisel, met dunne zolen en een brede voorkant waardoor de tenen alle ruimte hebben. Blote voeten en een pak vindt hij moeilijk samengaan.

Ook De Brouwer zat met het dilemma dat niet iedereen het begrijpt als je blootsvoets de Albert Heijn binnenkomt. Op blootvoets.jouwweb.nl geeft hij uitleg en somt de vele voordelen op, zoals een betere houding, meer balans, versterking van de rugspieren en minder koude voeten door een betere bloedsomloop. De Brouwer: „Ik word er rustig van en kom uit mijn hoofd. Het belangrijkste dat het me opleverde was een gevoel van vrijheid.”

Onder het kopje ‘Mag het?’ gaat hij er uitgebreid op in dat het geen probleem is als je op blote voeten loopt. Volgens de wet is het toegestaan en nee, blote voeten zijn niet vies, ze zijn schoner dan al die zweetvoeten in sneakers. Gelukkig vallen de reacties vaak mee: toen De Brouwer, die nu masseur is, op zijn vorige werk als software-ontwikkelaar van de ene op de andere dag blootsvoets naar de koffieautomaat wandelde, vond iedereen dat best.

Nillesen is alweer bezig zijn voeten winterhard te maken, maar vandaag genieten hij en zijn metgezellen nog even van een platte steen, warm van de zon. De Brouwer: „Eigenlijk is de hele wereld een blotevoetenpad.”