‘Het is water en bloem, gaat het mis, dan geen man overboord’

Thuis gebakken Thuis zelf brood maken is populair. Drie thuisbakkers aan het woord.

Foto Getty Images

Het kneden, het rijzen, de geur, die knapperige korst. Er gaat niets boven zelfgebakken brood, vinden thuisbakkers.

Mette Dijkstra (28), student, Utrecht

‘Ik ben een trotse zuurdesemmoeder’

„Een zuurdesemstarter heeft aandacht, liefde en geregeld eten nodig. Het is als een kindje, ik ben een trotse zuurdesemmoeder, zeg maar. Ik heb veel geleerd van YouTube, er zijn zó veel tutorials te vinden. Het fijne is dat een starter heel fotogeniek is, het bubbelt, het beweegt. Ik deel er ook veel over op Instagram, dat maakt andere mensen enthousiast. Ik heb al een aantal keer een deel van mijn starter weggegeven, als een soort Herman-cake [een ‘vriendschapscake’, waarbij je het gist doorgeeft]. Soms raken mensen ervan in de stress, maar ik heb geleerd: het is gewoon water en bloem, als het misgaat is er geen man overboord. In het begin, ik ben een echte coronabakker, bakte ik zo veel broden dat ik ze maar bij vrienden aan de deur hing. Dat is het leuke, je maakt er mensen superblij mee als je iets brengt dat je zelf hebt gebakken, waaraan je veel tijd en aandacht hebt besteed.”

Jens Halm (44), traumachirurg, Rotterdam

‘Als je de oven opendoet hoor je de korst nog kraken’

„Bij brood is het allemaal te doen om de korst. Bij fabrieksbrood zit er tussen bakken en opeten zo veel tijd, waarin het brood in een plastic zak verpakt zit, dat de korst niet meer knapperig is. Het heeft geen karakter meer. Bak je zelf een brood, dan ben je van het begin tot het einde betrokken bij het proces. Het kneden, het rijzen, je zuurdesemstarter voeden en verzorgen. Als je de oven opendoet hoor je de korst nog kraken. Die beleving hoort voor mij bij brood. Ik ben in Duitsland opgegroeid en miste de broden die ik kende uit mijn jeugd. Mijn overgrootvader en grootvader hadden een bakkerij, dus ik vond dat ik het zelf ook moest kunnen. Die bevlogenheid heb ik denk ik van hen. Want hoe mooi is het dat je voor een goed brood werkelijk niets anders nodig hebt dan zout, water, meel en gist?”

Fadila Ouhajji-Bouazza (62), huisvrouw, Arkel

‘Ik bak alles, sowieso twee keer per week en áltijd als er bezoek komt

„Als kind stond ik naast mijn moeder aan het aanrecht en keek ik naar wat ze aan het doen was. Als ze klaar was vroeg ik wat van de ingrediënten, zodat ik het zelf na kon maken. Dat begon al toen ik 12 jaar was, dus ik bak al heel lang. Ik bak alles, sowieso twee keer per week en áltijd als er bezoek komt. Volkorenbrood, notenbrood, brood met zaden, gevuld brood, wit brood, platbrood, zuurdesembrood, brood uit de koekenpan. Het is inmiddels makkelijk om in Nederland Marokkaanse ingrediënten te vinden, maar toen we 43 jaar geleden naar dit land kwamen was dat echt niet zo. Toen we hier net kwamen wonen verveelde ik me, ik had niks te doen, geen school, ik vond het hier saai. Maar het heeft me wel iets opgeleverd, het is de reden dat ik de keuken in ben gedoken. Daar ben ik blij om, want er gaat niks boven zelfgebakken brood.”